Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Screenshot Youtube - Anna Agnieszka Wolska

Kościół

Oto LISTA CUDÓW, jakie Maryja uczyniła w Lourdes

Maryja powiedziała o sobie „Jestem Niepokalanym Poczęciem'' w Lourdes, potwierdzając tym samym dogmat. Ten fakt objawienia rozpoczął serię innych cudownych wydarzeń. Jak widać większość z nich pochodzi z przełomu XIX i XX wieku, ale i współcześnie cuda te mają miejsce. Komisja rozpatruje powoli i wiele zgłoszonych faktów czeka jeszcze na rozpatrzenie.

Fot. Own work, Wolfgang Sauber, 2011-06-04 via Wikipedia, CC 3.0

Kościół

Dziś wspomnienie św. Scholastyki

Scholastyka pochodziła z Nursji (w środkowych Włoszech) i była siostrą bliźniaczką św. Benedykta. Na miejscu ich urodzenia stoi skromny kościół pw. św. Benedykta. W podziemiach kościoła pokazują część muru, który stanowił dom rodzinny Scholastyki i Benedykta.

Fot. Screenshot - YouTube (EWTN)

Kościół

Papież: młodzi wracają do wiary, potrzebują dobrych kapłanów

Ludzie, zwłaszcza młodzi, ponownie otwierają się na spotkanie z Chrystusem. Dlatego dla kapłanów nie jest to czas na rezygnację czy wycofanie, lecz na wierną obecność i wielkoduszną dyspozycyjność – pisze Papież w przesłaniu do uczestników kapłańskiego zgromadzenia w Madrycie. Nie musimy wymyślać nowych modeli kapłaństwa, ale powrócić do kapłaństwa w jego najbardziej autentycznym rdzeniu: być alter Christus, drugim Chrystusem – podkreśla Leon XIV.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Słowo Boże na poranek: Ścięcie Jana Chrzciciela

Natychmiast podeszła z pośpiechem do króla i poprosiła: «Chcę, żebyś mi zaraz dał na misie głowę Jana Chrzciciela». A król bardzo się zasmucił, ale przez wzgląd na przysięgę i na biesiadników nie chciał jej odmówić

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Bohaterska, męczeńska śmierć św. Pawła Miki i jego towarzyszy

Na początku XVI wieku chrześcijaństwo w Japonii rozwijało się bardzo dynamicznie. Pierwszym misjonarzem w tym kraju był św. Franciszek Ksawery w latach 1549-1551. Niestety, pięknie zapowiadające się dzieło zostało prędko zatrzymane przez fanatyzm władców. Wybuchło nagłe, bardzo krwawe prześladowanie. Na te właśnie czasy przypada bohaterska śmierć św. Pawła Miki i jego 25 Towarzyszy. Wśród tych męczenników było 3 jezuitów, 6 franciszkanów i 17 tercjarzy franciszkańskich.