Mięso nie zawsze udaje się przygotować tak, aby było kruche, soczyste i po prostu smaczne. Warto poznać kilka porad, dzięki którym gotowanie stanie się znacznie bardziej przyjemne i satysfakcjonujące!

Jednym ze sposobów na przygotowanie wspaniałego kawałka mięsa jest zalanie go maślanką lub na przykład jogurtem i pozostawienie w lodówce na 24 godziny. Pozwoli to zmiękczyć mięso dzięki hydrolizie białek i znacznie ułatwi dalszą obróbkę.

Świetnie zadziała również cytryna, choć pamiętajmy – ten owoc pasuje nie do każdego rodzaju mięsa. Aby mięso było kruche – wcześniej obłóż je plastrami cytryny i również pozostaw w lodówce na 24 godziny.

Nie możemy zapominać również o technice. Zanim nasze mięso zaczniemy piec lub dusić – obsmażmy je na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Najlepiej korzystać tu ze smalcu lub klarowanego masła aby osiągnąć odpowiednią temperaturę smażenia.

Z kolei sposobem na twardy kawałek wieprzowiny lub wołowiny jest alkohol. Godzinę przed rozpoczęciem gotowania nasmaruj go mocnym alkoholem i pozostaw w lodówce.

Dla mięsa ważny jest także odpoczynek. Zanim mięso podasz na stół po pieczeniu lub smażeniu – odstaw je na około 15 minut. Dzięki temu soki pozostaną w środku, a mięso będzie delikatne i kruche.