Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

fot. gas-trading.pl/materiały prasowe

Polska

Amerykański gaz a polska dywersyfikacja dostaw

W grudniu 2021 r. ceny gazu w Europie drastycznie wzrosły, nawet kilkakrotnie w ciągu paru dni. Gwałtowna zmiana wywołana została m.in. zmniejszeniem podaży rosyjskiego gazu przesyłanego Gazociągiem Jamalskim, ciągnącym się przez Polskę i zaopatrującym Europę Zachodnią. Lekiem na niedobory może okazać się amerykański gaz LNG.

fot. yt/USEmbassySweden/screen

Pilne

Ambasador USA w Polsce Mark Brzeziński złożył przysięgę ambasadorską

Nominowany przez prezydenta Joe Bidena na ambasadora Stanów Zjednoczonych w Polsce złożył przysięgę, a na miejsce jest złożenia wybrał skwer przed Amerykańską Akademią Nauk i pomnik Alberta Einsteina w Waszyngtonie. - Wybrałem posąg Einsteina, ponieważ Einstein, największy z naukowców, został rzucony na brzeg Ameryki podczas II wojny światowej i musiał rozpocząć nowe życie w Ameryce […] To historia także Polski i ponad 10 milionów polskich Amerykanów, którzy dotarli do na amerykańskie brzegi, aby rozpocząć nowe życie. To była historia mojego zmarłego ojca i mojej matki – powiedział Mark Brzeziński w rozmowie z KAI.

fot. yt/outriders/screen

Unia Europejska

Koniec sporu ws. Turowa? Europosłanka wyjaśnia

– Szanujmy przyrodę, dbajmy o ochronę środowiska, pamiętajmy o ochronie środowiska, ale nie dajmy się ekologicznym faszystom, bo o takich ludziach należy właśnie tak mówić. Oni chcą powiedzieć mieszkańcom prosto w oczy, że macie umierać z głodu – powiedziała na antenie Radia Wrocław europosłanka PiS Anna Zalewska, odnosząc się do kolejnych protestów różnych organizacji ekologicznych, które 15 stycznia będą miały miejsce w Polsce.

fot. yt/screen

Uwaga

Czy Austria pozwie Komisję Europejską ws. energetyki jądrowej?

Projekt rozporządzenia w sprawie taksonomii UE, który wyciekł w piątek 31 grudnia zakłada uwzględnienie w polityce energetycznej wspólnoty energii jądrowej jako nieszkodliwej dla środowiska. Oznaczałoby to znaczne ułatwienia dla finansowania nowych inwestycji w tym obszarze, co byłoby korzystne na przykład dla Francji czy też Polski.