Schab przekładany papryką i cebulą...
POTRZEBA:
1-1,5 kg schabu
2 cebule
świeża czerwona papryka
tymianek, majeranek
lub inne ulubione zioła
czosnek suszony
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy nie przecinając do końca, tworząc kieszenie.
Cebulę kroimy w talarki lub piórka, paprykę myjemy i kroimy w pół plasterki lub paski.
Przyprawy mieszamy, można dodać trochę oliwy żeby przyprawy lepiej się wcierały, wysmarować nimi cały schab, także w środku kieszeni, do każdej wkładamy pokrojone warzywa, jak coś się nie zmieści można poukładać w naczyniu żaroodpornym obok schabu.
Schab możemy faszerować pieczarkami, boczkiem, cukinią
Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 1,5h.
Na koniec odkrywamy i pieczemy do zrumienienia. Mięso najlepiej kroić po skosie.
tg/pelusiowakuchnia.blogspot.com