Maryja, nasz wzór, nasza przewodniczka
Oto idę, abym spełniał wolę Twoją (Hbr 10,9, zob. Ps 40,8n).
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.
Oto idę, abym spełniał wolę Twoją (Hbr 10,9, zob. Ps 40,8n).
Po raz kolejny 8 marca dla skrajnych środowisk lewicowych był okazja do zamanifestowania swoich wywrotowych poglądów na temat płci pięknej. W tym roku oglądaliśmy jedynie garstkę niezadowolonych ze swej kobiecości dziewczyn i kilkoro kandydatów na prezydenta starających się o ich poparcie. Hasła od lat te same: postulat aborcji na życzenie, „przepraszanie za chrystianizację” – jak piszą media. Atmosfera agresji, frustracji, niespełnienia.
Moi Drodzy, pragnę złożyc swoje świadectwo i podzielić się moimi doświadczeniami odnośnie Nowenny Pompejańskiej. O Nowennie usłyszałam już wiele lat temu, ale zawsze przerażał mnie fakt odmawiania Różańca przez 54 dni…dla mnie było to zwyczajnie niewykonalne i nawet nie próbowałam. Ale może zacznijmy od początku i tutaj proszę o cierpliwość bo dużo się wydarzyło, a bardzo chciałabym się tym z Wami podzielić…
Święta Maryjo, Bogurodzico Dziewico,obieram sobie dzisiaj Ciebie za Panią,Orędowniczkę, Patronkę, Opiekunkę i Matkę moją.Postanawiam sobie mocno i przyrzekam,że Cię nigdy nie opuszczę,nie powiem i nie uczynię nic przeciwko Tobie.Nie pozwolę nigdy, aby inni cokolwiek czynili,co uwłaczałoby czci Twojej.Błagam Cię, przyjmij mnie na zawsze za sługę i dziecko swoje.Bądź mi pomocą we wszystkich moich potrzebachduszy i ciała oraz w pracy kapłańskiej dla innych.Oddaję się Tobie, Maryjo, całkowicie w niewolę,a jako Twój niewolnik poświęcam Ci ciało i duszę moją,dobra wewnętrzne i zewnętrzne,nawet wartość dobrych uczynków moich,zarówno przeszłych jak obecnych i przyszłych,pozostawiając Ci całkowite i zupełne praworozporządzania mną i wszystkim bez wyjątku,co do mnie należy, według Twego upodobania,ku większej chwale Boga, w czasie i w wieczności.Pragnę przez Ciebie, z Tobą, w Tobie i dla Ciebiestać się niewolnikiem całkowitym Syna Twojego,któremu Ty, o Matko, oddaj mnie w niewolę,jak ja Tobie od
W 2011 w parku we francuskim Publier postawiono statuę Matki Bożej. Niestety, statua zaczęła przeszkadzać „wolnomyślicielom”, którzy powołując się na rozdział Kościoła od państwa zażądali jej usunięcia. Z sukcesem.
Szanse na to, że Medjugorie zostanie oficjalnie uznane przez Stolicę Apostolską, są wciąż znaczne. Mówił o tym przewodniczący Episkopatu Bośni i Hercegowiny, bp Franjo Komarica. W rozmowie z niemieckim „Radiem Watykańskim” hierarcha podkreślił, że decyzja o prawdziwości objawień należy do Watykanu.
Odnaleziona przypadkowo książeczka, spisana ponad 1,5 tys. lat temu w języku koptyjskim, zaczyna się słowami: „Ewangelia dziejów Marii, matki Chrystusa, Pana naszego, tej, której archanioł Gabriel przyniósł dobrą nowinę. Ten, który podąży całym swym sercem, znajdzie to, czego szuka. Tylko nie bądź dwóch umysłów”. Obecnie książka jest w posiadaniu Harvard University's Sackler Museum, gdzie trafiła jako darowizna (należała wcześniej do znanego kolekcjonera i handlarza dziełami sztuki).
9 stycznia mężczyzna modlił się przed figurą Maryi, trzymając w rękach fotografię jednego z członków swojej rodziny. Nagle został zaatakowany przez pięciu imigrantów. Do niebywałego incydentu doszło w małej kaplicy św. Barnaby w Perugii.
Rozważanie Papieża Franciszka wygłoszone przed modlitwą „Anioł Pański”
W świąteczno-weekendowym wydaniu "Plus i Minus" ciekawa rozmowa z aktorką Maia Morgenstern, która zagrała znakomicie rolę Maryji w filmie Mela Gibsona "Pasja". Rozmowa dotyczyła filmu "Pasja", przeżyć jakie towarzyszyły aktorce na planie, jak również reżysera, Mela Gibsona, którego szkaluje świat kultury i lewicowi ideolodzy za antysemityzm i za odstępstwa od Ewangelii. Jaka jest prawda?
O symbolicznym przesłaniu wyobrażeń Bożego Narodzenia rozmawia dwoje katolików, niemniej duchowo zafascynowanych dwoma tradycjami: Łukasz Kobeszko tłumaczyć będzie o co chodzi w prawosławnej ikonie, a Maria Patynowska stanie w obronie obecnie najpopularniejszej ikonografii związanej z wyobraźnią człowieka Zachodu. Następnie obydwoje zastanowią się nad ikoną, którą zobaczyć można dziś w szopce przy ul. Franciszkańskiej 4 w Krakowie.
„Święta Matka Boga nie tylko nawiedziła ludy Ameryki, ale zachciała pozostać z nimi. Zostawiła cudowne odbicie swego wizerunku na płaszczu swego posłańca, aby stał się symbolem przymierza między Maryją a tymi ludami” – powiedział dziś Wikariusz Chrystusa w Bazylice Watykańskiej. Odprawił tam Mszę świętą za Amerykę Łacińską. W czasie liturgii wykonano części stałe tak zwanej Mszy Kreolskiej Ariela Ramireza.
Dziś zapraszamy na trzeci już odcinek internetowych rekolekcji internetowych pod hasłem "Bliżej Nieba".
Maryjo, naucz nas iść pod prąd, ogałacać się, uniżać, dawać, słuchać i wyciszać się, abyśmy przestali się koncentrować na sobie i zrobili miejsce pięknu Boga, który jest źródłem prawdziwej radości – tak modlił się Ojciec Święty dziś o zmroku przed kolumną Niepokalanej na Placu Hiszpańskim. Co roku 8 grudnia papieże oddają tam hołd Maryi w imieniu Kościoła w Rzymie i na całym świecie. Franciszek złożył przed Niepokalaną kwiaty i odmówił specjalnie przygotowaną na tę okazję modlitwę. Podkreślił w niej, że zachowanie Maryi, naszej Matki, od wszelkiego grzechu jest dla nas wielkim pokrzepieniem.„Świadomość tego, że nad Tobą zło nie ma żadnej władzy, napełnia nas nadzieją i męstwem w codziennej walce, którą musimy toczyć przeciw zagrożeniom ze strony złego – modlił się Franciszek. – Jednak w tej walce nie jesteśmy sami, nie jesteśmy sierotami, bo Jezus, zanim umarł na krzyżu, dał nam Ciebie za Matkę. My zatem, choć grzesznicy, jesteśmy Twoimi dziećmi, dziećmi Niepokalanej, powołanymi to świ