Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Fot. Youtube

Jachowicz: Nasz szkodnik w Watykanie

- Ciekawe, jak to ludzie na starość głupieją - pomyślałem sobie, kiedy dowiedziałem się, że były korespondent Marek Lehnert osobiście poinformował papieża Franciszka o wyrzucaniu polskich dziennikarzy z mediów publicznych z powodów politycznych oraz swoim zwolnieniu z Polskiego Radia z tych samych przyczyn.

fot. benhur ancayan, lic. CC-0

Kościół

Papież: Uwierzmy, jak Maryja! W to, co niemożliwe!

Po południu Papież udał się do podmiejskiego parku Monza, gdzie w obecności ok. 700 tys. wiernych odprawił Mszę. W wygłoszonym kazaniu nawiązł do dzisiejszej Ewangelii z uroczystości Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny. Wskazał, iż w odróżnieniu od zapowiedzi narodzin św. Jana Chrzciciela, która miała miejsce w świątyni, spotkanie archanioła Gabriela z Maryją odbyło się w jej domu. Odtąd bowiem spotkanie Boga z Jego ludem będzie miało miejsce tam, gdzie się tego nie spodziewamy, na marginesie, na obrzeżach. Od tej chwili nikt i nic nie będzie Bogu obojętne, a żadna sytuacja nie będzie pozbawiona Jego obecności.

Fot. via Flickr, CC 0

Kościół

Papież na spotkaniu z przywódcami UE: 'Europa nie stanowi zbioru zasad do przestrzegania'

„Przy ogólnym wydłużeniu perspektyw życia, sześćdziesiąt lat jest dziś uważane za czas pełnej dojrzałości” wskazał Papież, przemawiając do najważniejszych osób w Unii Europejskiej. Odnosił się do obchodzonej 24 marca 60. rocznicy Traktatów Rzymskich, które stanowią jeden z elementów fundamentalnych integracji Starego Kontynentu. Właśnie z okazji tego wydarzenia szefowie rządów oraz państw członkowskich UE, a także najwyżsi przedstawiciele jej władz zjechali do Wiecznego Miasta. „W przeciwieństwie do człowieka sześćdziesięcioletniego Unia Europejska nie ma jednak przed sobą nieuniknionej starości, ale możliwość nowej młodości” podkreślił Franciszek, podejmując gości w przeddzień obchodów rocznicy.

Fot. Benhur Arcayan, CC 0

Kościół

List papieża Franciszka ws. zamachu w Lonydnie

Ojciec Święty wyraził głęboki smutek, gdy dowiedział się o ataku terrorystycznym dokonanym 22 marca po południu w londyńskiej dzielnicy Westminster. Nieznany mężczyzna wjechał samochodem w tłum cywilów, po czym rozbił pojazd o ogrodzenie budynku brytyjskiego parlamentu. Później, uzbrojony w nóż, próbował dostać się pieszo do środka i zadźgał jednego z powstrzymujących go policjantów. Na koniec został zastrzelony przez oficerów służb bezpieczeństwa. Bilans ataku to 4 zabitych, włączając sprawcę, oraz 29 rannych. Franciszek wyraził modlitewną solidarność z wszystkimi poszkodowanymi.

fot. Benhur Arcayan, lic. cc0

Papież Franciszek przeprasza... Zobacz, za co!

Ojciec Święty przyjął na audiencji prezydenta Rwandy. Paul Kagame spotkał się również z watykańskim sekretarzem stanu i z szefem papieskiej dyplomacji. W czasie serdecznych rozmów przypomniano dobre relacje dwustronne – czytamy w komunikacie prasowym. Doceniono starania o przywrócenie stabilizacji społecznej, politycznej i gospodarczej w tym kraju. Podkreślono znaczenie współpracy państwa i Kościoła lokalnego w dziele narodowego pojednania i umacniania pokoju.

Szatan wyczuł relikwię Jana Pawła II i zawył: weź tego Janka!

Świadectwo

Szatan wyczuł relikwię Jana Pawła II i zawył: weź tego Janka!

Jest egzorcystą, wygania z opętanych szatana. "To niełatwe zadanie" - twierdzi ks. Maciej Gutmajer. I dodaje, że są chwile, gdy się boi, że chętnie pozbyłby się swojej misji. Ale tego nie robi, bo czuje, że jest potrzebny. Bo dręczonych przez demona ludzi jest wielu, a takich jak ks. Gutmajer, niecała setka w Polsce - pisze w "Gazecie Krakowskiej" Marta Paluch.

fot. YouTube

Papież Franciszek wyjaśnia, czym jest prawdziwa miłość

Człowiek jest zdolny do prawdziwej miłości. Musi jednak prosić o nią Boga i pozwolić na to, by stał się narzędziem Bożej miłości – mówił Papież na audiencji ogólnej. W kolejnej katechezie o nadziei Franciszek zwrócił uwagę na radość, jaka udziela się człowiekowi kochającemu, radującemu się w nadziei.

Fot. Aleteia Image Department via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Papież Franciszek mocno: Nie ma nawrócenia bez...

Wielkopostną drogę nawrócenia wskazał Papież podczas Mszy w kaplicy Domu św. Marty. W homilii nawiązał przede wszystkim do dzisiejszego pierwszego czytania z Księgi Proroka Izajasza, gdzie słyszymy wezwanie: „Przestańcie czynić zło! Zaprawiajcie się w dobru!”.

fot. Domena Publiczna

Kościół

Uzdrowienia za wstawiennictwem Jana Pawła II

Zostałam zdiagnozowana w czerwcu 2001 r. Choroba Parkinsona zaatakowała lewą stronę mojego ciała, co było dla mnie naprawdę trudne, ponieważ jestem leworęczna. Po trzech latach, w czasie których początkowe symptomy mojej choroby postępowały wolno, nastąpiło znaczne pogorszenie: wzrost drżenia, sztywnienie, bóle i bezsenność.

Ojciec Święty Franciszek, 266. papież Kościoła świętego

Kościół

W Fatimie papież przypomni przesłanie, o którym świat zapomniał

W Fatimie Papież przypomni przesłanie, o którym świat zapomniał – uważa portugalski kardynał Jose Saraiva Martins. W tym roku przypada setna rocznica objawień w tym portugalskim mieście. Przesłanie, które przekazała tam Matka Boża nadal jest bardzo aktualne – podkreśla kard. Saraiva. Jest to wezwanie do wiary, do nawrócenia, do pokoju i nadziei. Taka jest istota przesłania z Fatimy, a ludzie niestety o tym zapomnieli – dodaje portugalski purpurat w wywiadzie dla agencji Rome Reports.