Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Bł. Dorota z Mątowów (Screenshot YouTube Telewizja Misericordia)

Wiara

Stygmatyczka, która z miłości do Boga pozwoliła zamurować się w celi

Do czcicieli Doroty z Mątowów należy Benedykt XVI. W 1999 roku, jako ówczesny prefekt Kongregacji Nauki Wiary, odbył podróż do Kwidzyna. Tam w katedrze kwidzyńskiej w kaplicy błogosławionej Doroty z Mątowów modlił się przed jej wizerunkiem. Wziął wtedy kamień z grobu i jako relikwię umieścił w katedrze w Monachium.

Fot. Screenshot - YouTube (Dominikanie.pl)

Kościół

O. Jacek Salij OP: Poza Kościołem nie ma zbawienia!

Czy rzeczywiście poza Kościołem nie ma zbawienia, a jeżeli tak, to jak tę tezę należy rozumieć? Pytanie to ma sens i warto się nim zajmować tylko pod tym warunkiem, że z Jezusem Chrystusem rzecz się ma naprawdę tak, jak głosi nowotestamentalne orędzie: że naprawdę jest On Synem Bożym, przez którego świat został stworzony i który dla nas stał się jednym z nas, ażeby nas wszystkich - ludzi wszystkich czasów, pokoleń i kultur - zaprosić, uzdolnić i prowadzić do życia wiecznego - pisze o. Jacek Salij OP.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Kim był tak naprawdę Jan Chrzciciel?

Imię Jan jest pochodzenia hebrajskiego i oznacza tyle, co "Bóg jest łaskawy". Jan Chrzciciel urodził się jako syn kapłana Zachariasza i Elżbiety (Łk 1, 5-80). Jego narodzenie z wcześniej bezpłodnej Elżbiety i szczególne posłannictwo zwiastował Zachariaszowi archanioł Gabriel, kiedy Zachariasz jako kapłan okadzał ołtarz w świątyni (Łk 1, 8-17). Przyszedł na świat sześć miesięcy przed narodzeniem Jezusa (Łk 1, 36), prawdopodobnie w Ain Karim leżącym w Judei, ok. 7 km na zachód od Jerozolimy. Wskazuje na to dawna tradycja, o której po raz pierwszy wspomina ok. roku 525 niejaki Teodozjusz. Przy obrzezaniu otrzymał imię Jan, zgodnie z poleceniem anioła. Z tej okazji Zachariasz wyśpiewał kantyk, w którym sławi wypełnienie się obietnic mesjańskich i wita go jako proroka, który przed obliczem Pana będzie szedł i gotował mu drogę w sercach ludzkich (Łk 1, 68-79). Kantyk ten wszedł na stałe do liturgii i stanowi istotny element codziennej porannej modlitwy Kościoła - Jutrzni. Poprzez swoją matkę

Fot. Pixabay.com

Wiara

Po mnie przyjdzie Ten, któremu nie jestem godny rozwiązać sandałów na nogach

Z jego to potomstwa, stosownie do obietnicy, wywiódł Bóg Izraelowi Zbawiciela Jezusa. Przed Jego przyjściem Jan głosił chrzest nawrócenia całemu ludowi izraelskiemu. A pod koniec swojej działalności Jan mówił: „Ja nie jestem tym, za kogo mnie uważacie. Po mnie przyjdzie Ten, któremu nie jestem godny rozwiązać sandałów na nogach”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Wielki dobroczyńca ludzkości - święty Józef Cafasso

Józef Cafasso urodził się w Castelnuovo d'Asti w Piemoncie 15 stycznia 1811 r. Wychowany w duchu żywej wiary, po ukończeniu szkoły średniej w Chieri udał się do miejscowego niższego seminarium, a potem na studia teologiczne do Turynu. 22 września 1833 r. został wyświęcony na kapłana, mając wówczas zaledwie 22 lata. Nie piastował żadnych urzędów, był zawsze kapłanem cichym, a jednak miał wpływ na cały kler piemoncki. Zdrowie miał wątłe (cierpiał na chorobę kręgosłupa), ale w jego czarnych oczach bił żar apostolski.

Fot. Pixabay - Kevin_Snyman/garystockbridge617.getarchive.net

Kościół

Katolicka parafia zamieszcza bluźnierczą parodię wizerunku Trójcy Świętej w swoim biuletynie

Z okazji Niedzieli Trójcy Świętej jezuicki biuletyn parafialny dla kościołów pw. św. Józefa i św. Teresy w Seattle w USA opublikował na pierwszej stronie reprodukcję ikony, która przedstawia bluźnierczy wizerunek Trójcy Świętej, czy też raczej świętokradczą parodię słynnej ikony Andrieja Rublowa. Na obrazie widać trzy kobiety ze skrzydłami siedzące przy stole (ołtarzu?) zasłanym tęczowym obrusem.

Fot. Screenshot - YouTube (Diario AS)

Kościół

Papież o AI: mądrość to więcej niż dostęp do danych

W obliczu dynamicznego rozwoju sztucznej inteligencji Kościół pragnie wnieść spokojny i pogłębiony głos do debaty nad jej etycznym wykorzystaniem. Papież Leon XIV w przesłaniu na II Rzymską Konferencję o AI podkreślił, że technologie, choć pełne potencjału, muszą służyć integralnemu rozwojowi osoby ludzkiej i całych społeczeństw.

Bojownicy z terrorystycznej nigeryjskiej organizacji Boko Haram. Fot. screenshot YouTube - Vice News

Kościół

Jeden z najgorszych ataków terrorystycznych na chrześcijan w Nigerii: około 200 zabitych

To „najgorsza masakra” jak dotąd w rejonie – tak międzynarodowe organizacje niosące pomoc charytatywną nazwały terrorystyczny atak na chrześcijan, jakiego dopuścili się islamiści z pasterskiego ludu Fulani w miejscowości Yelewata w stanie Benue w Nigerii. Do zbrodni doszło w miniony piątek. Zamachowcy za cel obrali chrześcijan, którzy zostali wysiedleni z miejsc swojego stałego zamieszkania.