Skuś się na nie już tego lata!

Byliny z rodziny szparagowatych pochodzą z obszarów Azji Mniejszej, zachodniej Syberii, Afryki Północnej i południowej Europy, jednak tradycja tej uprawy zapoczątkowana została w rejonie Morza Śródziemnego - przez Greków, Rzymian i Egipcjan i to już 4500 lat temu.

Nazwa warzywa wywodzi się od greckiego słowa „asparagus”, oznaczaającego „młody pęd”. Z terenu Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy- najpierw, czyli już w XV wieku dotarły do Francji, później, kolejno, do Anglii, Niemiec, Hiszpanii i Belgii. W Polsce szparagi pojawiły się w XVIII wieku. Zbiory szparagów odbywają się od połowy maja do połowy czerwca.

W sklepach znajdziemy szparagi zielone, białe oraz fioletowe. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób uprawiane są pędy tej samej rośliny. Czym się różnią? Zielone są najcieńsze, zaś ich smak- najbardziej wyrazisty. Ponadto są tak miękkie, że nie wymagają obierania przed gotowaniem, co przekłada się również na ich właściwości - już w szkole podstawowej dowiadujemy się przecież, że to właśnie pod skórką znajduje się większość zawartych w warzywach i owocach witamin. Zielone szparagi są bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia.

Białe szparagi rosną pod ziemią, nie wytwarzają więc odpowiedniego barwnika. Ich smak jest łagodniejszy od tego charakterystycznego dla zielonych, ponadto są grubsze i twardsze, dlatego przed gotowaniem trzeba je obrać. Stosunkowo mało popularne są szparagi fioletowe, trudne w uprawie i zbieraniu, ponieważ fioletowy kolor mają tylko przez bardzo krótki czas- potem stają się bowiem zielone. 

Są idealne dla utraty wagi, ze względu na ich niskokaloryczność oraz niski indeks glikemiczny. 100 gram szparagów to jedynie 20 kalorii, zawierają mało przyswajalnych węglowodanów, za to sporo błonnika. Dlatego tez szparagi mogą być włączone do redukcyjnej diety różnego typu - do takiej, która bazuje na limicie kalorii, do diety niskoglikemicznej (Montignaca), niskowęglowodanowej, proteinowej (II faza i dalej) etc.

Warzywo to jest prawdziwą kopalnią cennych składników odżywczych, takich jak:

- kwas foliowy (dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i umożliwiają regenerację uszkodzonych komórek)
- witamina K
- witaminy B1 i B2
- witaminy A i E (a więc mają pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci)
- witamina C (wzmacniają odporność organizmu)
- asparagina (regulują więc gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i wspomagają pracę nerek)
- żelazo
- mangan
- potas (usuwają nadmiar wody z organizmu)
- błonnik (zapobiegają zaparciom, a więc zmniejszają ryzyko zachorowania na raka dolnych odcinków układu pokarmowego)

 

Kalorie i wartości odżywcze

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 20 kcal / 84 kJ
Białko 2,20 g
Tłuszcz ogółem 0,12 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,05 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,01 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,04 g
Węglowodany 3,88 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g
Witamina A 756 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 1,13 mg
Witamina K 41,6 µg
Witamina C 5,6 mg
Witamina B1 0,143 mg
Witamina B2 0,141 mg
Witamina B3 (PP) 0,978 mg
Witamina B6 0,091 mg
Kwas foliowy 52 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,274 mg
Wapń 24 mg
Żelazo 2,14 mg
Magnez 14 mg
Fosfor 52 mg
Potas 202 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,54 mg
Miedź 0,19 mg
Mangan 0,16 mg
Selen 2,3 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 24 mg

Warto pamiętać, aby jeść szparagi, gdy są jeszcze świeże, czyli najszybciej po ich zakupieniu. Można również je zamrozić, do czego najlepiej nadają się zielone.