Tag

Tag: maryja

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem maryja.

fot. padrejarek.pl

Kościół

Brzemienna Najświętsza Maryja Panna z Guadalupe

Jak głosi przekaz, 12 grudnia 1531 roku Matka Boża ukazała się Indianinowi, św. Juanowi Diego. Mówiła w jego ojczystym języku nahuatl. Ubrana była we wspaniały strój: w różową tunikę i błękitny płaszcz, opasana czarną wstęgą, co dla Azteków oznaczało, że była brzemienna.

Fot. Flyer20061 via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Wspominamy NMP Loretańską. Sięgnijmy po najpiękniejszą litanię!

Kult Matki Bożej Loretańskiej wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto. Jak podaje tradycja, jest to dom z Nazaretu, w którym Archanioł Gabriel pozdrowił przyszłą Matkę Boga i gdzie Słowo stało się Ciałem. Sanktuarium w Loreto koło Ankony (we Włoszech) jest pierwszym maryjnym sanktuarium o charakterze międzynarodowym i stało się miejscem modlitw wiernych. Wewnątrz Domku nad ołtarzem umieszczono figurę Matki Bożej Loretańskiej, przedstawiająca Maryję z Dzieciątkiem na lewej ręce. Rzeźba posiada dwie charakterystyczne cechy: jedna dalmatyka okrywa dwie postacie, a twarze Matki Bożej i Dzieciątka mają ciemne oblicza. Pośród kaplic znajdujących się w bazylice warto wspomnieć Kaplicę Polską, ozdobioną freskami w latach 1920-1946, przedstawiającymi dwa wydarzenia z historii Polski: zwycięstwo Jana III Sobieskiego pod Wiedniem oraz cud nad Wisłą.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Juan Diego i niezwykły wizerunek Matki Bożej z Guadelupe

Juan Diego urodził się w 1474 r. w wiosce Tlayacac, odległej o ok. 20 km od obecnej stolicy Meksyku. Rodzice dali mu indiańskie imię Cuauhtlatoatzin, które w języku Azteków znaczy "Mówiący Orzeł". Należał do najbiedniejszej, a zarazem najliczniejszej klasy społeczności Azteków. Ciężko pracował na roli i zajmował się wyrabianiem mat w zamieszkanym przez plemię Nahua mieście Cuautitlan, zdobytym przez Azteków w 1467 r.

Fot. via Pixabay.com

Kościół

Niepokalana w słowach Papieży – od Piusa IX po Leona XIV

Każdego roku 8 grudnia Kościół kieruje wzrok ku Maryi. Uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny ma XIX-wieczne korzenie. W 1854 roku Pius IX ogłosił w konstytucji Ineffabilis Deus, że Maryja „od pierwszej chwili swego poczęcia, mocą szczególnej łaski i przywileju wszechmogącego Boga […] została zachowana jako nietknięta od wszelkiej zmazy grzechu pierworodnego”. Trzy lata później pobłogosławił kolumnę na placu Hiszpańskim rozpoczynając tradycję modlitwy Papieży w tym miejscu.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

,,Niepokalane poczęcie’’. Co to znaczy?

W święto Zwiastowania, 25 marca 1858 roku Bernadeta Soubirous słyszy z ust Pięknej Pani, która jej się objawiła wcześniej w grocie Masabielle piętnaście razy słowa: „Ja jest Niepokalanym Poczęciem”. Bernadetta była zaskoczona taką odpowiedzią, gdyż nie wiedziała, co znaczy to dziwne imię "Niepokalanie Poczęta". Nie zdążyła się jednak o nic więcej zapytać, ponieważ śliczna Pani zniknęła.

Fot. via: Pixabay (Prierlechapelet)

Kościół

Pierwsza sobota miesiąca. Maryja: "Przybędę z łaskami''

„Córko moja – prosiła Maryja – spójrz, Serce moje otoczone cierniami, którymi niewdzięczni ludzie przez bluźnierstwa i niewdzięczność stale ranią. Przynajmniej ty staraj się nieść Mi radość i oznajmij w moim imieniu, że przybędę w godzinie śmierci z łaskami potrzebnymi do zbawienia do tych wszystkich, którzy przez pięć miesięcy w pierwsze soboty odprawią spowiedź, przyjmą Komunię świętą, odmówią jeden różaniec i przez piętnaście minut rozmyślania nad piętnastu tajemnicami różańcowymi towarzyszyć Mi będą w intencji zadośćuczynienia”.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Tak będzie wyglądał koniec świata wg objawień Maryjnych

Trzy dni ciemności. W objawieniach Maryjnych pojawiają się jak refren dziwne słowa o dniach ciemności - łącznie trzech. Według Księgi Apokalipsy trzy dni ciemności stanowią zawartość jednej z siedmiu czasz, którą na ziemię wyleją aniołowie: „A piąty wylał swą czaszę na tron Bestii i w jej królestwie nastały ciemności" (Ap 16, 10).

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Kard. Karol Wojtyła: Pierwsze spotkanie Maryi z Bogiem

W dawnych czasach istniał wśród Żydów zwyczaj religijny, polegający na tym, że dzieci - nawet jeszcze nie narodzone - ofiarowywano służbie Bożej. Dziecko, zanim ukończyło piąty rok życia, zabierano do świątyni w Jerozolimie i oddawano kapłanowi, który ofiarowywał je Panu. Zdarzało się czasem, że dziecko pozostawało dłużej w świątyni, wychowywało się, uczyło służby dla sanktuarium, pomagało wykonywać szaty liturgiczne i asystowało podczas nabożeństw.

Fot. screenshot - YouTube (Arquidiócesis de La Plata)

Kościół

Biskup Mutsaerts: Problem nie jest z Maryją, ale z kardynałem Fernandezem

„Teologia rzymskokatolicka zawsze kładzie niezwykły nacisk na Chrystusa jako jedynego Zbawiciela. To właśnie dlatego nigdy nie widziałem żadnego zagrożenia w sposobie, w jaki mówi się o Maryi. Pozycja Chrystusa jest tak doskonała, że byłoby absurdem myśleć, że ktokolwiek mógłby naprawdę usunąć Go w cień” – napisał biskup Robert Mutsaerts, odnosząc się do najnowszej kontrowersji wokół noty doktrynalnej Dykasterii Nauki Wiary o tytułach należnych Matce Bożej.

Fot. Vatican Media

Kościół

Leon XIV: Maryja prowadzi z Jezusem do ubogich i grzeszników

Droga Maryi prowadzi za Jezusem, a droga Jezusa prowadzi do każdego człowieka, zwłaszcza do ubogich, zranionych, grzeszników. Dlatego autentyczna duchowość maryjna czyni w Kościele aktualną czułość Boga, Jego macierzyństwo - wskazał Papież podczas Mszy św. celebrowanej na Placu św. Piotra. Eucharystia stanowiła zwieńczenie Jubileuszu duchowości maryjnej.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Różańcowe zwycięstwo, czyli: cud pod Lepanto

Próba podboju świata chrześcijańskiego przez islam rozpoczyna się w 638 r. podbojem Ziemi Świętej. Niecałe sto lat później muzułmanie zdążyli już opanować Afrykę Północną, zająć Hiszpanię i dotrzeć do Poitiers. „Podwojenie tej odległości doprowadziłoby Saracenów do granic Polski i wzgórz Szkocji” – pisał ówczesny historyk.