Tag

Tag: benedykt xvi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem benedykt xvi.

Screenshot Youtube

Kościół

Ks. Georg Ratzinger: modlę się o dobrą śmierć dla mnie i mojego brata

„Codziennie modlę się o dobrą śmierć dla mnie i dla mojego brata” powiedział w wywiadzie dla niemieckiego tygodnika „Neue Post” (czyt: Noje Post) ks. Georg Ratzinger. 94-letni brat Benedykta XVI ma nadzieję na spotkanie z Papieżem Seniorem jeszcze w kwietniu tego roku, przyznaje jednak, że obu braci Ratzingerów bardzo już opuściły siły.

Benedykt XVI, fot.  Sergey Gabdurakhmanov, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr, zdj. edytowane

Kościół

Ks. prof. Andrzej Kobyliński: O abdykacji Benedykta XVI

11. lutego 2013 roku Benedykt XVI abdykował. O znaczeniu pontyfikatu papieża Ratzingera, przyczynach i skutkach jego decyzji o ustąpieniu, pisał niezwykle ciekawie w ubiegłym roku, s. prof. Andrzej Kobyliński na łamach tygodnika ,,wSieci'' (nr 219(2017)) w artykule pt. ,,Niedoceniony pontyfikat''.

fot. Giuseppe Ruggirello, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Wiara

Bohaterstwo Benedykta XVI

Benedykt XVI wybrał taki styl życia, aby przygotować się na ostateczne spotkanie z Panem i czyni to, żyjąc głęboką duchowością, ofiarując swoje modlitwy i niedomagania zdrowotne za Kościół, Papieża i dla Kościoła – powiedział jego były sekretarz.

Fot. Giuseppe Ruggirello via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Benedykt XVI coraz słabszy. ''Pielgrzymuję do domu Ojca''

Benedykt XVI napisał list do czytelników włoskiego dziennika Corriere della Sera. Jest on odpowiedzią na zapytanie skierowane w ich imieniu przez dziennikarza tej gazety Massima Franco do Papieża Seniora. „Bardzo mnie wzruszył fakt, że tak wielu czytelników Pańskiego dziennika pragnie wiedzieć, jak mija ten ostatni okres mojego życia” – napisał Benedykt XVI.

Papież Benedykt XVI: Antykoncepcja jest zakazana

Wiara

Papież Benedykt XVI: Antykoncepcja jest zakazana

Czujemy się w obowiązku raz jeszcze oświadczyć, że należy bezwarunkowo odrzucić - jako moralnie niedopuszczalny sposób ograniczania ilości potomstwa bezpośrednie naruszanie rozpoczętego już procesu życia, a zwłaszcza bezpośrednie przerywanie ciąży, choćby dokonywane ze względów leczniczych.

fot. angomokio, lic. CC BY-SA 2.5 via Wikipedia

Wiara

Benedykt XVI: Nawracajcie niewierzących jak św. Paweł

Dziękuję Bogu za to, że na początku mojej posługi Następcy Piotra pozwala mi modlić się przy grobie Apostoła Pawła. Głęboko pragnąłem odbyć tę pielgrzymkę, jest to gest wiary, który czynię we własnym imieniu, ale także w imieniu umiłowanej diecezji rzymskiej, której Biskupem i Pasterzem Pan mnie ustanowił, oraz w imieniu Kościoła powszechnego, powierzonego mojej pasterskiej trosce. Jest to pielgrzymka — że tak się wyrażę — do źródeł misji, tej misji, którą zmartwychwstały Chrystus powierzył Piotrowi, apostołom, a w sposób szczególny również Pawłowi, posyłając go, by głosił Ewangelię poganom. I dotarł on aż do tego miasta, gdzie przez długi czas przepowiadał królestwo Boże (Dz 28, 31) i własną krwią złożył najwyższe świadectwo swemu Panu, który go «zdobył» (por. Flp 3, 12) i posłał.

Piękna modlitwa Benedykta XVI za Babcię i Dziadka

Wiara

Piękna modlitwa Benedykta XVI za Babcię i Dziadka

W dniu dzisiejszym pragniemy złożyć życzenia wszystkim dziadkom i babcią w dniu ich święta. Przy tej okazji zamieszczamy modlitwę właśnie w ich intencji która jest najpiękniejszym życzeniami które możemy Im złożyć.

Fot. via Wikipedia, CC 0 / screenshot YouTube

Tylko u nas

Gender, czyli wskrzeszanie Engelsa

Pod koniec stycznia 2013 roku media zarówno laickie, jak i katolickie zgodnie informowały, że podczas spotkania w Watykanie z uczestnikami sesji plenarnej Papieskiej Rady Cor Unum, Benedykt XVI powiedział: „Kościół powtarza swoje wielkie »tak« dla godności i piękna małżeństwa jako wiernego i płodnego wyrazu sojuszu między mężczyzną a kobietą, zaś »nie« dla takich filozofii, jak gender, wynika z faktu, że wzajemność między kobiecością a męskością jest wyrazem piękna natury, jakiej pragnął Stwórca”. W ten sposób Ojciec Święty – kolejny już raz – wyraził zdecydowany sprzeciw wobec filozofii gender, według której, jak wyjaśniał już w przemówieniu do Kurii Rzymskiej (21 grudnia 2012 roku), „płeć nie jest już pierwotnym faktem natury, który człowiek musi przyjąć i osobiście wypełnić sensem, ale rolą społeczną, o której decyduje się autonomicznie, podczas gdy dotychczas decydowało o tym społeczeństwo”. Benedykt XVI podkreślał, że zło tej ideologii wyrasta z aberracji antropologicznej - człowi

Screenshot YouTube

Benedykt XVI: Kościół musi się wciąż nawracać

Od wielu dziesięcioleci obserwujemy zmniejszanie się praktyk religijnych, stwierdzamy, że znaczna część ochrzczonych oddala się od życia Kościoła. Rodzi się pytanie: czy Kościół nie powinien się zmienić? Czy nie powinien — w swych urzędach i strukturach — przystosować się do naszych czasów, aby dotrzeć do współczesnych ludzi, poszukujących lub wątpiących?

fot. via youtube

Kościół

Benedykt XVI: Miejcie nadzieję, że nie pomrzecie na wieki

Musimy zapytać wprost: czy wiara chrześcijańska jest również dla nas dzisiaj nadzieją, która przemienia i podtrzymuje nasze życie? Czy jest ona dla nas «sprawcza» – czyli jest przesłaniem, które kształtuje w nowy sposób samo życie, czy też jest już tylko «informacją», którą z upływem czasu odłożyliśmy na bok i która wydaje się ustępować informacjom bardziej aktualnym? Poszukując odpowiedzi, pragnę wyjść od klasycznej formy dialogu, poprzez który obrzęd Chrztu wyrażał przyjęcie noworodka do wspólnoty wierzących i jego odrodzenie w Chrystusie.