Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Jan Chrzciciel de la Salle - patron nauczycieli katolickich

Jan urodził się w Reims 30 kwietnia 1651 r. w podupadłej rodzinie książęcej jako najstarszy z jedenaściorga rodzeństwa. Straciwszy rodziców, przerwał studia na paryskim uniwersytecie i w seminarium, aby zająć się najbliższą rodziną. Po pewnym czasie kontynuował naukę. W wieku 27 lat przyjął święcenia kapłańskie. W trzy lata potem na uniwersytecie w Reims zdobył doktorat z teologii (1680). Zaraz po święceniach otrzymał probostwo.

Indyjscy chrześcijanie protestują przeciwko atakom, do jakich doszło w Jabalpur. Fot. Diocese of Jabalpur

Kościół

Katolicy zaatakowani przez indyjskich fundamentalistów

Konferencja Katolickich Biskupów Indii potępiła atak na 52 katolickich pielgrzymów, którzy 31 marca zostali zaatakowani przez najprawdopodobniej hinduskich fundamentalistów. Do zdarzenia doszło w pobliżu miejscowości Jabalpur. Według doniesień poszkodowany został wikariusz generalny oraz prokurator Jabalpuru, który usiłował zapewnić katolikom bezpieczeństwo.

Fot. via Vatican Media

Credo nicejskie jako znak tożsamości chrześcijanina

Międzynarodowa Komisja Teologiczna opublikowała dokument „Jezus Chrystus, Syn Boży, Zbawiciel. 1700-lecie Ekumenicznego Soboru Nicejskiego (325-2025)”, poświęcony pierwszemu soborowi ekumenicznemu, który przeszedł do historii jako wydarzenie definiujące wiarę w zbawienie przez Jezusa Chrystusa i w Jedynego Boga: Ojca, Syna i Ducha Świętego. Dokument składa się z czterech rozdziałów, koncentrujących się na jedności chrześcijan i synodalności w Kościele.

Fot. Pixabay.com

Wiara

Nie sądźcie jednak, że to Ja was oskarżę przed Ojcem

Nie sądźcie jednak, że to Ja was oskarżę przed Ojcem. Waszym oskarżycielem jest Mojżesz, w którym wy pokładacie nadzieję. Gdybyście jednak wierzyli Mojżeszowi, to i Mnie wierzylibyście. O Mnie bowiem on pisał. Jeżeli jednak jego pismom nie wierzycie, jakżeż moim słowom będziecie wierzyli?

Fot. GFreihalter via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Święta Matylda, patronka fałszywie oskarżonych

Matylda von Ringelheim (Matylda Westfalska) urodziła się w 895 r. w Westfalii. Była córką księcia saskiego Teodoryka (Dietricha) i Reinhildy - pochodzącej z duńskiego rodu królewskiego. Matylda kształciła się i młode lata spędziła w klasztorze benedyktynek w Herford pod okiem babki ze strony ojca, także Matyldy - ksieni klasztoru. Lata tu spędzone będzie zawsze zaliczać do najpiękniejszych w życiu. Tu także zasmakowała w modlitwie i w służbie Bożej.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Franciszek z Paoli, pustelnik. Pan Bóg obdarzył go darem czynienia cudów

Franciszek urodził się 27 marca 1416 r. w Paoli (Kalabria we Włoszech). Pochodził z ubogiej, ale głęboko religijnej rodziny. Rodzice wyprosili sobie syna żarliwą modlitwą do św. Franciszka z Asyżu. W podzięce dali więc synowi imię Franciszek. Spełniając uczyniony ślub, oddali go do klasztoru franciszkanów, kiedy Franciszek miał zaledwie 12 lat.