Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Św. Jan Chrzciciel i wielka tajemnica Jezusa
Dzisiaj 24 czerwca, obchodzimy uroczystość Narodzin św. Jana Chrzciciela. Z wyjątkiem Najświętszej Maryi Panny, Jan Chrzciciel jest jedynym świętym, którego narodziny są obchodzone liturgicznie i to dlatego, że są one związane z tajemnicą Wcielenia Syna Bożego.
Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują
"Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych"
Wspominamy błogosławionych 108 męczenników z okresu II wojny światowej
13 czerwca 1999 r. podczas Mszy świętej odprawianej w Warszawie św. Jan Paweł II dokonał beatyfikacji 108 męczenników, którzy ponieśli śmierć w czasach II wojny światowej. Każda z tych osób wykazała się niezwykłym heroizmem wiary: są w tym gronie biskupi - pasterze, którzy woleli zginąć, aniżeli zostawić swoją owczarnię; siostry i księża ratujący Żydów; teściowa, która oddała swe życie za synową w ciąży; zakonnik, który za posiadanie różańca, a potem odmowę sprofanowania go został zmasakrowany i utopiony w kloace; księża i alumni dzielący się w obozie koncentracyjnym jedyną kromką chleba ze współwięźniami; duchowny, który zginął za to, że nie wydał Gestapo komunistów.
Czy diabeł wierzy w Boga?
«Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą»(Jk 2,19).
Ks. Kostrzewa: Najświętsze Serce Jezusa ratunkiem przed wiecznym potępieniem
Ks. Kostrzewa: Najświętsze Serce Jezusa ratunkiem przed wiecznym potępieniem
Sprawiedliwy jesteś, Panie, i wszystkie dzieła Twoje są sprawiedliwe
Sprawiedliwy jesteś, Panie, i wszystkie dzieła Twoje są sprawiedliwe
Jan Paweł II: Nauka a istnienie Boga
Przeprowadzony przed pięćdziesięciu laty sondaż, który objął 398 najwybitniejszych uczonych, ujawnił, że tylko 16 spośród nich uważa się za niewierzących, 15 za agnostyków, a aż 367 za wierzących.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Co w życiu jest naprawdę ważne?
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Co w życiu jest naprawdę ważne?
Paś owce moje
"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci: Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz"
Ks. Piotr Glas: Ludzie zachowują się tak, jakby piekło nie istniało!
Ks. Piotr Glas: Ludzie zachowują się tak, jakby piekło nie istniało!
Jak Ty Mnie posłałeś na świat, tak i Ja ich na świat posłałem
Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą. Jak Ty Mnie posłałeś na świat, tak i Ja ich na świat posłałem. A za nich Ja poświęcam w ofierze samego siebie, aby i oni byli uświęceni w prawdzie
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nie dasz rady rozwiązać tego problemu bez Boga
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nie dasz rady rozwiązać tego problemu bez Boga