Tag

Tag: islam

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem islam.

Miejsce księżyca jest pod stopami Kościoła

Miejsce księżyca jest pod stopami Kościoła

107 lat po śmierci Mahometa jeden z największych uczonych ówczesnego świata wschodniego, pisarz, doktor Kościoła, szanowany wśród ówczesnej władzy, ten, który nadał rytm soborowi nicejskiemu II, Syryjczyk z krwi i kości Jan Damasceński, wydaje dzieło swojego życia. Przedstawia w nim krok po kroku sto herezji będących przedmiotem zmagań ówczesnego Kościoła. Dzieło jest majstersztykiem, krótko i zwięźle wymienia każdą z herezji i w świetle Pisma Świętego pokazuje ich bezsensowność. Herezje te powstawały z różnych powodów; nie jest naszym celem ukazywanie ich od podszewki. Mimo że różność zdań, możliwość różnych interpretacji istniała i będzie istniała zawsze, Prawda zwycięży za każdym razem, wykrystalizuje się nawet w trudnych okolicznościach. Jaki ma to związek z islamem? Otóż Jan w swoim dziele „O herezjach” najwięcej miejsca poświęca ostatniej, setnej z kolei w jego katalogu sekcie, jaką jest „do dziś panujący i zwodniczy kult izmaelitów”, czyli właśnie islam. Święty Jan we wstępie pi

Fot. bwag, lic. CC BY-SA 4.0 via Wikipedia

Zagrożenia

Już w ciągu 20 lat imigranci zmienią Europę na zawsze

Ponieważ nie miałem co robić w Parlamencie Europejskim w grudniu 2004 roku, zdecydowałem się stworzyć model demograficzny Unii Europejskiej. Takimi obliczeniami zajmują się oficjalne instytucje, ale ja rozdzieliłem populację na część muzułmańską i nie-muzułmańską.*

fot. David Dennis, lic. CC BY-SA 2.0 via flickr

Zagrożenia

Europejki dla islamu - obiekt pożądania i pogardy

- Seksualność uważa się za coś strasznego albo okrutnego i dopuszcza się ją najwyżej w małżeństwie w celach prokreacji. W ten sposób w umysłach mężczyzn utwierdza się przekonanie, że seksualność to tabu. W Europie Zachodniej widzą nagle coś zupełnie przeciwnego. Kobiety na ulicy obejmują się z partnerem, są wyzwolone, skąpo ubrane. Dla tych mężczyzn te kobiety, żyjące w zupełnej sprzeczności z ich zasadami i z tym, czego naucza imam w meczecie, są dziwkami, obiektami pożądania i pogardy.- mówi w wywiadzie dla DW Lale Akgün, niemiecka polityk urodzona w Stambule, mieszkająca w Kolonii.

fot. David Dennis, lic. CC BY-SA 2.0 via flickr

Zagrożenia

Sprzeciw wobec islamu wynika z... wiedzy!

Niemal każda krytyka islamu spotyka się z chórem potępienia ze strony demokratów (i niepokojem w szeregach „umiarkowanych” republikanów). Takie podejście jest nie tylko niewłaściwe, ale także wysoce nieodpowiedzialne.

W imię Hitlera i Allaha. Muzułmańskie jednostki Waffen SS

W imię Hitlera i Allaha. Muzułmańskie jednostki Waffen SS

Do końca 1942 r. w szeregach Waffen SS, oczywiście oprócz Niemców, służyli głównie ochotnicy z Europy Zachodniej. Tworzone z nich legiony narodowe SS, a później dywizje Waffen SS pozwalały Reichsführerowi SS Heinrichowi Himmlerowi rozbudowywać tę formację ponad limity przyznane przez niemieckie dowództwo wojskowe. Ale pojawił się wówczas problem braków kadrowych, związanych z rosnącymi stratami ponoszonymi przez Waffen SS na wszystkich frontach II wojny światowej.Sytuacja ta zmusiła Himmlera od początku 1943 r. do poszukiwania nowych rezerw, których źródłem mogła być m.in. ludność krajów okupowanych. Aby wykorzystać te zasoby, dowództwo SS pomijało wyznaczone przez siebie kryteria rasowe, pozwalające przyjmować w szeregi wojsk SS tylko ludzi pochodzenia aryjskiego, lansując teraz nową teorię o wspólnym pochodzeniu narodów Europy (jako potomków Germanów i Gotów z czasów "wędrówki ludów").