Ser, boczek, jajka- oto wszystko, czego potrzebujemy do przygotowania sosu do spaghetti carbonara. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, ale ten- pozornie najprostszy- jest jedynym prawdziwym.
Wystarczy więc makaron (najczęściej spaghetti), guanciale (wędlina z wieprzowych policzków), pancetta (boczek. Zarówno jak guanciale, pancettę można zastąpić surowym boczkiem wędzonym), jajka, czarny pieprz oraz ser, najlepiej Pecorino Romano lub Parmigiano-Reggiano.
Niżej podajemy dokładny (i prawdziwy!) przepis na spaghetti carbonara dla dwóch osób:
400 g spaghetti
200 g guanciale, pancetty, lub surowego wędzonego boczku
60 g startego Pecorino Romano, albo Parmigiano Reggiano
4 jaja
sól i grubo mielony, czarny pieprz
Pokrój boczek w małą kostkę. Podsmaż go na mocno rozgrzanej patelni, aby się zarumienił. Makaron ugotuj al dente.
Jaja rozbij z połową startego sera. Posól jak na jajecznicę. Ugotowany makaron odcedź, pozostaw pół szklanki wody z gotowania, a następnie wrzuć na patelnię z boczkiem.
Dolej wodę z gotowania, wymieszaj dokładnie, następnie zestaw z ognia. Poczekaj, aż ostygnie.
Po ostygnięciu dolej mieszankę jaj z serem i wszystko wymieszaj dokładnie, aż powstanie jedwabisty sos.
Nie podgrzewaj już dania, ponieważ wtedy jajka zetną się. Posyp spaghetti z sosem startym serem oraz dużą ilością pieprzu- czarnego, grubo mielonego.
SMACZNEGO!!!