'Prawda zwycięży, a wraz z nią- miłość'. Piękna homilia ks. Małeckiego na miesięcznicy smoleńskiej
Trwa 90. miesięcznica katastrofy smoleńskiej. Jak co miesiąc odbywa się msza święta, a następnie- marsz pamięci pod Pałac Prezydencki.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawda.
Trwa 90. miesięcznica katastrofy smoleńskiej. Jak co miesiąc odbywa się msza święta, a następnie- marsz pamięci pod Pałac Prezydencki.
Ks. Piotr Glas: Trwać w prawdzie w czasach zamętu
„Nie musielibyśmy robić tej kampanii, gdyby telewizja taka jak TVN przekazywała prawdę nt. reformy sądownictwa” - mówił dziś w TVN24 w rozmowie z Anitą Werner wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki.
Nic dziwnego, że Kościół katolicki jest ciągle atakowany z powodu konsekwentnego braku akceptacji dla środków antykoncepcyjnych. Antykoncepcja jest szatańskim wynalazkiem, ale większość Kościołów poddała się naciskom tego świata i przestała się jej sprzeciwiać. Okazuje się, że w latach 30. XX wieku prawie wszystkie denominacje chrześcijańskie zgodnie uznawały, że niszczenie płodności ludzkiej jest niedopuszczalne. Bóg bowiem obdarzył mężczyznę i kobietę zdolnością przekazywania życia w miłości, antykoncepcja zaś jest zaprzeczeniem tego daru. Jest to oczywista prawda dla każdego, kto popatrzy na sprawę obiektywnie, z punktu widzenia Biblii. Jednak wytrwanie przy tej prawdzie okazało się bardzo trudne i dziś tylko Kościół katolicki bezkompromisowo sprzeciwia się stosowaniu antykoncepcji.
Zmarł kardynał Carlo Caffarra, wybitny teolog i duszpasterz, bezkompromisowo broniący niezmiennego nauczania Kościoła. W ostatnim czasie dał się poznać przede wszystkim jako odważny uczeń Chrystusa, który nie wahał się stanąć w obronie wiary nawet wówczas, gdy świat zdawał się ją rozmydlać. Przypominamy dziś jeden z ważnych elementów jego nauczania.
Emerytowany arcybiskup Bolonii i jeden z autorów pytań do papieża Franciszka na temat adhortacji Amoris Laetitia, kardynał Carlo Caffarra w wywiadzie dla włoskiej gazety „Il Foglio” mówił o głębokim podziale w Kościele Katolickim i o tym, co go wywołało.
Po dwóch miesiącach przerwy ekshumowano dziś w Warszawie kolejną ofiarę katastrofy smoleńskiej. Prokuratura Krajowa potwierdza tę informację, jednak na prośbę rodziny nie ujawnia o grób której z ofiar chodzi.
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Od kilku dni w lewicowych mediach nasilają się ataki niektórych duchownych na rząd PiS. Ksiądz Lemański pisze o premier, że „łże jak bura suka”, ks. Boniecki mówi, że „dziś polski Kościół jest pisowski”, bp. Pieronek twierdzi natomiast, że „demokracja jest zagrożona”. Co się dzieje? Dlaczego media, które walczą z Kościołem dziś zapraszają do wypowiedzi księży znanych z lewackich poglądów?
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Czy dzięki kolejnym informacjom podanych przez Podkomisję Smoleńską poznamy wkrótce prawdę?
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Podkomisja Smoleńska ponownie informuje opinię publiczną, o tym, że na skrzydle doszło do wybuchu. Nie pierwszy raz pojawia się ta informacja, dlaczego?
1. Chrystus ma większą moc niż diabeł. "Czego chcesz od nas Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kim jesteś: Święty Boży", krzyczały demony w Ewangelii św. Marka 1:24.
Ten krótki film opowiada o rabinie Izaaku Kadurim, który zmarł w 2006 roku. Po jego śmierci znaleziono jego list adresowany do wszystkich rabinów Izraela. Napisał w nim, że Mesjasz to ... Jezus!
Prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński podczas 85. miesięcznicy katastrofy smoleńskiej deklarował, że wkrótce powstaną pomniki ofiar katastrofy. "Jesteśmy w stanie doprowadzić te sprawę, dla której się tutaj zbieramy, do końca"- mówił.
Jezus zaś tak wołał: Ten, kto we Mnie wierzy, wierzy nie we Mnie, lecz w Tego, który Mnie posłał. A kto Mnie widzi, widzi Tego, który Mnie posłał. Ja przyszedłem na świat jako światło, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. A jeżeli ktoś posłyszy słowa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie sądzę. Nie przyszedłem bowiem po to, aby świat sądzić, ale aby świat zbawić. Kto gardzi Mną i nie przyjmuje słów moich, ten ma swego sędziego: słowo, które powiedziałem, ono to będzie go sądzić w dniu ostatecznym. Nie mówiłem bowiem sam od siebie, ale Ten, który Mnie posłał, Ojciec, On Mi nakazał, co mam powiedzieć i oznajmić. A wiem, że przykazanie Jego jest życiem wiecznym. To, co mówię, mówię tak, jak Mi Ojciec powiedział (J 12, 44-50).
Świat żydowski trzyma tę tajemnicę nie wiedząc co z nią uczynić, jak ją zinterpretować, jak ją przełknąć. Jest tak wybuchowa, a jednocześnie tak prawdziwie porażająca, że ortodoksyjni Żydzi nie chcą w nią uwierzyć.