Czy trujące wędliny leżą na półkach polskich sieci? - zdjęcie
03.10.19, 11:45

Czy trujące wędliny leżą na półkach polskich sieci?

13

Dwie osoby w Niemczech zmarły po zjedzeniu wędlin firmy Wilke. Została zamknięta, ale do tego czasu eksportowała produkty na cały świat.

Firma Wilke "Walddecker Fleisch- und Wurstwaren GmbH & Co. KG" działała w Hesji. Została zamknięta po dwóch zgonach po spożyciu jej wędlin. W wyrobach firmy stwierdzono obecność listerii, bakterii, które wywołują listeriozę. Choroba objawia się biegunką i gorączką. U zdrowej osoby nie jest śmiertelnie groźna; jej ofiarą padły w Niemczech dwie osoby starsze.

W Hesji odnotowano ponadto aż 37 zgłoszeń od osób, które mogły paść ofiarą trujących wędlin. Z handlu na całym świecie mają zostać wycofane wyroby Wilke oznakowane symbolami "DE EV 203 EG", za wyjątkiem konserw. Bakterie odkryto póki co w wędlinie "Pizzasalami" oraz w serdelkach "Brühwurst". Listerię wykryto w produktach firmy Wilke już w marcu, wprowadzono środki zaradcze, ale problemu nie udało się wyeliminować.

Firma zatrudniała tymczasem 200 pracowników i eksportowała do wielu krajów świata; jej produkty trafiały także do placówek żywienia zbiorowego oraz szpitali i domów opieki.

A my pytamy, czy wędliny firmy Wilke trafiły także na półki polskich sklepów? 

Uważajcie, co kupujecie!!!

bsw/dw.com

Komentarze (13):

JS2019.10.3 12:26
Przed wyjazdem do Anglii moja mama wielokrotnie pokazywała mi szybki po rozmrożeniu, które wyciskała jak gąbkę. Będąc w Anglii kupiłem w Lidlu kawałek najtańszej szynki (był tylko jeden rodzaj) w całości, zapakowany hermetycznie. Zamroziłem i po miesiącu wyjąłem z ciekawością ile "wody" z niej wycisnę. I co się okazało ? NIC nie udało mi się wycisnąć ! Szynka cenowo była na poziomie tanich polskich szynek. W Polsce żywność jest FAŁSZOWANA NA MASOWĄ SKALĘ ! Cokolwiek ! Kupiłem polski askorbinian sodu jak angielski mi się skończył i jest prawie nic nie warty ! GDZIE SĄW POLSCE PRZEPISY O JAKOŚCI ŻYWNOŚCI ??? Pozdr.
anonim2019.10.3 12:35
Zachęcam do robienia swoich wędlin,nic trudnego,a całkiem inne niz kupione.;)
prosty2019.10.3 13:08
Dokładnie tak, a jaka frajda przy tym. Cenowo praktycznie nieco powyżej ceny surowca: szynka, schab czy polędwiczka to 15-30 zł za kilogram, bo dochodzą przyprawy i lekka utrata wody. Smaczne także bez wędzenia!
anonim2019.10.3 13:37
Tak, ja nie wędzę i jest pyszne ;)))) Przepisów różnych tyle jest,że mozna sobie urozmaicać.
Szatan (pisane z wielkiej litery)2019.10.3 12:51
Łżesz! Wszystko zależy ile wody jest w wędlinę nastrzyknięte. A nastrzyknięte jest zawsze.
JS2019.10.3 13:15
Jasne, ale wieprzowina nie jest zdrowa ! Ludzie nie wiedzą i latami żyją ze skazą białkową, która powoli rujnuje ich organizmy. Nie jedzcie białek z jak kurzych, nawet tych swojskich. Pozdr.
Hieronim2019.10.3 14:53
Jak robię inny test. Mam psa, z lidla i z biedry nie zje niczego
smd2019.10.4 7:58
A ja robię jeszcze inny test. Sadzam psa przed monitorem i za żadne skarby nie chce oglądać tak niemerytorycznych komentarzy.
anonim2019.10.3 12:02
Uważajcie lepiej na polskie wędliny, "odświeżane" i naszpikowane konserwantami. Zapomnieliście już o "Constarze" ? Fatalnie wypadła kontrola żywności sprzedawanej jako „tradycyjna” czy „naturalna”. W przytłaczającej większości przypadków za ładnymi nazwami przetworów mięsnych kryła się chemia, a kiełbasa „bez fosforanów” wręcz była nimi naszpikowana. Kontrolę prowadziła lubelska Inspekcja Handlowa, która bez uprzedzenia wkroczyła do dwunastu sklepów. Osiem z nich należało do sieci handlowych. https://www.dziennikwschodni.pl/lublin/wedliny-tradycyjne-i-naturalne-pelne-chemii-fatalne-wyniki-kontroli-w-lubelskich-sklepach,n,1000195250.html
anonim2019.10.3 12:19
tak, tak pamiętajcie o Constarze i kupujcie niemieckie, TO NIC, ŻE TRUJĄCE
anonim2019.10.3 12:20
W niemieckich dużo mniej świństw niż w polskich.
anonim2019.10.3 12:30
Najlepiej samemu sobie robić wędliny,ja robię i zajadamy ze smakiem, jak zdarzy mi się kupić to nam nie smakuje już ,swoje to swoje . Zachęcam ,nic trudnego ,przepisów pełno przeróżnych .
Marian2019.10.3 13:38
Naprawde? takis pewny