Tag

Tag: protest

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem protest.

S-Kopaczone szkolne obiady

S-Kopaczone szkolne obiady

Smażenie wyłącznie raz w tygodniu, sól tylko sodowo-potasowa i w minimalnych ilościach, w herbacie miód zamiast cukru - to tylko niektóre z restrykcyjnych wymogów, jakie nałożyło na stołówki szkolne Ministerstwo Zdrowia. Nowe rozporządzenie budzi wiele wątpliwości: ajenci bufetów często nie wiedzą, jak interpretować przepisy, a uczniowie próbują je omijać, przynosząc przyprawy w plecakach.

"Zrywa się Rosja przebudzona..."

"Zrywa się Rosja przebudzona..."

Wielki protest na ulicach Moskwy. „Zerwie się Rosja przebudzona”, „Putin 666”, „Propaganda zabija”, „Kto zlecił zabójstwo Niemcowa” takie hasła towarzyszyły tłumowi, który w niedzielę demonstrował przeciwko polityce Władimira Putina.

Dlaczego jesteśmy przeciwni in vitro

Dlaczego jesteśmy przeciwni in vitro

9 kwietnia br., w Sejmie, z czterech projektów ustaw o in vitro, posłowie do dalszych prac skierowali dwa – rządowy i jeden z projektów SLD. Niestety, projekt ustawy autorstwa PiS zakazujący in vitro został odrzucony. Wszystko wskazuje na to, że koalicja rządząca PO- PSL, wsparta z całą pewnością przez ugrupowania lewicowe, pod pozorem wyboru tzw. mniejszego zła wybierze mimo wszystko zły projekt rządowy bałamutnie promowany przez Ministerstwo Zdrowia jako leczący niepłodność, czyli już z samego założenia okłamujący opinię publiczną. Nazwa jest równie nieprawdziwa jak przyjęta niedawno tzw. Konwencja przemocowa, której tytuł był tylko przykrywką dla wprowadzenia wrogich rodzinie restrykcji prawnych.

prawo (fot. southernfried MorgueFile)

Czarny protest?Adwokaci protestują

Jak tłumaczy Zgromadzenie Izby Adwokackiej w Warszawie, przyczyn protestów jest kilka. Chodzi głównie o sytuację prawną adwokatu, którzy nie zgadzają się na rozszerzenie bezpłatnej pomocy prawnej poza osoby znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.

Marta Konarzewska topless na Paradzie LGBT w Warszawie (fot. YouTube)

Terlikowska: Parady Równości z seksizmem w tle

Środowiska lewicowe, LGBT i feministyczne oburzyły się na organizatorów Parady Równości, bo ci wyprosili z marszu Martę Konarzewską. Powód? Brak stroju, a przecież regulamin Parady jasno stanowi, że na Paradzie rozbierać się nie można. Feministka w wywiadzie dla „Codziennika Feministycznego” oburza się, że przecież ona się nie rozebrała: „Zostałam upomniana, że nie wolno się rozbierać na Paradzie. Jakbym się upiła i zdjęła majtki czy coś. A ja się nie rozbierałam. To, co miałam na sobie, to był mój strój”. W sumie to nawet logiczne, Jak można się rozebrać z czegoś, czego się na sobie nie ma. Ona po prostu przyszła „niekompletnie odziana” przynajmniej od pasa w górę. Dla przyzwoitości jedynie zakleiła taśmą sutki. Ot, taki kostium: „Mój gest polegał na tym, co zawsze – swoje ciało potraktowałam jak transparent, miejsce inskrypcji. Symboliczną przestrzeń, na której mogę zapisać i którą mogę komunikować sensy. „Śpię z kim chcę” to był mój przekaz, ekspresja wolności ciała zawłaszczanego p

Brama Uniwersytetu Warszawskiego (fot. wikipedia)

Czarna procesja nauki

Organizatorzy wydarzenia umieszczonego na portalu Facebook piszą: "Chcemy prawdziwej reformy nauki! Protestujemy przeciwko polityce Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, która przypomina cichy pogrzeb polskiej nauki. Już o godz. 12:00 spotykamy się pod bramą Uniwersytetu Warszawskiego, ubrani żałobnie, i ruszamy pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów – w czarnej procesji. To tylko jeden z elementów ogólnopolskiej akcji protestacyjnej, która zacznie się w całym kraju w tym samym czasie. Będą z nami delegaci niemal wszystkich uniwersytetów publicznych w Polsce. Pokażmy rządzącym, że nie da się dłużej udawać, że „nic się nie stało”. Wręczmy im, tym razem w milczeniu, nasze postulaty, by podkreślić powagę kryzysu. Historia uczy, jeśli umiemy ją czytać, iż milczące marsze miewały głośne konsekwencje. Jak kiedyś Stan Trzeci z czasów wielkich reform polskiego Oświecenia, tak dziś studenci i pracownicy nauki nie mogą dłużej godzić się na marazm i degradację publicznych instytucji. A taką p

Protestujący przeciwko koncertowi Behemotha uniewinniony

Protestujący przeciwko koncertowi Behemotha uniewinniony

Wyrokiem z dnia 12 maja 2015 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieścia w Warszawie II Wydział Karny uniewinnił Pana Roberta – członka Krucjaty Różańcowej – od zarzutu naruszenia nietykalności funkcjonariusza Policji podczas protestu przed koncertem zespołu „Behemoth” pod Klubem „Stodoła” w Warszawie 10 października 2014 r. Na prośbę Pana Roberta Instytut Ordo Iuris objął jego postępowanie programem interwencji procesowej, a jego obrony podjęli się adw. Jerzy Kwaśniewski i apl. adw. Bartosz Lewandowski.

Nocne Wilki (fot. East News)

Internauci protestują przeciwko "Nocnym wilkom"

Sympatyzujący z Władimirem Putinem gang motocyklowy "Nocne wilki" chce w szczególny sposób uczcić 70. rocznicę zwycięstwa ZSRR nad Niemcami. Motocykliści planują przejechać 6 tys. km. - z Moskwy do Berlina. Mają również zamiar przemknąć przez Polskę, co wzbudziło sprzeciw wielu internautów.