Rzodkiewka chrupiąca 'na ciepło' - zdjęcie
22.05.17, 06:10fot. pixabay.com

Rzodkiewka chrupiąca 'na ciepło'

Rzodkiewka zawiera zestaw cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Znajduje szerokie zastosowanie w dietach odchudzających. Ponieważ rzodkiewka ma silne działanie moczopędne, korzystny wpływ ma pracę wątroby, nerek oraz przemianę materii. Dzięki dużej zawartości siarki rzodkiewki działają wzmacniająco na włosy. Dodatkowo dzięki specyficznemu smakowi jest popularnym warzywem.

Rzodkiewkę spożywamy jednak najczęściej na surowo. Przede wszystkim część korzeniową. Dlatego nikogo nie trzeba przekonywać do chrupania surowych rzodkiewek lub dodawania ich do sałatek.
Powszechnie jest używana do zdobienia kanapek i półmisków z wędlinami. Mało kto wie, ale można również przygotować ja na ciepło.

Oto kilka propozycji:

Cienko pokrojone rzodkiewki dodane do pieczeni wołowej z powodzeniem zastąpią suszone grzyby.

Liście rzodkiewek ugotowane razem ze szpinakiem w niewielkiej ilości osolonej wody, nieco zaostrzją smak szpinaku.
Rzodkiewka pod beszamelem.

Rzodkiewki ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Ugotowane rzodkiewki ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przyrządzić sos beszamelowy, zalać rzodkiewki sosem, doprawić pieprzem i solą, posypać tartym serem i posiekaną zieloną pietruszką. Zapiec w piecu. Podawać z pieczywem.

Dodatkiem do obiadu może być rzodkiewka ugotowana w niewielkiej ilości osolonej wody, odsączona i polana na półmisku stopionym masłem z bułką tartą.

Rzodkiewka duszona. Młode rzodkiewki ułożyć w rondelku, zalać osolona wodą lub szklanką rosołu. Dusić kilka minut pod przykryciem. Wyjąć, stopić masło na patelni wrzucić rzodkiewki na patelnie i lekko przyrumienić. Wrzucić z powrotem do rondelka razem z drobno posiekanymi listkami i dusić przez chwile. Sos można zagęścić łyżeczką mąki.

Również z młodych liści rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania ciekawych w smaku sałatek:

Zielone listki rzodkiewek (drobno posiekane) można dodawać do wszystkich wiosennych surówek, także do zielonej sałaty.
Z młodych listków rzodkiewek, szczawiu i szpinaku można przygotować znakomitą i smaczną surówkę. Umyte posiekać, przyprawić solą pieprzem odrobiną cukru, skropić sokiem z cytryny i olejem. Przygotowywać tuż przed podaniem.

zaj/labat.pl