Z powstaniem nazwy wiąże się legenda.

Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią.  Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii  straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum:  albo śmierć albo zdradzą  w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą.  Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.

PRZEPIS

WYPOSAŻENIE DODATKOWE

  • naczynie z plastikową zakrętką

  • sitko

SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 gałązka rozmaryn suszony (lub 2 krople olejku eterycznego z rozmarynu)

  • 1 łyżeczka tymianek suszony (lub 2 krople olejku eterycznego z tymianku)

  • 2 krople olejek eteryczny z lawendy (Lavandula angustifolia)

  • 1 łyżeczka szałwia suszona

  • 10 szt goździk

  • kilka listków mięta (lub 1 łyżeczka suszonej)

  • 2 szt cynamon w laskach

  • 220 ml ocet jabłkowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Do szklanego naczynia, które możesz zamknąć plastikową pokrywką włóż wszystkie składniki, zalej je octem jabłkowym – koniecznie bio

  2. Zamknij naczynie i pozostaw je w suchym, ciemnym miejscu przez 2-4 tygodnie

  3. Codziennie zamieszaj mieszankę w pojemniku

  4. Po tym czasie przelej ocet przez sitko (lub gazę) do naczynia w którym będziesz przechowywać ten ocet

  5. Gotowe! Przechowuj ocet w miejscu nienasłonecznionym