Z powstaniem nazwy wiąże się legenda.
Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią. Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum: albo śmierć albo zdradzą w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą. Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.
PRZEPIS
WYPOSAŻENIE DODATKOWE
-
naczynie z plastikową zakrętką
-
sitko
SKŁADNIKI
-
2 ząbki czosnku
-
1 gałązka rozmaryn suszony (lub 2 krople olejku eterycznego z rozmarynu)
-
1 łyżeczka tymianek suszony (lub 2 krople olejku eterycznego z tymianku)
-
2 krople olejek eteryczny z lawendy (Lavandula angustifolia)
-
1 łyżeczka szałwia suszona
-
10 szt goździk
-
kilka listków mięta (lub 1 łyżeczka suszonej)
-
2 szt cynamon w laskach
-
220 ml ocet jabłkowy
PRZYGOTOWANIE
-
Do szklanego naczynia, które możesz zamknąć plastikową pokrywką włóż wszystkie składniki, zalej je octem jabłkowym – koniecznie bio
-
Zamknij naczynie i pozostaw je w suchym, ciemnym miejscu przez 2-4 tygodnie
-
Codziennie zamieszaj mieszankę w pojemniku
-
Po tym czasie przelej ocet przez sitko (lub gazę) do naczynia w którym będziesz przechowywać ten ocet
-
Gotowe! Przechowuj ocet w miejscu nienasłonecznionym