Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Ks. Sławomir Kostrzewa: Bez pomocy Bożej człowiek jest niezdolny do miłości
Ks. Sławomir Kostrzewa: Bez pomocy Bożej człowiek jest niezdolny do miłości
Maryjo, Wspomożycielko Wiernych, módl się za nami!
Nabożeństwo do Matki Bożej Wspomożycielki sięga początków chrześcijaństwa. Gdy tylko zaczął rozwijać się wśród wiernych kult Matki Zbawiciela, równocześnie ufność w Jej przemożną przyczynę u Syna nakazywała uciekać się do Niej we wszystkich potrzebach. Tytuł Wspomożycielki Wiernych zawiera w sobie wszystkie wezwania, w których Kościół wyrażał Najświętszej Maryi Pannie potrzeby i troski swoich dzieci.
Ukraiński arcybiskup Szewczuk: Boże, nawróć tych, którzy nas zabijają
"Na świecie byłoby o wiele mniej zła, gdybyśmy czuwali nad stanem duszy nie tylko własnej, ale też i innych. Niech Pan Bóg pomoże nam wszystkim znaleźć drogę nawrócenia" - powiedział zwierzchnik ukraińskich grekokatolików abp Światosław Szewczuk w swoim orędziu wojennym.
Fatima, cud słońca i masoneria
W 1910 r., a więc siedem lat przed objawieniami Matki Bożej w Fatimie, władzę w Portugalii przejęła masoneria. Rządzący postanowili zniszczyć Kościół katolicki w ciągu dwóch pokoleń. Nowa, walcząca z Bogiem władza ogłosiła, że katolicyzm jest największym wrogiem ludzkości, opium dla ludu, i dlatego należy go jak najszybciej unicestwić.
Benedykt XVI: Nie łudźcie się, misja Fatimy nie jest zakończona
"Człowiek może rozplątać cykl śmierci i terroru, ale nie może go zatrzymać... W Piśmie Świętym często widać, że Bóg poszukuje sprawiedliwych, aby ocalić miasto ludzkie i to samo czyni tutaj w Fatimie" – mówił w 2010 roku Benedykt XVI w homilii podczas Mszy św. na placu przed sanktuarium w Fatimie.
Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje
PIERWSZE CZYTANIE Z potomstwa Dawida wywiódł Bóg Zbawiciela Jezusa
Ks. Pawlukiewicz: Każdy z nas ma nieskończoną godność
Ks. Pawlukiewicz: Każdy z nas ma nieskończoną godność
Nie przyszedłem bowiem po to, aby świat potępić, ale by świat zbawić.
PIERWSZE CZYTANIE Misja Pawła i Barnaby
Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je
PIERWSZE CZYTANIE Pierwsi „chrześcijanie” w Antiochii
Święty Jan z Avili, prezbiter i doktor Kościoła
Jan urodził się 6 stycznia 1500 r. w Almodóvar del Campo, w hiszpańskiej rodzinie szlacheckiej o korzeniach żydowskich. Już jako 14-latek podjął studia prawnicze na uniwersytecie w Salamance, a potem studiował filozofię i teologię w seminarium w Alcalá. Po śmierci rodziców rozdał majątek ubogim. Po przyjęciu święceń kapłańskich zaprosił do stołu na obiad prymicyjny dwunastu żebraków i osobiście im usługiwał.
Ks. Kostrzewa: Bóg nigdy nie wykorzysta wiedzy o nas przeciwko nam
Ks. Kostrzewa: Bóg nigdy nie wykorzysta wiedzy o nas przeciwko nam