Tag

Tag: islam

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem islam.

Modlitwa Muzułmanów (Fot. Agencja BEW)

Czy islam jest religią pokoju?

Jednak tworzenie takiego wizerunku islamu nie jest zaskakujące, ponieważ większość dzisiejszych ekspertów, intelektualistów, polityków oraz “liberalnych” elit społecznych twierdzą, że islam jest zupełnie kompatybilny z demokracją i wartościami zachodnimi, a wszelkie problemy związane z islamem spowodowane są przez zachodnią nietolerancję, islamofobię, czy też problemy ekonomiczne. Takie postawy elit intelektualnych są również zrozumiałe. Zachodnie uniwersytety co roku publikują ogromną liczbę książek z tytułem ”islamofobia”, gdzie poważni naukowcy w przekonywający sposób przedstawiają nietolerancję Zachodu z jednej strony oraz tolerancyjność i pokojowość islamu z drugiej. 3

Fot. Wikimedia Commons

Islamska przemoc w polskich domach

Temat wyjazdu Polek na egzotyczne wakacje w celu zaspokojenia potrzeb seksualnych, był w wiodących mediach chętnie podejmowany i przedstawiany jako wyzwolenie naszych rodaczek z zaściankowej moralności katolickiej, ich otwarcie się na świat oraz wyzbycie kompleksów. Niektóre tytuły najważniejszych tygodników krzyczały jeszcze kilka lat temu: „Polki jadą po seks”, „Do Egiptu po spełnienie seksualne” itp. W pismach kobiecych pojawiały się nawet poradniki, gdzie znaleźć najlepszego kochanka.

Radykalny islam, który chce zdominować Europę (Fot. Flickr)

Muzułmanie w Londynie wprowadzają ummę

W Sahih al-Bukhari, jednym z sześć głównych hadisów islamu sunnickiego, który według niektórych muzułmańskich uczonych najwierniej oddaje życie Mahometa, zawarte są dokładne wskazówki jak postępować z niewiernymi. I nieważne, że zapisy te powstały kilka wieków temu, gdzieś na piaskach Arabii. Wierzący muzułmanin ma obowiązek naśladować swojego proroka możliwie jak najwierniej także w XXI w., i także w Londynie.

Fot. Flickr

Życie Jezusa, życie Mahometa

Komu zawierzyli chrześcijanie? „Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje życie swoje za owce. Najemnik zaś i ten, kto nie jest pasterzem, do którego owce nie należą, widząc nadchodzącego wilka, opuszcza owce i ucieka, a wilk je porywa i rozprasza. Najemnik ucieka dlatego, że jest najemnikiem i nie zależy mu na owcach. Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znają, podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. Życie moje oddaję za owce. (J 10, 11-18). Jezus nie miał w życiu nic. Dla zbawienia ludzi dał się nawet ogołocić na krzyżu.

Fot. லாம்/Flickr

Kultura islamu wysoko ceni poniżanie białej kobiety

"Honor mężczyzny znajduje się między nogami jego kobiety" – głosi stare arabskie przysłowie. To prawda, że muzułmanie obsesyjnie podchodzą do czystości swoich sióstr, żon, córek, krewnych etc. Wiele Pakistanek mieszkających w Wielkiej Brytanii zostało honorowo zamordowanych tylko dlatego, że np. zbyt poufale przyjaźniły się ze swoim białym sąsiadem lub w dniu ślubu okazało się, że nie są dziewicami.

Fot. Wikimedia Commons

Zamach w Bostonie jako wyraz duchowej dojrzałości

Islam jest religią polityczną, jego centralne miejsce zajmuje nie teologia, lecz określone doktryny polityczne. O ile prawdziwe religie na pierwszym miejscu stawiają dogmaty wiary, o tyle islam narzuca wiernemu przede wszystkim określone postawy polityczne. O ile teologia uświadamia wiernemu, że na ziemi jest tylko pielgrzymem, a prawdziwą ojczyznę ma w niebie i może sobie na nią zapracować prawym życiem, o tyle islam na pierwszym miejscu stawia jak najbardziej ziemską islamską wspólnotę wiernych-ummę. Gorliwe budowanie dar al-islam (ziemi islamu, gdzie panuje szariat) nie tylko metodami misyjnymi, ale również militarnymi jest przez ogromną większość muzułmanów bardziej cenione od wewnętrznej walki ze swoimi słabościami. O ile w judaizmie, chrześcijaństwie, buddyzmie i hinduizmie wyrazem najwyższej duchowej dojrzałości jest życie mistyczne, czyli inaczej mówiąc całkowite zatopienie się w sferze duchowej, o tyle w islamie najwyższym szczeblem duchowego zaangażowania jest gotowość wierne