Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

(fot. twitter)

Kościół

Jasna Góra czeka na papieża Franciszka!

Msza święta z okazji 1050. rocznicy Chrztu Polski w Częstochowie i ceremonia powitalna Światowych Dni Młodzieży na krakowskich Błoniach to tylko niektóre spotkania z wiernymi w programie pielgrzymki papieża Franciszka. Ojciec Święty zmienił wcześniejsze plany wizyty w Krakowie i postanowił odwiedzić kard. Franciszka Macharskiego, który przebywa w szpitalu.

fot. twitter

Świadectwo

Papież: Wybierzcie dobrą drogę życia!

Papież znów zaskakuje! Połączył się przez Skype'a z włoską młodzieżą, która znajduje się w Łagiewnikach. – Gdy obrażasz kogoś, uderzasz go, budujesz mur, Nienawiść rośnie razem z murami. Czasem chcesz zbudować most i wyciągasz rękę, ale nikt jej nie ściska. Trzeba to znieść i dalej budować mosty – powiedział.

Duch św. Jana Pawła II zstąpił na krakowskie Błonia!

Kościół

Duch św. Jana Pawła II zstąpił na krakowskie Błonia!

Wczoraj przespacerowałem się przez Park Jordana na krakowskie Błonia. Minąłem deptak i gdy wszedłem na ogromną łąkę, którą niegdyś pewien szlachcic Krakowowi podarował uświadomiłem sobie, że stoję w tym samym miejscu, gdzie w dniu odejścia od nas Jana Pawła II krakowianie przyszli się wypłakać na nocnym czuwaniu, a wraz z nimi ja z moją jeszcze wtedy małą jedynaczką.

Fot. Wikipedia

Kościół

Pociągi gotowe na ŚDM!

Tysiące pielgrzymów rozpoczynają podróż do Krakowa na organizowane w tym mieście Światowe Dni Młodzieży. To duże wyzwanie między innymi dla przewoźników kolejowych.

fot. wikipedia

Papież pyta: Co stałoby się z Kościołem bez zakonnic?

„Szukanie oblicza Boga przewija się przez historię ludzkości, od zawsze powołanej do dialogu miłości ze Stworzycielem”. Tymi słowami Papież rozpoczyna konstytucję apostolską „Vultum Dei quaerere” o żeńskim życiu kontemplacyjnym. „Drogie siostry, co stałoby się bez was z Kościołem i z tymi, którzy żyją na ludzkich peryferiach i działają na daleko wysuniętych posterunkach ewangelizacji! – pisze Franciszek do zakonnic kontemplacyjnych w opublikowanym dziś dokumencie. – Kościół liczy na waszą modlitwę i wasze oddanie, by nieść ludziom naszych czasów dobrą nowinę Ewangelii. Kościół was potrzebuje!”.