Tag

Tag: unia europejska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem unia europejska.

Ryszard Czarnecki: To byłby euro-Armageddon...

Ryszard Czarnecki: To byłby euro-Armageddon...

Lektury kształcą. Także zagranicznych gazet. Na przykład niemiecka „Tagesspiegel”, ale też „Berliner Kurier” opisały to, co dzieje się w stolicy Republiki Federalnej w biały dzień i ciemną noc. „Gang w Gesundbrunnen” walczy o wpływy. Co kryje się pod tą nazwą?

fot. screen youtube.com

Polska

Morawiecki europosłem? Mam pomysł na Europę

"Chciałbym zostać europosłem, nie wykluczam kandydowania w majowych wyborach do Parlamentu Europejskiego, mam określoną wizję Europy i chcę ją zmieniać od wewnątrz" - mówi Kornel Morawiecki komentując wcześniejsze doniesienia o starcie posła w wyborach do europarlamentu.

Olaf Kosinsky, Wikimedia Commons

Niemcy

Agnieszka Łada: Europejska armia ma pomagać, nie konkurować z NATO

Angela Merkel mówi wprost: tak, trzeba utworzyć europejską armię, ale podkreśla: armię, która będzie dopełnieniem NATO, a nie w konkurencji do NATO. To jest ważne, bo to coś innego, niż powiedział Emmanuel Macron w ostatnich dniach - powiedziała ekspertka dr Agnieszka Łada na antenie Jedynki. Analityczka Instytutu Spraw Publicznych mówiła o propozycji kanclerz Niemiec na stworzenie wspólnych europejskich programów.

Zdj. Pxhere, CC0, Flickr

Polska

Polska zastosuje się jednak do postanowienia TSUE?

Szef polskiej dyplomacji, Jacek Czaputowicz skomentował dziś sprawę orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, nakazującego Polsce przywrócenie sędziów Sądu Najwyższego. Czy nasz kraj zastosuje się jednak do decyzji TSUE?

zdj. screen Youtube/Guardian News

Unia Europejska

Merkel wybuczana w Parlamencie Europejskim

Kanclerz Niemiec Angela Merkel przedstawiła w Parlamencie Europejskim swoją wizję przyszłości Unii Europejskiej. To jedenasta debata na ten temat. Wzięli w niej udział europosłowie, a także przewodniczący Komisji Europejskiej, Jean-Claude Juncker.

Mateusz Morawiecki: Unia Europejska jest polskim projektem!

Polska

Mateusz Morawiecki: Unia Europejska jest polskim projektem!

"Jedni cały czas szukają najwyraźniej tych różnic, inni próbują budować Polskę lokalną, drogi lokalne, godność naszych rodzin, ale również miejsca pracy, malejące bezrobocie. To mój podstawowy cel, tzn. silna pozycja Polski w Europie" - mówił Mateusz Morawiecki w rozmowie z Dorotą Gawryluk.

Zdj. Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy

Unia Europejska

W Parlamencie Europejskim uczczono stulecie niepodległości Polski

W Parlamencie Europejskim w Brukseli odbył się szereg wydarzeń upamiętniających setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę zorganizowanych przez europoseł Annę Fotygę. W uroczystościach wzięli udział m.in. legendarni działacze „Solidarności” Andrzej Gwiazda i Joanna Duda-Gwiazda, przedstawiciele Związku Piłsudczyków na zaproszenie Anny Fotygi odbywający podróż szlakiem uwięzionego Marszałka (Gdańsk-Szpandawa-Wesel-Magdeburg) oraz młodzież z Polski, Białorusi i Belgii - laureaci konkursów „Drogi do wolności”.

Misja zachodnich polityków: Ocalić prezydenta Łukaszenkę!

Misja zachodnich polityków: Ocalić prezydenta Łukaszenkę!

Oficjalny Mińsk przekonuje Zachód, że gwarantem białoruskiej suwerenności jest prezydent Aleksander Łukaszenka. Zachodni politycy sprawiają wrażenie, jakby w to wierzyli i gotowi są bronić Łukaszenki przed Rosją, nawet za cenę praw człowieka, demokracji i ogólnie przyszłości Białorusi, mówi doktor nauk politycznych Paweł Usow.