Tag

Tag: islam

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem islam.

Odradzam katoliczkom małżeństwo z muzułmaninem

Odradzam katoliczkom małżeństwo z muzułmaninem

Witam! Wraz z moim narzeczonym mamy problem. On jest muzułmaninem, ja katoliczką. Jedyna nierozwiązaną kwestia między nami jest wychowanie dzieci. Ja wiem, jakie sa moje obowiązki wobec Chrystusa i wobec Kościoła. Rozumiem tez jego obowiązki. Sytuacja jest dosyc typowa. On pragnie, by dzieci były wychowywane w Islamie, lecz z duża wiedzą na temat chrześcijaństwa, z chodzeniem razem do kościoła oraz czytaniem Biblii, którą szanuje i poznaje wraz ze mną. Zgadza się również na chrzest. Ja chcę,by każde z nas przekazywało dzieciom swoja wiarę z szacunkiem do wiary drugiej osoby i pozwoliło im dokonać wyboru kiedy będą dorosłe. Mój chłopak czuje największe obawy przed uznawaniem Jezusa za Boga oraz przypisywaniu ukrzyzowaniu rangi zbawczego dzieła (wiadomo, że Jezus w Koranie został przez Boga oszczędzony i nie doznał męczeńskiej śmierci lecz żyje do dziś). Nie wiem co robić. Nie chcę go stracić. Jest niezwykłym człowiekiem. Wiem wiele o muzułmanach, byłam w jego kraju, wysłuchałam tysiąca

Fot. Daderot, domena publiczna

Zagrożenia

Chińczycy zakazali m.in. imienia... 'Dżihad'

Dżihad, ale także Imam czy Medina - tych wywodzących się z islamu imion nie będą mogli nadawać swoim dzieciom rodzice w położonym w północno-zachodnich Chinach Xinjiangu. W regionie zamieszkiwanym przez wyznających islam Ujgurów wprowadzono właśnie listę imion zakazanych.

Fot. Gage Skidmore, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr; islam dying regime, lic. CC BY-SA 2.0 via Wikipedia

Zagrożenia

To jest wojna! Islam grozi Ameryce!

Sekretarz Departamentu Bezpieczeństwa Wewnętrznego USA John Kelly ostrzegł, że w kraju trwa niesłabnące zagrożenie atakiem terrorystycznym, który wydarzyć się może każdego dnia.

Fot. Kremlin.ru, lic. CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Turcja - między wolnością a islamistycznym autorytaryzmem

Niedawne referendum w Turcji, dające m.in. jeszcze więcej władzy prezydentowi, jest niedobrym sygnałem pogarszającej się sytuacji w tym kraju. Turcja od czasów rewolucji Mustafy Kemala Ataturka starała się iść drogą prowadzącą do suwerennego i demokratycznego państwa, na wzór krajów europejskich, USA czy Kanady, i podobnie jak Indie czy Japonia po drugiej wojnie światowej.

fot. youtube

PiS ostro o islamskich migrantach: Nie wolno wpuszczać wroga

"W tej chwili liczba uchodźców jest tak duża, że nikt nad tym nie potrafi zapanować i mówiliśmy o tym wielokrotnie, że nie wolno wpuszczać wroga do swojego domu. Trzeba się przed tym ustrzegać. Ta liczba jest ogromna i wśród tej liczby, oprócz tych, którzy rzeczywiście uciekają przed wojną, są także ci, którzy mają złe zamiary i ich jest coraz więcej" - powiedziała dziś rzecznik rządu PiS Elżbieta Witek w programie "Gość poranka" na antenie TVP Info.

fot. youtube

Zagrożenia

Alain Besancon: Islam - radykalne odrzucenie chrześcijaństwa

Islam objawił się w Koranie jako jasne i zdecydowane odrzucenie chrześcijaństwa. W Koranie Jezus jest muzułmaninem i uroczyście zaprzecza istnieniu Trójcy Świętej, faktom Wcielenia i Odkupienia. Historycznym tego następstwem było ostateczne rozdzielenie, otwarta wrogość, wojna, odrzucenie asymilacji – wszystko to trwa od czternastu wieków – pisze Alain Besancon w książce „Współczesne problemy religijne”. Teologia Polityczna zamierza w tym roku wydać tę cenną pozycję. Byłoby to pierwsze jej wydanie w języku polskim. By jednak mogło do tego dojść, prosimy Państwa o wsparcie naszej zbiórki, którą właśnie uruchamiamy

Screenshot Twitter

ISIS ponownie uderzyło w Paryżu

Na Champs Elysees w Paryżu do trzech policjantów zaczął strzelać mężczyzna. Jeden z policjantów nie żyje, dwóch jest rannych. Zabito także samego napastnika. Państwo Islamskie przyznało się do ataku. Paryska policja twierdzi, że atak był zaplanowany. Wszczęto postępowanie antyterrorystyczne.

fot. Jean-Luc, lic. CC BY-SA 2.0 via Wikipedia

To problem islamu zdecyduje, kto wygra wybory we Francji

Francuzi wyczekują kogoś, kto ośmieli się wreszcie jasno powiedzieć, kim są i co ich łączy – zamiast wmawiać im, że wszystko ich dzieli. A klasa polityczna – jak w Anglii, jak w Ameryce, jak i w Polsce – ciągle nie rozumie, że sama ponosi winę za własną klęskę – pisze Agnieszka Kołakowska. Przeczytaj artykuł w "Teologii Politycznej Co Tydzień": Francuski wybór.