Tag

Tag: muzułmanie

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem muzułmanie.

Flaga Belgii Fot .Wikipedia

Belgia: Boże Narodzenie i Wielkanoc znikną ze szkolnych kalendarzy

Boże Narodzenie, Wielkanoc, Wszystkich Świętych a nawet karnawał to słowa, które odtąd są zakazane w belgijskich szkołach. Mają zniknąć z oficjalnych kalendarzy, bo kojarzą się z chrześcijaństwem. Odtąd będą więc ferie jesienne, wakacje zimowe, ferie dla rozrywki, to zamiast karnawału, oraz wakacje wiosenne. Zakaz ten dotyczy obszaru francuskojęzycznego. Stosowanie tych nowych nazw było już zalecane od kilku lat. Teraz stało się obowiązującą normą.

Fot. Wikipedia

Kościół

Ekumeniczny Papież Franciszek: krzewić przyjaźń i szacunek między ludźmi różnych tradycji religijnych

„Tak, drodzy bracia i siostry w Chrystusie, czujmy się wszyscy wewnętrznie zjednoczeni z modlitwą naszego Zbawiciela podczas Ostatniej Wieczerzy, z Jego wezwaniem: ut unum sint. Prośmy miłosiernego Ojca, abyśmy żyli w pełni tą wiarą, którą otrzymaliśmy jako dar w dniu naszego chrztu, i abyśmy mogli o niej świadczyć swobodnie, radośnie i odważnie. To będzie nasza najlepsza służba sprawie jedności chrześcijan, służba nadziei dla świata wciąż jeszcze naznaczonego podziałami, konfliktami i rywalizacją. Im bardziej będziemy wierni Jego woli w myślach, słowach i czynach, tym bardziej realnie i istotnie będziemy zmierzali ku jedności” – powiedział Papież.Papież ponowił też zapewnienie, że tak jak jego poprzednicy pragnie zdecydowanie kontynuować proces dialogu ekumenicznego. Podobną wolę wyraził w odniesieniu do dialogu międzyreligijnego, zwracając się do delegacji wspólnot niechrześcijańskich.„Kościół katolicki jest świadom znaczenia, jakie ma krzewienie przyjaźni i szacunku między ludźmi ró

Nigeria: krwawy zamach podczas Mszy św.

Nigeria: krwawy zamach podczas Mszy św.

Starą częścią kampusu państwowego Uniwersytetu Bayero w Kano wstrząsnęły dzisiaj rano strzały i eksplozje – donoszą międzynarodowe agencje i portale internetowe. Celem ataku byli katoliccy studenci, którzy co niedzielę zbierają się w jednej z sal wykładowych, aby wziąć udział w Mszy św. Jak dotychczas nikt nie przyznał się do odpowiedzialności za krwawy atak. Od miesięcy chrześcijanie w Nigerii są przedmiotem licznych zamachów, za które w większości odpowiedzialna jest organizacja islamskich fundamentalistów Boko Haram. Przeprowadzili oni już wiele podobnych zamachów na kościoły i inne chrześcijańskie obiekty. W Wielkanoc samochody-pułapki eksplodowały przy kościołach w Kadunie, Jos i innych miastach tego kraju, zabijając 60 osób i raniąc kilkadziesiąt innych. Kilka kościołów zostało zniszczonych. Liczba chrześcijan, którzy zginęli w atakach terrorystycznych od początku tego roku wzrosła do ponad 600 osób. Członkowie Boko Haram dążą do utworzenia państwa islamskiego. Chcą najpierw „wyz

Konflikt w Syrii nie ma charakteru religijnego ale polityczny

Konflikt w Syrii nie ma charakteru religijnego ale polityczny

W wywiadzie dla „L’Osservatore Romano” podkreślił, że Ojciec Święty chciał wykonać gest wobec ludności doświadczonej długim konfliktem, „niezależnie od czynników, którego do tego doprowadziły”. Papież, „oprócz powtarzanych wielokrotnie wezwań do pokoju i zaprzestania przemocy, chciał dać konkretny znak na rzecz wsparcia charytatywnej działalności Kościoła w Syrii” – dodał wysłannik watykański. Zaznaczył, że gest ten bardzo dobrze przyjęli miejscowi mieszkańcy. Prałat zapewnił, że w czasie misji, którą mu zlecił Ojciec Święty, mógł się osobiście przekonać, jak bardzo doceniono te działania papieskie. W Damaszku sekretarz Rady spotkał się m.in. z patriarchą melchickim i biskupami reprezentującymi wszystkie obrządki katolickie, którzy wyrazili wdzięczność za tę wizytę. Prał. Dal Toso podkreślił, że jeden z księży w Homsie, pełniący tam nadal, mimo trudności, swą posługę, w rozmowie telefonicznej również prosił o przekazanie podziękowania Ojcu Świętemu, „który okazuje swe powszechne ojcost

Muzułmanie z Austrii chcą zbudować kościół w Arabii Saudyjskiej

Muzułmanie z Austrii chcą zbudować kościół w Arabii Saudyjskiej

Jednocześnie zapowiedzieli, że rozpoczną starania o oficjalną zgodę władz tego kraju na budowę kościoła. Uznali, że nie da się zrozumieć sytuacji, w której Arabia Saudyjska finansuje budowę meczetów i islamskich domów modlitwy w Europie, a w swoim kraju zabrania budowy świątyń chrześcijańskich. Oświadczenie ILMÖ podkreśla, że islam nie zabrania budowy kościołów. Dlatego trzeba „z całą ostrością potępić” wydaną niedawno fatwę (orzeczenie) wielkiego muftiego Arabii Saudyjskiej, szejka Abdulaziza ibn Abdullaha w sprawie zakazu budowania świątyń chrześcijańskich na Półwyspie Arabskim i zniszczenia już istniejących. Decyzja o tym, gdzie i w jaki sposób najlepiej będzie zbudować kościół, zapadnie w porozumieniu z miejscowym Kościołem – powiedział przedstawiciel Inicjatywy austriackiej agencji katolickiej „Kathpress”. Pierwszym krokiem w tym kierunku będzie złożenie odpowiedniego wniosku na początku maja br. i oczekiwanie na reakcję władz. Do ostrej krytyki wspomnianej fatwy ze strony m.in. e

Zanim powiesz „tak” muzułmaninowi

Zanim powiesz „tak” muzułmaninowi

Czytelniczka magazynu "Miłujcie Się" pisze: „Niedawno poznałyśmy kolegów pochodzących z krajów arabskich. Trzeba przyznać, że są bardzo mili i gościnni, mają jednak zupełnie inne obyczaje niż Polacy i – jak się później okazało – co drugi zażywa jakieś prochy. Zrozumiałam, że moje wcześniejsze złe doświadczenia z pewnym chłopakiem były mi potrzebne, aby teraz nie dać się tak łatwo zwieść następnemu, który nalega i – jak to określił – chce, żebym »choć na chwilę« była jego dziewczyną. Tłumaczy mi, że to tylko gra: »No sex, only play!«. (…) Ja mam swoje zasady, on swoje; ja nie wyrzeknę się swojej wiary (katolickiej), on prawdopodobnie swojej (islam) też nie”. Inna nasza czytelniczka, Dorota, która również wycofała się ze związku z muzułmaninem – dużo poważniejszego już – opisuje swoją historię następująco: „Basen i Basam... W nich jestem zakochana. To nie błąd w druku. Basam to imię mojego chłopaka. Jest muzułmaninem. Razem zwykliśmy szaleć w basenie: pływać, nurkować. Do czasu..." Po 2

Kard. Tauran: jesteśmy skazani na dialog z muzułmanami

Kościół

Kard. Tauran: jesteśmy skazani na dialog z muzułmanami

Jest to platforma dialogu, w którym uczestniczą z jednej strony Stolica Apostolska, a z drugiej – przedstawiciele 138 islamskich intelektualistów, którzy w kontekście muzułmańskich protestów po wykładzie Benedykta XVI w Ratyzbonie napisali do Papieża list otwarty. Podczas zakończonego 23 listopada posiedzenia dotknięto samej istoty ratyzbońskiej kontrowersji, a mianowicie relacji między rozumem i wiarą. Na czele delegacji katolickiej stał kard. Jean-Louis Tauran.