Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje życie swoje za owce
PIERWSZE CZYTANIE Duch Święty ustanowił biskupów, aby kierowali Kościołem
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
PIERWSZE CZYTANIE Duch Święty ustanowił biskupów, aby kierowali Kościołem
Święty Stanisławie, biskupie i męczenniku, módl się za nami Kapłanie Jezusa Chrystusa,Światło Kościoła Bożego,Pasterzu owieczek Chrystusowych,Apostole ludu wiernego,Patronie Ojczyzny naszej,Od dzieciństwa w doskonałości postępujący,Mężu do stanu duchowego przeznaczony,Mężu w stanie duchowym przykładny,Wzorze doskonałości świątobliwej,Wzorze biskupiej godności,Ozdobo kapłanów,Ozdobo Narodu Polskiego,Kaznodziejo prawdy,Mową i dziełami przed Bogiem wielki,Obrońco i karmicielu ubogich,Naśladowco wierny Jana Chrzciciela,Eliaszowi w żarliwości podobny,Pogromco występków,Cnót nauczycielu,Umarłych wskrzesicielu,W wierze wątpiących utwierdzających,Nadzieję zmartwychwstania umacniający,Bogu ofiaro przyjemna,W różnych chorobach lekarzu,Opiekunie całej Ojczyzny,Patronie we wszystkich potrzebach,Patronie na cały świat chrześcijański łaskami słynący.
,,Szatańską sprawą jest ograniczać dostęp do Eucharysti''
PIERWSZE CZYTANIE Zmartwychwstały Chrystus ukazał się Jakubowi
PIERWSZE CZYTANIE Nawrócenie i chrzest Etiopczyka
Hanna Chrzanowska urodziła się 7 października 1902 r. w Warszawie. Jej dziadkowie po stronie matki to znani warszawscy przemysłowcy, zaś dziadkowie po stronie ojca to podlascy ziemianie. Obie rodziny znane były z działalności charytatywnej, przy czym dziadkowie po stronie matki byli wyznania ewangelickiego, dziadkowie zaś po stronie ojca byli katolikami. To było jedną z przyczyn, że w domu rodzinnym Hanny nie było większego zaangażowania religijnego. Podstawowe wykształcenie Hanna otrzymała w swoim domu rodzinnym, szkołę średnią ukończyła u urszulanek w Krakowie. Po zdaniu matury wraz z koleżanką zaangażowała się w niesienie pomocy żołnierzom w czasie wojny bolszewickiej.
Dziś w Kościele świętym wspomina się świętego Wojciecha - biskupa, męczennika, głównego patrona Polski. Odmówmy dziś wszyscy litanię do tego świętego w intencji naszej ukochanej Ojczyzny. Niech rozkwita w wierności Panu Bogu, niech wszyscy w Polsce mieszkający budują prawdziwą ludzką solidarność, stawiając zawsze na pierwszym miejscu Jezusa Chrystusa.
PIERWSZE CZYTANIE Marek, uczeń Piotra Apostoła
Szukajmy cienia Piotra, by żyć w świetle Chrystusa!
PIERWSZE CZYTANIE Kamień odrzucony przez budujących stał się kamieniem węgielnym
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nieważne, że jesteś niegodny. Ważne, że jesteś g(ł)odny Boga!
PIERWSZE CZYTANIE Zabiliście Dawcę życia, ale Bóg wskrzesił Go z martwych