Tag

Tag: dialog

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem dialog.

Kard. Tauran: Katolicy i muzułmanie przeciw głuchocie na Boga

Kościół

Kard. Tauran: Katolicy i muzułmanie przeciw głuchocie na Boga

„Niech zwierzchnicy religijni nie boją się potępiać działań grup, które nie mają nic wspólnego z wiarą” – powiedział w stolicy Kataru Dausze kard. Jean-Louis Tauran. Przewodniczący Papieskiej Rady ds. Dialogu Międzyreligijnego wziął tam udział w konferencji na temat bezpieczeństwa duchowego i intelektualnego społeczeństwa w świetle tego, co nauczają religie. Takie spotkanie zostało zorganizowane już po raz 12. przez działający tam od 2008 r. Międzynarodowy Ośrodek Dialogu między Religiami. Uczestniczyli w nim politycy, dyplomaci, zwierzchnicy religijni i uczeni z wielu krajów.

Jak student dialogował z niewierzącym profesorem. PRZECZYTAJ!

Świadectwo

Jak student dialogował z niewierzącym profesorem. PRZECZYTAJ!

Niewierzący profesor filozofii stojąc w audytorium wypełnionym studentami zadaje pytanie jednemu z nich:- Jesteś chrześcijaninem synu, prawda?- Tak, panie profesorze.- Czyli wierzysz w Boga.- Oczywiście.- Czy Bóg jest dobry?- Naturalnie, że jest dobry.- A czy Bóg jest wszechmogący? Czy Bóg może wszystko?- Tak.- A Ty - jesteś dobry czy zły?- Według Biblii jestem zły.Na twarzy profesora pojawił się uśmiech wyższości - Ach tak, Biblia!A po chwili zastanowienia dodaje:- Mam dla Ciebie pewien przykład. Powiedzmy że znasz chorą I cierpiącą osobę, którą możesz uzdrowić. Masz takie zdolności. Pomógłbyś tej osobie? Albo czy spróbowałbyś przynajmniej?- Oczywiście, panie profesorze.- Więc jesteś dobry...!- Myślę, że nie można tego tak ująć.- Ale dlaczego nie? Przecież pomógłbyś chorej, będącej w potrzebie osobie, jeśli byś tylko miał taką możliwość. Większość z nas by tak zrobiła. Ale Bóg nie.Wobec milczenia studenta profesor mówi dalej - Nie pomaga, prawda? Mój brat był chrześcijaninem i zmarł n

Papież odwiedzi synagogę

Papież odwiedzi synagogę

Już za niewiele ponad tydzień Ojciec Święty odwiedzi jedną z rzymskich synagog. Swoimi odczuciami przed tym wyjątkowym wydarzeniem podzielił się z mediami Riccardo Di Segni - główny rabin Rzymu.

Franciszek: Dialog międzyreligijny jest NIEZBĘDNY

Kościół

Franciszek: Dialog międzyreligijny jest NIEZBĘDNY

Dialog międzyreligijny jest niezbędnym warunkiem pokoju na świecie. Tylko poprzez dialog można wyeliminować nietolerancję i dyskryminację. Ojciec Święty przypomina o tym w pierwszym wideoprzesłaniu będącym jego osobistym komentarzem do papieskich intencji modlitewnych.

Żydzi i katolicy dają razem świadectwo miłości Boga

Kościół

Żydzi i katolicy dają razem świadectwo miłości Boga

Rozwijająca się dziś współpraca katolicko-żydowska w dawaniu na świecie świadectwa o miłości Boga to jeden z wielkich owoców 50 lat, jakie upłynęły od ogłoszenia przez Sobór Watykański II Nostra aetate. Zwrócił na to uwagę abp Bernardito Auza na panelu upamiętniającym 50. rocznicę soborowej Deklaracji o stosunku Kościoła do religii niechrześcijańskich. Został on zorganizowany przez misję stałego obserwatora Stolicy Apostolskiej przy Organizacji Narodów Zjednoczonych wspólnie z Międzynarodowym Żydowskim Komitetem Konsultacji Międzyreligijnych. Spotkanie z udziałem osobistości katolickich i żydowskich odbyło się 15 grudnia w siedzibie ONZ w Nowym Jorku w sali posiedzeń oenzetowskiej Rady Gospodarczej i Społecznej. Abp Auza wskazał, że rozwój naszych wzajemnych relacji po trwających przez wiele wieków trudnościach może być przykładem dialogu, współpracy i dążenia do pokoju nie tylko między religiami, ale także między narodami.

Terlikowski: Histeria dialogistów i braki w logice dwuwartościowej

Kościół

Terlikowski: Histeria dialogistów i braki w logice dwuwartościowej

Poszło o krótki tekścik w „Rzeczpospolitej” zatytułowany „Dialog, dialog über alles”, w którym wskazywałem na problematyczność dialogu z islamem prowadzonego od lat przez Kościół, i zauważałem, że nie jest on do końca sensowny. I właśnie to wzburzyło Sawickiego, który w obronie muzułmanów popadł w – najdelikatniej rzecz ujmując – amok, który odebrał mu zdolność do myślenia w zgodzie z podstawowymi regułami logiki. „W kilku zdaniach dokonuje on wiwisekcji islamu: „W efekcie islam jest wypaczoną przez naturalny rozum, a być może także przez jakieś duchowe siły zła, religią objawionego Boga skrojonego na potrzeby arabskich plemion sprzed półtora tysiąca lat i z wycięciem wszystkiego, czego ograniczone umysły nie były w stanie pojąć”. Wypaczoną? Siły zła? Ograniczone umysły? Na łamach jednego z najważniejszych polskich dzienników Terlikowski ordynarnie obraża miliony muzułmanów. Nie wspominając już o tym, że jest to stanowisko całkowicie sprzeczne z nauczaniem Kościoła katolickiego” – cytu