Tag

Tag: syria

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem syria.

Ks. Cisło: Obawy Polaków przed uchodźcami są zasadne!

Ks. Cisło: Obawy Polaków przed uchodźcami są zasadne!

Przybycie pierwszych grup uchodźców do Polski zbliża się wielkimi krokami. Jak powinniśmy zareagować na przybyszów z Syrii, Iraku, czy Erytrei i czy istnieją szansę na ich integrację? Rozmawiamy na ten temat z ks. prof. Waldemarem Cisło – teologiem, wykładowcą na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

(fot. facebook.com)

Kościół

Caritas w MOCNYM APELU: Nie mamy broni, ale mamy wpływ na losy świata! DOŁĄCZ I TY!

"Nie mamy broni, nie mamy złotego środka. Wiemy, że przemoc rodzi przemoc. Mamy wpływ na losy świata.Dlatego dziś prosimy każdą i każdego z Was o modlitwę w intencji pokoju w Syrii." - czytamy na Facebookowym wydarzeniu #Pray for Syria, utworzonym przez Caritas. DOŁĄCZ I TY!"Żyjemy w XXI wieku, za pośrednictwem portali społecznościowych i komunikatorów, oznajmiamy światu, co jedliśmy na obiad, w jakim jesteśmy nastroju albo jaką mamy pogodę za oknem. Organizujemy akcje pomocowe, protestujemy przeciwko temu, co nam się nie podoba. Zmieniamy świat. Na Bliskim Wschodzie, tuż obok nas, dzieją się dramaty, które nigdy nie powinny mieć miejsca. Nasze siostry i bracia giną w męczarniach. Patrzymy albo i nie. Przyzwyczailiśmy się do wojny. "(...) Zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję (...) O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię." J 14,12-14"Trwająca od 5 lat wojna w Syrii staje się pomału konfliktem zapomnianym.

USA: Zabijemy kalifa

USA: Zabijemy kalifa

200 żołnierzy amerykańskich sił specjalnych wylądowało w Iraku. Pentagon zapowiada, że ich celem będzie polowanie na przywódców Państwa Islamskiego, w tym na szefa tej organizacji Abu Bakra al-Bagdadiego.

„Uciekłam z kalifatu”

„Uciekłam z kalifatu”

Pochodząca z katolickiej rodziny 34-latka z Paryża wyjechała do kalifatu, by wspierać islamskich bojowników. Jest jedną z niewielu kobiet, którym udało się stamtąd wrócić.

Rosja i Putin w pułapce islamu

Rosja i Putin w pułapce islamu

Geopolityka realizowana przez Władimira Putina w ostatnim czasie coraz bardziej łączy się ze światem islamu. Syria, Turcja, a teraz jeszcze Arabia Saudyjska... Czy Kreml dobrze na tym wyjdzie?

Gwałćcie moją żonę - to zapłata za bilet

Gwałćcie moją żonę - to zapłata za bilet

Jak donosi “New York Times”, jeden z syryjskich uchodźców, który chciał dostać się do Europy, ale nie miał wystarczającej ilości pieniędzy, miał pozwalać przemytnikom gwałcić jego żonę w ramach zapłaty. Co gorsza, sam brał w tej makabrycznej sytuacji udział.

(fot. portal.unesco.org)

2,8 mln dzieci bez szkoły

500 tys. syryjskich dzieci przebywających w obozach dla uchodźców nie ma dostępu do edukacji – alarmuje Jezuicka Służba Uchodźcom (JRS). Liczba małych Syryjczyków, którzy nie mogą się uczyć to łącznie 2,8 mln.