Karp po żydowsku to tradycyjna potrawa polskich Żydów. Karp na słodko z czasem stał się również jedną z najpopularniejszych potraw na tradycyjnym stole wigilijnym, czyli mówiąc krótko: potrawą katolicką.

Podajemy najlepsze przepisy na wigilijnego karpia po żydowsku. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób wykonasz smaczną i oryginalną potrawę na wigilijny stół. Smacznego!

Karp po żydowsku - przepis 1

Składniki:

  • 1 karp - 1,5 kg.

  • paczka włoszczyzny

  • 2 cebule

  • 3 łyżki oliwy lub masła

  • ziele angielskie (ok. 10 kulek)

  • 3 listki laurowe

  • rodzynki - 100 g.

  • białe wino - 200 ml.

  • sok z 1 cytryny

  • sól, pieprz, cukier

  • żelatyna (w odpowiedniej ilości na 1 litr płynu)

Jak zrobić:

Surowego karpia sprawić i wyfiletować. Następnie odciąć głowę i kręgosłup, rybę osolić i skropić sokiem z cytryny pozostawiając na 30 minut. Obrać włoszczyznę, pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie. Do warzyw dodać 1,5 litra wody, podpieczone na patelni całe cebule, ziele angielskie, rodzynki, liście laurowe, wino, sól i pieprz. Gotowy wywar gotować przez ok. 20 minut. 

Filety z karpia dodać do wywaru i na bardzo niskim ogniu gotować przez następne 30 minut. Rybę delikatnie odłowić, a wywar przelać przez sitko zachowując jedynie rodzynki. Wywar należy doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny i dodać do płynu. Po wystygnieciu, usunąć większe ości z ryby i ułożyć dzwonka na półmisku posypując rodzynkami. Następnie zalać dzwonka schłodzoną żelatyną tak, aby cała ryba pokryta była galaretką. Gotowy półmisek schłodzić w lodówce.

Karp po żydowsku - przepis 2

Składniki:

  • 2 wypatroszone karpie z głowami

  • paczka rodzynek

  • 2 marchewki

  • 3 cebule

  • żelatyna

  • paczka migdałów 

  • sól, pieprz, cukier

Jak zrobić?

Oczyścić głowy - wyjąć oczy i skrzela. Karpia pokroić w dzwonka, lekko posolić i schować do lodówki. Głowy, pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę gotować razem na bardzo małym ogniu, wody wystarczy wlać tyle, aby przykryła głowy. Wywar przecedzić i pozostawić marchewki. Do gorącego wywaru włożyć dzwonki karpia, dodać rodzynki i doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wywar z rybą ponownie gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Karpia wyjąć delikatnie na półmisek i udekorować marchewką, rodzynkami i migdałami. Do wywaru dodać żelatyny (najlepiej 1/3 porcji przewidzianej na taką ilość płynu). Rybę na półmisku zalać wywarem i schłodzić w lodówce. Gotowego karpia po żydowsku podawać z chałką i chrzanem.



mj/www.mowimyjak.pl