Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Moda na oskarżanie Boga

„Gdyby Bóg naprawdę był Miłością – ktoś mnie niedawno przekonywał – to nikogo by nie skazywał na potępienie wieczne. Bo choćby nie wiem co złego człowiek zrobił podczas krótkiego pobytu na tej ziemi, to karać go za to na wieki jest okrucieństwem i niesprawiedliwością. Nawet zwyczajny ojciec nigdy by tak swojego dziecka nie karał. Zwyczajny ojciec, chociaż jest tylko ułomnym człowiekiem, nie rozlicza dziecka z jego złych uczynków, ale zazwyczaj puszcza je w niepamięć. Ja nie chcę Boga, który przygotował ludziom wiekuiste piekło! Nie chcę Boga tak mało wrażliwego na niedolę swoich stworzeń!”.

Fot. Screenshot - YouTube (Dr Taylor Marshall)

Wiara

Czy za śmiercią Charliego Kirka kryje się wpływ demonów? Odpowiada egzorcysta

Charlie Kirk i jego żona poprosili znajomego księdza o modlitwę w noc poprzedzającą zabójstwo konserwatywnego działacza. Jak ujawniła na swoim kanale Megyn Kelly, znana i popularna amerykańska dziennikarka i komentatorka, przyczyną było to, że żona Kirka była „wstrząśnięta” wiadomością, iż czarownice, których usługę zamówił radykalny feministyczny portal Jezebel, rzuciły 8 września na jej męża klątwę. Feministki skorzystały z usług internetowego serwisu Etsy i poinformowały o tym w artykule, który potem został z portalu usunięty.

Fot. Karol Zipser via Wikipedia, domena publiczna

Kościół

Najświętsza Maryja Panna Piekarska

Piekary to największe śląskie sanktuarium maryjne. Jego początki sięgają II połowy XVII w. i wiążą się z obrazem Matki Bożej, namalowanym przez nieznanego malarza na początku XVI w. Obraz ten zyskał sławę w 1676 roku, kiedy to w Tarnowskich Górach wybuchła epidemia, która ustąpiła dopiero po złożeniu przez mieszkańców tego miasta obietnicy odbywania corocznej pielgrzymki do Piekar. Kilka lat później obraz Matki Bożej uznano za cudami słynący i przeniesiono do kościoła Świętego Krzyża w Opolu, w którym znajduje się do dziś. W Piekarach znajduje się natomiast jego replika z XVII w., która szybko również zasłynęła łaskami. Przedstawia ona Maryję trzymającą Dzieciątko na lewej ręce, w prawej zaś - jabłko. Autor obrazu wzorował się prawdopodobnie na ikonach bizantyjskich.

Fot. RufflesDeQueijo via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kościół

Świętujemy dziś imieniny Matki Bożej

Imię Maryi czcimy w Kościele w sposób szczególny, ponieważ należy ono do Matki Boga, Królowej nieba i ziemi, Matki miłosierdzia. Dzisiejsze wspomnienie - "imieniny" Matki Bożej - przypominają nam o przywilejach nadanych Maryi przez Boga i wszystkich łaskach, jakie otrzymaliśmy od Boga za Jej pośrednictwem i wstawiennictwem, wzywając Jej Imienia.