Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

Maryjo, Pośredniczko łask, módl się za nami!

Kościół

Maryjo, Pośredniczko łask, módl się za nami!

l. O niebiańska Skarbnico wszelkich łask! Matko Boga i moja! Ty jesteś pierworodną córką wiecznego Ojca i dzierżysz w swoich rękach Jego wszechmoc, dlatego zlituj się nad moją duszą i obdarz mnie łaską, o którą Cię żarliwie błagam.

Objawienia w Gietrzwałdzie owocują odmawianiem różańca!

Kościół

Objawienia w Gietrzwałdzie owocują odmawianiem różańca!

Na ziemiach polskich jedyne, zaakceptowane oficjalnie przez Kościół objawienia miały miejsce w Gietrzwałdzie, małej miejscowości położonej na Warmii. Wydarzyły się one 137 lat temu, prawie dwadzieścia lat po objawieniach w Lourdes. Trwały prawie trzy miesiące: od 27 czerwca do 16 września 1877 roku. Wizjonerkami były dwie dziewczynki – trzynastoletnia Justyna Szafryńska oraz dwunastoletnia Barbara Samulewska.

Łotwa i Estonia zawierzyły się Matce Bożej

Łotwa i Estonia zawierzyły się Matce Bożej

Łotwa i Estonia zostały ponownie poświęcone Matce Bożej. Uroczystość odbyła się 6 września w Tallinie w 800 lat po pierwszym takim akcie, który w 1215 r. zaaprobował papież Innocenty III. Od tamtej pory ówczesna Liwonia zwana była także Terra Mariana.

(fot. episkopat.pl)

Kościół

Abp Gądecki: Kościół nie ma gderać, ale dodawać rodzinom odwagi!

- Kościół nie jest przeznaczony do gderania, ani do biadolenia nad sytuacją polskich rodzin. Jest przeznaczony do dodawania odwagi, by prowadzić tak, jak GPS każdą rodzinę - podkreślił przewodniczący Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w Toruniu podczas koronacji cudownego wizerunku Matki Bożej Podgórskiej Niepokalanej Królowej Rodzin.

Papież: Maryja czeka już na nas w niebie!

Kościół

Papież: Maryja czeka już na nas w niebie!

„Życie Maryi pokazuje, że Bóg dokonuje wielkich dzieł przez pośrednictwo najbardziej pokornych” – napisał Franciszek na Twitterze. Osobie Maryi poświęcił też rozważanie przed południową modlitwą.