Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Oto przerażające konsekwencje apostazji

Czym jest apostazja?Na początku ceremonii Chrztu Świętego kapłan zadaje dwa pytania. Pierwsze dotyczy wybranego imienia osoby chrzczonej, drugie zaś brzmi: Czego żądasz od Kościoła Bożego? Odpowiedź brzmi: Wiary. Tej wiary, którą otrzymaliśmy od Boga za pośrednictwem Kościoła i do wyznawania której jesteśmy zobowiązani. Dzięki niej należymy do Kościoła, pozostając w łączności z Chrystusem rządzącym Kościołem przez papieża i biskupów, a mając Ducha Chrystusowego, w całości przyjmujemy jego przepisy wraz ze wszystkimi ustanowionymi środkami zbawienia.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

To najtrudniejsza pokuta, jaką kiedykolwiek otrzymałam

Razem z czwórką moich starszych dzieci wybrałam się do kościoła – chciałam udać się do spowiedzi. Długa kolejka do konfesjonału liczyła co najmniej 100 osób, poczekać musiałam półtorej godziny. Choć początkowo moje pociechy były spokojne, po upływie pół godziny zaczęły zachowywać się nieznośnie. Próbowałam je uciszyć, jednak na niewiele się to zdało. Gdy przede mną było już zaledwie 10 osób, nie wytrzymałam, straciłam panowanie nad sobą.

Święto Miłosierdzia Bożego. Jak będzie w Polsce?

Kościół

Święto Miłosierdzia Bożego. Jak będzie w Polsce?

W pierwszą niedzielę po Wielkanocy Kościół obchodzi Święto Miłosierdzia Bożego. W Polsce główne uroczystości odbędą się w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach. W związku z tym, że jest to również święto patronalne Caritas, w kościołach tego dnia będą zbierane ofiary do puszek na rzecz jej podopiecznych. Niedziela Miłosierdzia rozpocznie Tydzień Miłosierdzia.

Oto 6 powodów, dla których świat ZAWSZE będzie nienawidzić Kościoła

Kościół

Oto 6 powodów, dla których świat ZAWSZE będzie nienawidzić Kościoła

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego świat tak nienawidzi Kościoła nawet mimo, iż od wieków jest on wiodącą instytucją religijną? Ewangelia jasno pokazuje, że zawsze będziemy prześladowani jako dzieci Świętej Matki Kościoła… Masowe prześladowania katolików w ciągu pierwszych 400 lat jego istnienia były tylko początkiem problemów. Nawet mimo tak potężnej pozycji na świecie, jaką ma Kościół jest on najbardziej prześladowaną grupą religijną. Ale skąd ta nienawiść? Przyjrzyjmy się temu czysto racjonalnie.

fot. Benhur Arcayan via Wikipedia

Kościół

Piękne i mocne słowa papieża o naszym podejściu do innych

Niech Dziewica Maryja, którą w tym okresie wielkanocnym przyzywamy jako Królową Nieba wspiera nas swoją modlitwą, aby braterstwo i wspólnota, których doświadczamy w te dni Wielkanocy, mogły stawać się naszym stylem życia i duszą naszych relacji – mówił Papież w rozważaniu przed modlitwą „Regina Coeli”. Przypomniał, że drugi dzień Świąt Wielkanocnych jest nazywany „Poniedziałkiem Anioła”. To on bowiem powiedział kobietom, które przyszły do grobu, że Jezus zmartwychwstał. Dla ogłoszenia po raz pierwszy zmartwychwstania nie wystarczyło ludzkie słowo, potrzebne było działanie istoty wyższej.

Co mówią o życiu Jezusa apokryfy - i czy to prawda?

Kościół

Co mówią o życiu Jezusa apokryfy - i czy to prawda?

Te epizody z życia Jezusa pochodzą z apokryfów, które istniały niemal od początku chrześcijaństwa - bo już od II wieku - i zawsze znajdowały chętnych czytelników. Powstały niejako na marginesie Nowego Testamentu i były tematycznie z nim spokrewnione, chociaż nie weszły do oficjalnego kanonu ksiąg uznanych przez Kościół. Tworzyli je anonimowi autorzy, którzy ukrywali się często pod imionami apostołów albo też innych postaci biblijnych - pisze ks. Józef Naumowicz.