Okazuje się, że już w 1953 roku „Popular Science Dogest” opublikował 122 raporty, które ukazały się na łamach fachowych magazynów medycznych i które jednoznacznie wykazały skuteczne działanie witaminy E. Dwóch lekarzy (braci) Wilfrid i Evan Shute razem z doktorem Arthurem Vogesangiem prześledzili zmiany w odżywianiu się ludzi na przełomie wieków. Okazało się, co zresztą nie jest jakimś zaskoczeniem, że im więcej ludzie zaczęli jeść przetworzonej żywności, w tym wyrobów mącznych tym częściej zaczęli zapadać na choroby serca. A jedzenie przetworzonej i obfitującej w mączne produkty żywności powoduje szybsze pozbywanie się przez organizm witaminy E.

Witamina E przede wszystkim zmniejsza ilość tlenu jaka jest potrzebna komórkom, tkankom i narządom do prawidłowego funkcjonowania. A w przypadkach zmniejszonej ilości tlenu pomaga przetrwać organizmowi. Badacze jednoznacznie twierdzą, że witamina E jest skuteczna również w innych przypadłościach, między innymi:

  • oparzenia

  • rany

  • owrzodzenia

  • zapalenie żył

  • cukrzyca

  • zapalenie nerek

  • psychoza

  • szok pooperacyjny

  • skutki porażenia dziecięcego

  • i inne.

Niedobory witaminy E mogą objawiać się w różny sposób, u jednej osoby objawi się miażdżycą czy cukrzycą, u innej chorobą skóry a jeszcze inna z powodu niedoborów może dostać zawału serca.

W czasopiśmie medycznym „New England Journal of Medicine” opublikowano wyniki dwóch przełomowych badań. Wynikało z nich, że osoby suplementujące witaminę E w ilości co najmniej 100 jednostek dziennie są o 59 – 66% mniej narażone na zapadnięcie na chorobę serca.

Natomiast badacze z Uniwersytetu w Cambridge odkryli dodatkowo, że osoby które już mają miażdżycę tętnic a przyjmują codziennie od 400 do 800 jednostek witaminy E mogą obniżyć ryzyko zawału serca o aż 77 %.

W jaki sposób witamina E działa?

  • zmniejsza zapotrzebowanie tkanek na tlen

  • stopniowo rozpuszcza świeże skrzepy

  • wspomaga krążenie oboczne

  • zapobiega tworzeniu się blizn podczas gojenia ran

  • zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u około 1/4 cukrzyków

  • pobudza siły mięśniowe

  • chroni ściany naczyń włosowatych

  • zmniejsza stany zapalne

Ponadto witamina E:

  • u osób powyżej 71 roku życia zmniejsza śmiertelność o 24%

  • wydłuża życie osób palących papierosy

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 61% u osób przyjmujących 300 jednostek tej witaminy dziennie

  • zapobiega POChP

  • leczy stłuszczenie wątroby u osób przyjmujących 800 jednostek witaminy E dziennie

  • zapobiega stwardnieniu zanikowemu bocznemu.

Należy jednak pamiętać, że istnieją witaminy, które czy przyjmowane syntetyczne czy naturalne dają te same efekty. Witamina E do nich nie należy. Jedynie naturalna jej postać przynosi korzyści zdrowotne.

Źródło: „Wylecz się sam” Andrew W. Saul