Tag

Tag: litania

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem litania.

Litania loretańska - jedna z najpiękniejszych modlitw Kościoła do Matki Bożej

Wiara

Litania loretańska - jedna z najpiękniejszych modlitw Kościoła do Matki Bożej

Wkrótce maj. Centralną częścią nabożeństwa majowego jest Litania Loretańska, jeden ze wspaniałych hymnów na cześć Maryi, w którym wysławiane są Jej wielkie cnoty i przywileje, jakimi obdarzył Ją Bóg. Litania Loretańska powstała w XII wieku, prawdopodobnie we Francji, a zatwierdził ją oficjalnie papież Sykstus V. Nazwę "Loretańska" otrzymała od miejscowości Loreto we Włoszech, gdzie była szczególnie propagowana i odmawiana.

Litania do Miłosierdzia Bożego za dusze w czyśćcu cierpiące

Kościół

Litania do Miłosierdzia Bożego za dusze w czyśćcu cierpiące

Litania do Miłosierdzia Bożego Kyrie eleison, Chryste eleison, Kyrie eleison.Chryste usłysz nas, Chryste wysłuchaj nas.Ojcze z nieba Boże, zmiłuj się nad nami.Synu Odkupicielu świata Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Miłosierdzie Boże, największy przymiocie Stwórcy - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, najwyższa doskonałości Odkupiciela - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, niezgłębiona miłości Uświęciciela - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, wyrazie największej potęgi Pana - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, w stworzeniu Duchów Niebieskich - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, powołujące nas z miłości do istnienia - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, ogarniające wszechświat cały - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, darzące nas życiem nieśmiertelnym - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, chroniące nas przed zasłużonymi karami - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, dźwigające nas z nędzy grzechu - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, usprawiedliwiające nas

Święci Kosmo i Damianie, módlcie się za uzdrowienie naszych dusz

Kościół

Święci Kosmo i Damianie, módlcie się za uzdrowienie naszych dusz

Na temat życia tych dwóch świętych nie wiemy niestety nic pewnego. Historia nie pozostawiła po nich żadnych wiarygodnych dokumentów. Istnieją jedynie różne legendy, w których z całą pewnością jest i ziarno prawdy historycznej. Mówią one m.in. o tym, że byli prawdopodobnie bliźniakami. Rodzina dała im solidne wychowanie chrześcijańskie, dzięki któremu zdolni byli do ofiarnego życia, aż do oddania go za wiarę. Być może pochodzili z Arabii. Stamtąd udali się do Syrii, do Cylicji w Małej Azji, by doskonalić się w sztuce lekarskiej. Zamieszkali w Egei, w portowym mieście Cylicji. Byli lekarzami, cieszyli się więc szeroką sławą; leczyli bowiem wielu chorych - również pogan, przez co wielu z nich doszło do Chrystusa.

Odmów tę modlitwę DZISIAJ - błagaj Serce Jezusa

Kościół

Odmów tę modlitwę DZISIAJ - błagaj Serce Jezusa

Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas. Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże, zmiłuj się nad nami. Serce Jezusa, Syna Ojca Przedwiecznego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, w łonie Matki Dziewicy przez Ducha Świętego utworzone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, ze Słowem Bożym istotowo zjednoczone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, nieskończonego majestatu, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, świątynio Boga, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, przybytku Najwyższego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, domie Boży i bramo niebios, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, gorejące ognisko miłości, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, sprawiedliwości i miłości skarbnico, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, dobroci i miłości pełne, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, cnót wszelkich bezdenna głębino, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, wsz

fot. via pixabay

Kościół

Piękna litania o POKORĘ. Przyda ci się!!!

Jezu cichy i pokornego serca, wysłuchaj mnie.Od pragnienia szczęścia, wybaw mnieOd pragnienia spokoju,Od pragnienia ułatwień,Od pragnienia wypowiedzenia się,Od pragnienia, aby mnie kochano,Od pragnienia, aby mnie chwalono,Od pragnienia, aby mnie rozumiano,Od pragnienia, aby mnie poszukiwano,Od pragnienia, aby mnie nad drugich przenoszono,Od pragnienia, aby mnie oszczędzano,Od pragnienia, aby mojej rady zasięgano,Od pragnienia, aby się z moim zdaniem liczono,Od pragnienia, aby wszystko we mnie za dobre uważano,Od obawy przed niepowodzeniem, Od obawy przed krytyką,Od obawy przed trudnościami,Od obawy przed upokorzeniami, Od obawy przed poniżeniem, Od obawy przed zapomnieniem,Od obawy przed niesprawiedliwością, Od obawy przed posądzeniem, Od obawy przed szyderstwem, Od obawy przed wzgarda,Aby drugich bardziej kochano niż mnie,Aby drudzy zyskiwali, a ja żebym coraz bardziejtracił na znaczeniu u ludzi, Aby drugich powołując mnie zawsze usuwano,Aby drugich chwalono, a o mnie zapominano,Aby d