Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Fot. screenshot - YouTube (Franciscan University of Steubenville, Vatican News)

Kościół

Prof. Regis Martin do papieża: Zrezygnuj z urzędu i rozpocznij pokutę

Profesor teologii Regis Martin z Franciszkańskiego Uniwersytetu w Steubenville w USA wezwał do rezygnacji papieża Franciszka po opublikowaniu przez Watykan kontrowersyjnej deklaracji Fiducia supplicans. „Zrezygnuj z urzędu, który stał się tak pokrętny, by go zajmować; następnie udaj się do najbliższego klasztoru, by spędzić życie na modlitwie i pokucie” – napisał prof. Martin na łamach „Crisis Magazine” w artykule zatytułowanym wymownie: „Moja rada? Ustąp ze stanowiska”.

Fot. screenshot - YouTube (EWTN)

Kościół

Prof. Bunson: Łatwiej było krytykować Benedykta XVI niż go zrozumieć

„Benedykt XVI. Życie, nauczanie, dziedzictwo” – to temat konferencji upamiętniającej zmarłego rok temu papieża, która ma miejsce przy Kolegium Campo Santo Teutonico na terenie Watykanu w dn. 30-31 grudnia. Wśród prelegentów są m.in.: kard. Kurt Koch, kard. Gerhard Müller, abp Georg Gänswein, ks. Federico Lomardi SJ, ks. prof. Vincent Twomey, prof. Matthew Bunson oraz ks. prof. Ralph Weimann.

Fot. screenshot - YouTube (Vatican News - Polski)

Kościół

„Zawsze wiedziałem, że Pan jest w tej łodzi” – mija rok od śmierci Benedykta XVI

„To wielki ciężar, który kładziesz na moje ramiona, ale jeśli prosisz mnie o to, na twoje słowo zarzucę sieci, pewny, że poprowadzisz mnie nawet z całą moją słabością” – te słowa Benedykt XVI kierował do Boga po wyborze na papieża. Wspominał o tym na audiencji poprzedzającej koniec jego urzędowania, stanowiącej swego rodzaju testament. Dodawał wówczas: „osiem lat później mogę powiedzieć, że Pan prawdziwie mnie prowadził, był blisko mnie…”. Dziś mija pierwsza rocznica jego śmierci.

Fot. Tineau via: Wikipedia CC 3.0/screenshot - YouTube (Vatican News - Polski)

Kościół

Franciszek: Szopka to żywa, domowa Ewangelia

Bożonarodzeniowa szopka jest niczym żywa, domowa Ewangelia. Można przy niej doświadczyć bliskości i czułości Boga – mówił Franciszek podczas audiencji ogólnej. Katechezę poświęcił przypadającej za kilka dni 800. rocznicy pierwszej żywej szopki w Greccio przygotowanej przez Franciszka z Asyżu. Papież zachęcał do kontemplacji Jezusa w stajence. Jeśli zawierzymy mu wszystko, co leży nam na sercu, to również i my, jak pasterze w Betlejem, doświadczymy wielkiej radości – zapewniał Ojciec Święty.

Fot. screenshot - YouTube (Vatican News, Bistum Limburg)

Kościół

Niemieccy biskupi zachwyceni. Dziękują papieżowi za „prezent bożonarodzeniowy”

Niemieccy biskupi wyrazili zadowolenie z nowej deklaracji watykańskiej Fiducia supplicans, która została opublikowana przez Dykasterię Nauki Wiary 18 grudnia. Deklaracja, która została zaaprobowana przez papieża Franciszka, dopuszcza błogosławienie par homoseksualnych – tak jest odczytywana przez zarówno jej krytyków, jak i prohomoseksualnych komentatorów świeckich i duchownych.

Fot. screenshot - YouTube (Miasto Kraków)

Kościół

Franciszek: Szopka to nie folklor, to ukazanie tajemnicy Boga

Żywa szopka, którą przed 800 laty wymyślił św. Franciszek to nie wydarzenie folklorystyczne. On chciał w ten sposób wzbudzić w swych braciach zdumienie wobec tajemnicy Bożego Narodzenia. Przypomniał o tym Papież przyjmując w Watykanie 2,5 tys. osób, które biorą udział w żywej szopce przed Bazyliką Matki Bożej Większej.