Nie mówię o demonie, mówię o zwycięstwie Chrystusa!
Z ks. prof. Gabriele Nannim, egzorcystą diecezji Aquila we Włoszech, demonologiem, wykładowcą Lateranum rozmawia Artur Winiarczyk
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawda.
Z ks. prof. Gabriele Nannim, egzorcystą diecezji Aquila we Włoszech, demonologiem, wykładowcą Lateranum rozmawia Artur Winiarczyk
Matka Kurka komentuje w ten sposób argumenty w obronie WOŚP, które pojawiły się kilka dni temu na portalu wykop.pl.
Sławomir Cenckiewicz, autor głośnej książki na temat Lecha Wałęsy pt. "Wałęsa. Człowiek z teczki" czeka na pozew od Instytut Lecha Wałęsy, który skierował do sądu wniosek o ugodę z Cenckiewiczem, domagając się m.in. publicznych przeprosin za "ostre stwierdzenia mające na celu zdyskredytowanie" bohatera publikacji.Pytany, jak zareaguje na tę sytuację, historyk odpowiedział:"Na razie to wygląda groteskowo, jest to tylko oświadczenie w sprawie mojej ksiażki, a nie - jak informują powszechnie media - wniosek. Trudno mi sie odnieść do konkretnych zarzutów, bo nie wiem,jakie niby przestępstwo popełniłem". Jak podkreślił, w oświadczeniu brakuje wskazania, które fragmenty jego publikacji są obraźliwe dla byłego prezydenta. - Chętnie będę bronił przed sądem wszystkiego, co napisałem w książcę, jeśli tylko zostanę pozwany - powiedział.
W dość mocnych słowach, poseł PiS Jan Dziedziczak wyjaśnia ostatnie doniesienia np. "Gazety Wyborczej" o tym, że PiS toczy walkę z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. – Ja opowiadam się za wolnością. Jeśli ktoś chce dawać pieniądze na WOŚP, to niech daje, nie mam nic przeciwko". Jednakże zdaniem posła PiS Jerzy Owsiak to osoba kontrowersyjna, która bardzo zdecydowanie wypowiada się na tematy polityczne. – Ostatnio wulgarnie wypowiadał się na temat działań Antoniego Macierewicza – przypominał. – Niech pan Owsiak robi sobie co chce, ale dlaczego włączać w to PiS – zastanawiał się polityk.
Antoni Krauze, reżyser na łamach tygodnika "W Sieci" pyta jak można wierzyć, że brzoza rozstrzaskała samolot: "Jak można twierdzić, że jedna brzoza, drzewo miękkie, urwała skrzydło i roztrzaskała tupolewa? Jak można dowodzić, że lecący rzekomo kilka metrów nad ziemią potężny odrzutowiec, wielotonową siłą wydmuchu, nie zmiótł leżącej obok kupy śmieci, jakiejś drewnianej budy?". I pyta: "jak przyjąć tę wersję oficjalną i jednocześnie mieć w pamięci widok boeingów, które 11 września 2001 roku wbijają się w stalowe wieże World Trade Center i które - gdyby nie wybuch - pewnie wyleciałyby z drugiej strony?".
Mężczyzna chce odpokutować zarówno swoje winy, jak i odpłacić Bogu za winy innych Amerykanów. Byerly zostawił dobrze płatną pracę, a cały swój majątek rozdał, sprzedał, albo po prostu wyrzucił, zostawiając sobie tylko to, co będzie mu potrzebne w podróży.
Marcin Meller znalazł się w książce Doroty Kani, Jerzego Targalskiego i Macieja Marosza pt. "Resortowe dzieci: Media", jako jeden z bohaterów. Teraz po medialnej burzy, jaką wywołała książka Wydawnictwa Fronda, Meller zabrał głos. W wywiadzie udzielonym dziennikowi "Polska The Times" mówi np. "że w 1974 roku, kiedy jego ojciec zwolniony w 1968 z Instytutu Spraw Międzynarodowych był siódmy rok bez pracy, pan Targalski, jeden z autorów tej książki, wstępował do parti". "To jest jakiś cień związku z rzeczywistością i zbudowano na tym insynuacje za pomocą manipulacji. Ojciec gen. Jaruzelskiego walczył z bolszewikami Stosując logikę autorów, Jaruzelski powinien być pierwszy, który walczy z czerwonymi w 1939 czy 1944".
"Sugeruje się nam by w tym roku obchodzić uroczyście, ćwierćwiecze częściowo wolnych wyborów. Nie możemy ulec sugestiom, abyśmy poprzestali na częściowej prawdzie o Smoleńsku. Jesteśmy strażnikami pamięci, tylko wtedy gdy jesteśmy wierni prawdzie, pełnej prawdzie. Prawda was wyzwoli, uczył Jezus Chrystus" - powiedział ks. Waldemar Chrostowski podczas Mszy św. w intencji ofiar tragedii smoleńskiej.
Badania wśród indyjskich kobiet żyjących w slumsach prowadziła Rebecca Samuel Shah z amerykańskiego uniwersytetu Georgetown.
Trzeba przyznać, że Rafał Ziemkiewicz ma niesamowity talent w łączeniu faktów. Nie jakiś tam domysłów, ale twardych, rzeczywistych faktów. Tym razem w swoim najnowszym Subotniku opublikowanym na łamach portalu "Do Rzeczy", publicysta zastanawia się jaki będzie odbiór przez media i społeczeństwo tzw. Liberalno-laickie, Papieża Franciszka w roku 2014. I co ciekawe, ukazuje Papieża takiego jaki naprawdę jest, a nie osobę wyobrażoną na modę lewicowo-liberalnych komun.
Zapytany o jedno z najważniejszych wydarzeń 2013 roku, Eugeniusz Kłopotek wskazał na zmiany w emeryturach i zamieszanie z OFE. Istotna zdaniem posła PSL była również rekonstrukcja rządu.
We wtorek w Komisji Edukacji i Kultury PE zostało poddane pod głosowanie sprawozdanie o pamięci historycznej w europejskiej edukacji i kulturze. Polskie poprawki przygotował Marek Migalski, eurodeputowany Polski Razem. Jednak forma w jakiej zostały one przestawione nie spodobała się samemu autorowi.
Mówienia i pisania o gender mamy już powoli dosyć. A to dopiero początek. Napór tej ideologii zaczyna się bowiem nasilać. Kolejne państwa wprowadzają do swojego ustawodawstwa trzecią obok męskiej i żeńskiej płeć: nieokreśloną. Umożliwia ona ustawianie się w roli mężczyzny lub kobiety w zależności od chwilowego widzimisię. Wybranie płci nieokreślonej jest nagradzane różnymi przywilejami, o czym wiedzą nawet więźniowie, bo im akurat gwarantuje to choćby pojedynczą celę.Praktyki te zaczynają przenikać również do Polski, chociaż nie mają u nas podstaw prawnych. Nie tylko w ankietach zagranicznych firm, ale również w niektórych instytucjach podległych Ministerstwu Zdrowia pojawia się już możliwość wybrania tej trzeciej, nieokreślonej płci. Jeśli w ślad za tym pójdą przywileje i ułatwienia, to liczba osób deklarujących płeć nieokreśloną będzie gwałtownie rosnąć, co z kolei dostarczy argumentów do zmiany prawa. Do tego dążą ci, dla których płeć nie jest określona przez naturę, ale wyłącznie p
Kiedy pytam dzisiaj samego siebie, dlaczego wpadłem w narkotyki, to do końca nie znam na to odpowiedzi, jednak myślę, że duży wpływ miała moja rodzina, w której się wychowałem. Kiedy miałem siedem lat to ojciec wyprowadził się z domu, bo miał problem z alkoholem i praktycznie go nie znałem. Myślę, że brak miłości w domu popycha do tego, aby szukać jej poza nim. I w końcu ląduje się na ulicy. Ja jestem z Tychów, a tam są właściwie same bloki, mieszanka ludzi z różnych terenów Polski, więc miejsce jest nieciekawe. Jak szedłem do Pierwszej Komunii Św. to już regularnie paliłem fajki.