Prozdrowotne właściwości kwasu chlebowego trudno przecenić. Ten niegdyś niezwykle popularny w całej Europie napój orzeźwiający, dziś znany jest niewielu. A szkoda!
Nie tylko gasi pragnienie, ale i cudownie działa na układ pokarmowy. Zawarte są w nim bakterie kwasu mlekowego, witaminy z grup B oraz C, cynk oraz wiele innych minerałów. Kwas chlebowy wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia czy zaparcia, a także zmęczenie. Korzystnie działa też na serce, naczynia krwionośne orz wzmacnia odporność.
A teraz najważniejsze – przepis. Ogromną zaletą tego napoju jest prostota jego stworzenia. Wystarczy nam:
- Około kilograma dobrego, suchego chleba razowego
- 0,5 kg suchego chleba żytnego
- 10 litrów wody źródlanej
- 300 g cukru
- 40 g drożdży
- 100 g rodzynek
- łyżeczka skórki z cytryny
- łyżeczka suchego ryżu
Po pokrojeniu pieczywa na kawałki włóż je do garnka, najlepiej kamiennego, oraz zalej wodą. Naczynie odstaw w ciemne miejsce na dobę, najlepiej w temperaturze pokojowej. Zaglądaj tam często i zbieraj osad. Po upływie doby przecedź przez gazę, po czym dodaj skórkę z cytryny, cukier, drożdże (te najpierw rozpuść w 0,5 l przegotowanej, leniej wody) i przykryj gazą.
Przez kolejną dobę kwas będzie fermentował. Gdy zacznie się pienić – przecedź go znowu i przelej do szklanych butelek do maksymalnie 2/3 wysokości, dorzucając po kilka rodzynek ziarenek ryżu. Kwas będzie gotowy po co najmniej trzech dniach leżakowania w pozycji leżącej w chłodnym (nie mniej niż 5 stopni Celsjusza, nie więcej niż 15) miejscu. Uważaj przy otwieraniu butelek! Kwas spożyj w przeciągu 4 tygodni.