Popularne w Polsce gołąbki znane są nie tylko w naszym kraju. Jak się okazuje, zajadają się nimi także w Rumunii. Jeśli kochasz to danie, spróbuj go w nowej wersji, na pewno będziesz mile zaskoczony!
Do przygotowania takiego obiadu potrzebne są:
- 25 dag mięsa mielonego. Świetnie sprawdza się wieprzowina, ale może być też wołowina czy indyk
- Średni główka kapusty
- 100 g ryżu białego
- Jedna marchew
- Jedna cebula
- Pół szklanki wody
- Do doprawienia: sól i pieprz
Najpierw opłucz kapustę i oddziel liście. Aby było szybciej – możesz ją sparzyć lub wsadzić na chwilę do kuchenki mikrofalowej.
W tzw. międzyczasie warto ugotować ryż na półtwardo. Marchew zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Warzywa podsmaż teraz na patelni.
Ryż po ugotowaniu połącz z warzywami i mięsem, dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewaj liście kapusty i zawijaj. Potem należy je ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Warto też już nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Ułożone w naczyniu gołąbki podlej połową szklanki wody i przykryj folią. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
Czekając aż gołąbki się upieką możesz przygotować sos. Potrzebujesz do niego:
- Dwóch łyżek śmietany
- 100 g twardego sera
- Dwóch pomidorów
- Czterech ząbków czosnku
- Pęczka koperku
Ser zetrzyj na tarce, pomidory i koperek posiekaj na drobne kawałki a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki połącz i polewaj nimi gotowe gołąbki. Będą wyśmienite – smacznego!!!