Trumna z ciałem Franciszka już w Bazylice św. Piotra
Trumna z ciałem zmarłego w drugi dzień Świąt Wielkanocnych papieża Franciszka została przeniesiona do watykańskiej Bazyliki św. Piotra.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Trumna z ciałem zmarłego w drugi dzień Świąt Wielkanocnych papieża Franciszka została przeniesiona do watykańskiej Bazyliki św. Piotra.
Zdaniem zajmującego się sprawami Kościoła katolickiego publicysty Paweł Chmielewski, zmarły w drugi dzień Świąt Wielkanocnych papież Franciszek był najgorszym papieżem w całej historii Kościoła.
Tam zastali zebranych Jedenastu, a z nimi innych, którzy im oznajmili: «Pan rzeczywiście zmartwychwstał i ukazał się Szymonowi»
Serwis Vatican News opublikował polskie tłumaczenie testamentu Papieża Franciszka. Ojciec Święty zmarł wczoraj rano w swoim apartamencie w Domu Świętej Marty.
W wielu też innych słowach dawał świadectwo i napominał: «Ratujcie się spośród tego przewrotnego pokolenia!»
Dyngusem nazywano datek dawany przez gospodynie mężczyznom chodzącym w Poniedziałek Wielkanocny po domach, składającym życzenia świąteczne i wygłaszającym oracje i wiersze o męce Pańskiej, czy też komiczne parodie. W zamian za to otrzymywali jajka, wędliny i pieczywo.
Fragment "Dzienniczka" św. Faustyny dotyczący ponownego przyjścia Pana Jezusa na Ziemię, czyli o Apokalipsie!
Całun to pierwsza Ewangelia, napisana przez samego Jezusa Jego własnym ciałem - powiedziała prof. Emanuela Marinelli, badaczka Całunu Turyńskiego. W rozmowie z KAI przedstawiła ona zarówno historię badań nad tą szczególną relikwią, jak i jej znaczenie dla wiary w mękę i zmartwychwstanie Pana Jezusa.
- „Ku zdumieniu wszystkich narodów świata z Polski wyjdzie nadzieja udręczonej ludzkości. Wtedy poruszą się wszystkie serca radością, jakiej nie było przez tysiąc lat. Jeśli naród polski się poprawi, będzie pocieszony, ocalony i wywyższony.” (Matka Boża Bolesna do Mikołaja Sikatki w objawieniach licheńskich - 1850 rok)
Zmagający się ostatnio z poważnymi problemami zdrowotnymi papież Franciszek wygłosił dzisiaj do wiernych zgromadzonych w Rzymie błogosławieństwo Urbi et orbi – miastu i światu.
Od wieków w Watykanie czczony jest wizerunek Jezusa, który miał odbić się na chuście Weroniki. Czy to prawdziwe oblicze? Czy jest to chusta Weroniki? I czy płótno to rzeczywiście znajduje się jeszcze w Watykanie? Paule Badde twierdzi, iż wizerunek zwany vera eikon (tzn. prawdziwe oblicze), został wykradziony z bazyliki św. Piotra przed 500 laty, a przechowywany jest obecnie w Manopello. Płótno to nie jest jednak chustą Weroniki lecz całunem, którym przykryto twarz Chrystusa po złożeniu do grobu
Jezus Chrystus powróci w chwale, aby dopełnić dzieła zbawienia. Ujawni się to między innymi we wskrzeszeniu wszystkich ludzi z martwych.
WIELKA SOBOTA-ZSTĄPIENIE DO OTCHŁANI I PIEKŁA.
Mozaiki księdza Marko Rupnika w Lourdes na ścianach bazyliki Matki Bożej Różańcowej, które znajdują się przed wejściem do świątyni oraz inne mozaiki na placu prowadzącym do groty, zostaną zasłonięte. To realizacja decyzji biskupa Jean Marca Nicasa, ordynariusza diecezji Tarbes Lourdes. Skąd cały problem?