Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Fot. via @VaticanMedia

Kościół

Leon XIV: Nie można wierzyć w Jezusa i szerzyć wojny

Piękno tej świątyni zachęca nas, abyśmy coraz bardziej uczyli się od naszego Mistrza i Pana sztuki życia według Jego Ewangelii - mówił Leon XIV w homilii podczas Mszy św. w bazylice Sagrada Familia w Barcelonie. Ostrzegł, że wiary w Jezusa nie da się pogodzić z wojną, zabijaniem niewinnych ani odwróceniem się od człowieka, który cierpi. Po Mszy św. Papież pobłogosławił wieżę Jezusa Chrystusa.

Fot. via @VaticanMedia

Kościół

Papież w hiszpańskim parlamencie: w czasach polaryzacji Kościół ma świadczyć o jedności w pluralizmie

Porzucić to, co obciąża misję, zachować skarb wiary i wyjść na spotkanie ludziom szukającym sensu – takie zadania Papież postawił przed biskupami Hiszpanii podczas spotkania w siedzibie tamtejszej Konferencji Episkopatu w Madrycie. Ojciec Święty mówił o drodze synodalnej, jedności w pluralizmie, formacji przyszłych kapłanów, roli świeckich oraz konieczności słuchania i uzdrawiania osób zranionych w Kościele.

Fot. Vatican Media

Papież: Wróćmy do Boga w Eucharystii, On ukształtował Hiszpanię

Leon XIV przewodniczy dziś w Madrycie procesji Bożego Ciała. W Hiszpanii uroczystość ta została przeniesiona na niedzielę. Papież podkreślił, że jest to dzień szczególny, który przywraca nas do korzeni wiary. W obecności 1,2 mln wiernych Ojciec Święty zaapelował o powrót do Jezusa obecnego w Eucharystii, bo to On ukształtował Hiszpanię, a dziś na nowo może stać się światłem i źródłem, które nawodni wyschłe obszary serca.

Fot. via @VaticanMedia

Kościół

Wojny, encyklika i synod, kardynałowie poznali temat konsystorza

Sytuacja na świecie, encyklika o człowieku w dobie sztucznej inteligencji i synod to główne tematy przyszłego konsystorza. Poinformował o tym kardynałów ich dziekan kard. Giovanni Battista Re. Konsystorz odbędzie się w Watykanie 26, 27 i 29 czerwca. Będzie czasem modlitwy, słuchania, wolności i szczerej wymiany zdań. Ojciec Święty liczy na wsparcie każdego z was – napisał kard. Re.

Fot. via Wikipedia, CC 0 [Fred Palumbo, World Telegram staff photographer - Library of Congress. New York World-Telegram & Sun Collection]

Kościół

Leon XIV o arcybiskupie Fultonie J. Sheenie: „światło wiary, nadziei i miłości”

„Arcybiskup Sheen był światłem wiary, nadziei i miłości, które przez dziesięciolecia świeciło poprzez media radiowe i telewizyjne. Ja sam jestem świadkiem jego ewangelizacji” – powiedział 1 czerwca papież Leon XIV na audiencji z uczestnikami zgromadzenia Papieskich Dzieł Misyjnych. Abp Fulton J. Sheen, którego spuściznę misyjną chwalił ojciec święty, zostanie beatyfikowany 24 września w St. Louis w stanie Missouri.

Fot. Vatican Media

Kościół

Leon XIV: W Trójcy Świętej jesteśmy jak w domu

Podczas modlitwy Anioł Pański w uroczystość Trójcy Przenajświętszej Papież przypomniał, że centrum chrześcijańskiego życia stanowi komunia Boga Ojca, Syna i Ducha Świętego. Ojciec Święty podkreślił, że właśnie z tej Bożej komunii rodzi się Kościół, a człowiek odnajduje pokój serca, jedność i prawdziwą radość.

Fot. Edgar Beltrán, The Pillar via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Tylko u nas

Paweł Chmielewski dla Frondy: Leon XIV i broń atomowa

W Polsce od wielu lat toczy się debata o broni nuklearnej. Wielu wojskowych oraz analityków spraw międzynarodowych uważa, że pozyskanie przez Rzeczpospolitą takiej broni mogłoby znacząco zwiększyć nasze bezpieczeństwo. Wskazuje się, że tylko w ten sposób da się samodzielnie i naprawdę skutecznie odstraszyć Federację Rosyjską. Inni podnoszą, że nawet jeżeli posiadanie broni nuklearnej byłoby pozytywne, to droga do jej zdobycia niesie ze sobą zbyt duże ryzyka. Nie chciałbym wchodzić w ten spór, bo to nie mój obszar analizy. Problem w tym, że wszedł w niego… papież Leon XIV.