Słowo Boże na poranek: Kogut nie zapieje, aż ty trzy razy się Mnie wyprzesz
Odpowiedział Jezus: «Życie swoje oddasz za Mnie? Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci: Kogut nie zapieje, aż ty trzy razy się Mnie wyprzesz».
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Odpowiedział Jezus: «Życie swoje oddasz za Mnie? Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci: Kogut nie zapieje, aż ty trzy razy się Mnie wyprzesz».
Posiadamy dwa dokumenty, które opisują życie i męczeństwo Balbiny. Niestety, pochodzą one z wieku VI i zawierają wiele legend, w których tak bardzo rozmiłowało się średniowiecze. Jeden z tych dokumentów to opis męczeńskiej śmierci papieża, św. Aleksandra, a drugi to opis męczeńskiej śmierci św. Balbiny i św. Hermeta.
Po burzliwych wydarzeniach, które wstrząsnęły wspólnotą chrześcijańską w Ziemi Świętej, osiągnięto porozumienie umożliwiające sprawowanie liturgii w najważniejszym dla chrześcijan miejscu. Łaciński Patriarchat Jerozolimy poinformował, że po interwencjach i rozmowach z władzami izraelskimi przywrócono dostęp do Bazylika Grobu Pańskiego.
Leonard urodził się w Turynie i tam też dokonał swojego żywota. Pochodził z rodziny szlacheckiej, która kiedyś założyła osadę pod Turynem, Murialdo. Do dziś zachowały się ruiny zamku w Murialdo, siedziba pierwotnych właścicieli okolicy. Leonard przyszedł na świat 26 października 1828 roku. W następnym dniu został ochrzczony w kościele parafialnym S. Dalmazzo i otrzymał imiona Leonard Jan Chrzciciel Donat i Maria. Miał jednego brata i siedem sióstr.
Słowo Boże na poranek: Nie złamie trzciny nadłamanej, nie zgasi ledwo tlejącego się knotka
Czy rzeczywiście poza Kościołem nie ma zbawienia, a jeżeli tak, to jak tę tezę należy rozumieć? Pytanie to ma sens i warto się nim zajmować tylko pod tym warunkiem, że z Jezusem Chrystusem rzecz się ma naprawdę tak, jak głosi nowotestamentalne orędzie: że naprawdę jest On Synem Bożym, przez którego świat został stworzony i który dla nas stał się jednym z nas, ażeby nas wszystkich - ludzi wszystkich czasów, pokoleń i kultur - zaprosić, uzdolnić i prowadzić do życia wiecznego - pisze o. Jacek Salij OP.
Święty Dyzmas (w prawosławiu Rach) to jeden z dwóch łotrów, powieszonych na krzyżu obok Jezusa. Informację o nim przekazuje św. Łukasz w swojej Ewangelii. Kiedy drugi z ukrzyżowanych z Jezusem łotrów urągał Mu, Dyzmas skarcił go mówiąc, że oni umierają słusznie, za swe zbrodnie, ale Jezus nic złego nie uczynił. Zwrócił się do Jezusa, prosząc, żeby wspomniał na niego, kiedy już przyjdzie do swego królestwa. A Jezus obiecał Dobremu Łotrowi - bo tak go od tego czasu nazywamy - że jeszcze dziś będzie z Nim w raju. Był to pierwszy swoisty akt kanonizacji, którego jeszcze na Krzyżu dokonał Chrystus.
Jezus powiedział do Żydów: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli ktoś zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki».
„Z powodu wojny w tym roku nie mieliśmy możliwości doświadczyć tradycyjnej wielkopostnej drogi w Jerozolimie, z uroczystymi obchodami przy Grobie Świętym i w świętych miejscach Męki [Pana Jezuss]. Choć mogliśmy modlić się i przygotować osobiście, odczuliśmy brak wspólnotowej wędrówki ku Wielkanocy” – napisał kardynał Pierbattista Pizzaballa, łaciński patriarcha Jerozolimy, w oświadczeniu, w którym jednocześnie ogłosił odwołanie tradycyjnej procesji Niedzieli Palmowej.
Do troski o każde życie zachęcił Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC z okazji Dnia Świętości Życia. Obchodzony jest on co roku 25 marca, w uroczystość Zwiastowania Pańskiego.
Miałam widzenie o Zwiastowaniu Najświętszej Maryi Pannie w dzień święta kościelnego. Widziałam świętą Dziewicę krótko po Jej ślubie w domku w Nazaret. Józefa nie było w domu; udał się bowiem z dwoma bydlętami jucznymi w drogę do Tyberiady po swe narzędzia. Za to Anna była w domu oraz jej służebna i jeszcze dwie dziewice, które razem z Maryją były w świątyni. W domu urządziła Anna na nowo wszystko.
Uroczystość Zwiastowania Pańskiego, dawniej nazywana świętem Zwiastowania N.M.P. obchodzona dorocznie 25 marca, przypomina nam o tym wielkim zdarzeniu, od którego rozpoczęła się nowa era w dziejach ludzkości. Archanioł Gabriel przyszedł do Maryi, niewiasty z Nazaretu, by zwiastować Jej, że to na Niej spełnią się obietnice proroków, a Jej Syn, którego pocznie w cudowny i dziewiczy sposób za sprawą Ducha Świętego, będzie Synem samego Boga. Fakt, że uroczystość ta przypada często w trakcie Wielkiego Postu uzmysławia nam, że tajemnica Wcielenia jest nierozerwalnie związana z tajemnicą śmierci i zmartwychwstania Chrystusa.
Na to rzekła Maryja: «Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie według twego słowa».
Przekonanie, że współczesny Izrael pozostaje „narodem wybranym”, jest jednym z fundamentów chrześcijańskiego syjonizmu. Ten zaś co najmniej przyczynił się do wsparcia udzielanego Izraelowi przez Stany Zjednoczone w wojnie przeciwko Iranowi i wcześniej w wojnie w Strefie Gazy. Dlatego, niezależnie od intencji polskich biskupów, przygotowany przez nich list na V Niedzielę Wielkiego Postu nie jest oderwany od bieżących wydarzeń na świecie. Prezentowana przez KEP narracja może sprzyjać rozprzestrzenianiu się ideologii syjonizmu również wśród polskich katolików – ideologii, która podpala współczesny świat.
Katarzyna urodziła się w 1330 r. jako druga córka św. Brygidy i księcia Ulfa Gudmarssona. W dzieciństwie oddano ją do internatu cysterek w Riseberg, gdzie otrzymała pełne wykształcenie i religijne wychowanie. Po powrocie z klasztoru została wydana za szlachetnego rycerza, Edgarda z Kyren. Oboje złożyli ślub dozgonnej czystości.