Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

fot. youtube

Papież: Kiedy pieniądz jest dobry, kiedy jest bożkiem

„Duchowa wspólnota serc jest jeszcze pełniejszą, kiedy staje się wspólnotą dóbr, talentów, zysków. Przedsiębiorstwo nie tylko nie musi niszczyć wspólnoty osób, ale może ją budować i promować” – powiedział Papież, spotykając się w Watykanie z ponad tysiącem przedsiębiorców z 49 krajów wszystkich kontynentów, uczestniczących w kongresie zorganizowanym przez Ruch Focolari. To jego założycielka Chiara Lubich, wstrząśnięta nierównościami społecznymi, jakie zobaczyła w Brazylii, zainspirowała ćwierć wieku temu sieć przedsiębiorców działających pod hasłem ekonomii wspólnoty – przypomniał Franciszek.

Franciszek Republic of Korea flickr cc 2.0

Kościół

Papież: Wystrzegajcie się nastawienia na przetrwanie

Nastawienie na przetrwanie to pokusa, która wyjaławia życie konsekrowane, odbiera moc i kreatywność charyzmatom – mówił Papież podczas wieczornej Mszy w Bazylice Watykańskiej. Dzisiejsze święto Ofiarowania Pańskiego jest też Dniem Życia Konsekrowanego. Dlatego na papieską Eucharystię przybyły do Watykanu tysiące zakonników i zakonnic.Rozważając wraz z nimi dzisiejszą Ewangelię, Franciszek zauważył, że starcy Symeon i Anna, którzy spotkali małego Jezusa w świątyni to ludzie nadziei.

fot. youtube

Kościół

Amoris laetitia wytrwale krytykowana

Według Christophera A. Ferrary, publicysty pisma "The Remnant" problem związany z Amoris laetitia nie dotyczy tylko jednego przypisu o rozwodnikach, ale "całego rozdziału VIII, który jawnie stara się wprowadzić etykę sytuacyjną i nadrzędność indywidualnego sumienia do nauczania katolickiego o powszechnie wiążącym, nienaruszalnym i bezwyjątkowym charakterze negatywnych zasad prawa naturalnego, w tym – nie cudzołóż".

Fot: YouTube

Kościół

Papież nie zapomina o ofiarach Holokaustu

„Dziś pragnę wspomnieć w sercu wszystkie ofiary Holokaustu. Oby nigdy nie zostały zapomniane ich cierpienia i łzy” – napisał na Twitterze Ojciec Święty z okazji Międzynarodowego Dnia Pamięci o Holokauście.

Fot. Republic of Korea via Flickr CC BY-SA 2.0

Krzyżak: Warto pochylić się nad tymi słowami Franciszka

– Myślę, że musimy przerwać błędne koło niepokoju i spiralę lęku, będące owocem nawyku koncentrowania uwagi na „złych wiadomościach” – pisze papież Franciszek w orędziu na 51. Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu, które zostało ogłoszone 24 stycznia, we wspomnienie św. Franciszka Salezego, patrona dziennikarzy. Dodaje, że „ nie chodzi o promowanie dezinformacji, w której pomijany byłby dramat cierpienia ani o popadanie w naiwny optymizm, którego nie nadweręża skandal zła”. - Chciałbym zachęcić wszystkich do komunikacji konstruktywnej, która odrzucając uprzedzenia wobec innych, sprzyjałaby kulturze spotkania, dzięki której możemy nauczyć się postrzegania rzeczywistości ze świadomą ufnością – stwierdza Franciszek. - Chciałbym (…) przyczynić się do poszukiwania otwartego i twórczego stylu komunikacji, który nie będzie nigdy przyznawał złu głównej roli, ale starał się ukazywać możliwe rozwiązania, inspirując w ludziach, którym przekazywane są wiadomości, podejście konstruktywne i od

Screenshot/YouTube

Kościół

Papież Franciszek: Bóg lubi, gdy się na Niego złościsz!

„Panu Bogu podoba się, kiedy się na Niego złościmy, bo wtedy jesteśmy autentyczni” – to słowa Papieża z homilii wygłoszonej w kaplicy Domu św. Marty. Podobnie jak w poprzednich dniach Franciszek odniósł się do czytanego na Mszy fragmentu Listu do Hebrajczyków: „Ofiary ani daru nie chciałeś; całopalenia i ofiary za grzech nie podobały się Tobie. Wtedy rzekłem: Oto idę, abym spełniał wolę Twoją, Boże”. Po Adamie, który się ukrywa, bo boi się Boga – mówił Papież – Pan powołuje ludzi, którzy mówią: „Oto ja, jestem gotowy, jestem gotowa”. Od „oto ja” Abrahama, Mojżesza, Eliasza, Izajasza, Jeremiasza aż do wielkiego „Oto ja” Maryi i ostatecznego „Oto Ja” Jezusa.

fot. youtube

Kościół

Franciszek: Pozwólcie, aby Bóg wam przebaczył

Pozwólmy, aby Bóg nam przebaczał, nie zamykajmy przed Nim naszych serc – takie wezwanie Papież skierował do wiernych w kazaniu wygłoszonym w kaplicy Domu św. Marty. Jego treść oparł na dzisiejszych czytaniach liturgicznych. Mówił o kapłaństwie Chrystusa i o bluźnierstwie przeciw Duchowi Świętemu, które nie będzie odpuszczone.

Fot. Flickr, domena publiczna

Kościół

Papież Franciszek mocno: 'Diabeł wchodzi przez kieszeń'

„Społeczeństwo potrzebuje uzdrowienia z korupcji, z wymuszania, z nielegalnej sprzedaży narkotyków i broni, handlu ludźmi, w tym tak licznymi dziećmi sprowadzanymi do niewolnictwa. Są to autentyczne plagi społeczne, a zarazem wyzwania globalne dla społeczności międzynarodowej”. Zwrócił na to uwagę Papież, przyjmując w Watykanie 40-osobową grupę przedstawicieli organu włoskiej prokuratury generalnej zajmującego się walką ze zorganizowaną przestępczością i terroryzmem. Przypomniał, że zajmuje się on ściganiem przestępstw trzech wielkich organizacji kryminalnych: sycylijskiej mafii, neapolitańskiej camorry i kalabryjskiej ‘ndranghety, a także terroryzmu, który staje się coraz bardziej międzynarodowy.

fot. youtube

Kościół

Papież Franciszek wyjaśnia, czy papieża wolno krytykować

Hiszpański dziennik lewicowy „El País” opublikował dzisiaj obszerny wywiad z Papieżem Franciszkiem. Ojciec Święty porusza m. in. takie tematy, jak wybór nowego prezydenta USA, wyzwania, które stoją przed Kościołem, wyzysk kobiet czy kryzys związany z napływem uchodźców do Europy.

fot. Domena Publiczna

Kościół

Papież modlił się o jedność chrześcijan

Do wytrwałej modlitwy o przywrócenie pełnej jedności Kościoła zachęcił Papież na zakończenie południowego spotkania na Anioł Pański. Franciszek przypomniał tym samym o trwającym Tygodniu Modlitw o Jedność Chrześcijan.

Fot. Youtube

Kościół

Franciszek solidaryzuje się z ofiarami trzęsienia

Franciszek wyraził solidarność z osobami, które ucierpiały we Włoszech z powodu kolejnego trzęsienia ziemi. Miało ono miejsce w środę i najbardziej dotknęło centralną część kraju, i tak już mocno doświadczoną z powodu wcześniejszych kataklizmów. Papież zaapelował, by nikt nie pozostał bez pomocy. Ojciec Święty mówił o tym w Watykanie podczas południowego spotkania na Anioł Pański.

Fot. Pixabay, domena publiczna

Kościół

Papież Franciszek napisał do więźniów

Przede wszystkim jesteście ludźmi, a dopiero potem więźniami. Nie pozwólcie obić waszych serc pancerzem braku nadziei na lepszą przyszłość. Papież Franciszek pisze tak do osadzonych z włoskiego zakładu karnego „Due Palazzi” w Parmie. Odbył się tam kongres poświęcony sposobom odbywania kary, w tym szczególnie dożywociu.