Oto znakomite przepisy na ryby, które sprawdzą się idealnie w czasie lata. Ryby są nie tylko zdrowe, ale i świetnie smakują. Odpowiednio przyprawione i podane z dobrymi przystawkami są wręcz ucztą dla podniebienia.

Wakacje to świetny okres, żeby zadbać o siebie od zewnątrz jak i od środka. A taka ryba spożywana czy to na wybrzeżu, czy w jakimkolwiek innym zakątku świata, to wspaniały pełnowartościowy pokarm. A odpowiednio przygotowana, jest lekkim, delikatnym, wyjątkowo zdrowym posiłkiem, a z kieliszkiem białego winka, czy nawet szprycera - wręcz eleganckim. U nas wciąż nie często ryby goszczą na stole, są domy w których są potrawą równie egzotyczną jak dziki ryż. Może dlatego, że wydają się być pracochłonne w przygotowaniu. Ale nie musi tak być, bosą przepisy na proste, łatwe i niekłopotliwe dania z ryb. Dlatego na letni obiad proponuję w łaśnie potrawy z ryb - jedną z dwóch do wyboru. A do tego coś, co zachwyci dzieci - ryż cytrynowy.

Przepisy na ryby: sola z folii

Pieczenie ryby w kopercie z folii aluminiowej jest kolejnym sposobem na minimalizowanie zapachów kuchennych, których obecność w dusznym mieszkaniu może przeszkadzać domownikom.

Na porcję dla 4 osób potrzeba:

  • 4 filety z soli
  • 2 cytryny
  • 20 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Biały pieprz

Przygotowanie:

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy dokładnie z masełkiem i odkładamy do lodówki, żeby dobrze zmarzło. Skawalonym takim nacieramy błyszczącą stronę folii. Filety rybne skrapiamy sokiem z jednej cytryny, nacieramy solą, białym pieprzem, a następnie każdy układamy na oddzielnym kawałku posmarowanej foli aluminiowej. Pozostałe masło ścieramy na tarce na wiórki i posypujemy nimi rybę. Na każdym filecie układamy plasterki jednej pokrojonej cytryny.

Teraz składamy folię ponad rybą tak, żeby powstał szczelny pakuneczek - torebeczka. Warto zadbać o to, by brzegi były porządnie pozgniatane, pozaciskane tak, żeby sos nie wyciekał na zewnątrz. Przygotowane pakieciki możemy piec w piekarniku. Ale równie dobrze można ułożyć je na rozgrzanym grillu. Piec tak długo, aż w środku nagromadzi się tyle pary, że zawiniątka zaczną przypominać poduszeczki. Zapewniam, ze poduszeczka z tajemniczą zawartością zwróci uwagę nawet niejadka. Dzieciom jakoś łatwiej przypadają do gustu niespodzianki, nawet kulinarne.

Przepisy na ryby: grillowany dorsz z czerwonym pieprzem

To propozycja dla osób, którym czosnek bardzo źle się kojarzy. Ryba grillowana ma jeszcze jedną dodatkową zaletę. Można ją sporządzić po za mieszkaniem - czyli unikamy zapachowych pozostałości po przyrządzaniu jedzenia w mieszkaniu. Można ją przygotować i we własnej kuchni, bo przecież nie każdy ma możliwość w każdej chwili rozstawić grilla. A chciałabym jeszcze podkreślić, że danie to jest bardzo proste i wymaga niewielu składników.

Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 cytryna
  • Słodka papryka w proszku
  • Sól
  • Czerwony pieprz w ziarnach
  • Olej
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Filety rybne należy natrzeć dokładnie solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie skrapiamy każdy filet sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeśli grillujemy w domu, to na patelni do grillowania rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz układamy rybę. Po usmażeniu z obu stron podajemy z dodatkiem posiekanego szczypiorku.

Ryż cytrynowy

Składniki:

  • dziki ryż
  • biały ryż
  • łyżka miodu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy 3 garści dzikiego ryżu (lub jedną torebkę). Ciemny ryż gotuje się dłużej, dlatego trzeba od niego rozpoczynać przygotowanie potrawy. Gdy zmięknie - dodajemy zwykły biały ryż (3 garści lub torebkę). Kiedy ryż spokojnie się gotuje, myjemy cytrynę, parzymy i ścieramy z niej skórkę, do której dodajemy miód, 2 łyżki wody iwszystko mieszamy. Cytrynowy miód dodajemy do ugotowanego już ryżu, całość skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.

No to mamy już rybkę, do tego smakowity cytrynowy ryż, to co do tego? Coś zdrowego, coś prostego i bardzo popularnego: surówka na słodko. Wielokrotnie zachwycałam się selerem i jego właściwościami. Jeśli dodamy do selerowych wiórku atrakcyjne dla podniebienia dziecięcego dodatki, to będzie to jedna z ukochanych przez naszych milusińskich suróweczka.

Surówka z selera z miodem i bakaliami

Składniki:

  • Bulwa seler  (lub słoik selera marynowanego)
  • jabłko,
  • sok z cytryny,
  • rodzynki,
  • trochę orzechów,
  • suszone morele,
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Seler należy po obraniu zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. Chyba, że wybraliśmy wersję ze słoikiem, wtedy wystarczy odsączyć wiórki selerowe z zalewy i wrzucić do miski. Następnie należy dodać sparzone rodzynki, trochę orzechów (też można sparzyć), posiekane w paski suszone morele. Jabłko, po umyciu  ścieramy na grubej tarce i mieszamy z zawartością miski. Całość polewamy łyżeczką miodu, jogurtem, mieszamy i gotowe.

Taki obiad wprawia mnie zazwyczaj w doskonały nastrój. Cała gama smaków, a wszystko delikatne, nic nie ocieka tłuszczem, nie maltretuje wątroby. Dlatego zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na deser. Tu proponuję Desery z grilla. Można gotowy owocowy deser zjeść na świeżym powietrzu delektując się mrożoną herbatą imbirową.

Mrożona herbata imbirowa:

Składniki:

  • Esencja dobrej czarnej herbaty,
  • Kawałek świeżego imbiru,
  • Miód
  • 3 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • Pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Ucieramy obrany imbir na małej, gęstej tarce do jarzyn do emaliowanego garnka. Na 1 litr wody potrzebujemy dużą łyżkę stołową utartej masy. Po zalaniu masy imbirowej wodą stawiamy garnek na ogień i gotujemy 20 minut zmniejszając ogień po zagotowaniu. Zestawiamy ugotowany imbir, dodajemy esencję herbacianą (ilość zależy od tego czy chcemy napić się mocnej herbaty, czy raczej ma być to delikatny napój dla całej rodziny, dzieci również), cynamon, dużą łyżkę miodu i wciskamy sok z 2 cytryn. Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy. Pozostałą cytrynę i pomarańczę kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do pustego dzbanka, w którym potem podamy napój. Kiedy herbata ostygnie - przecedzamy ją do dzbanka z plastrami cytrusów, dolewamy wody mineralnej - według uznania, w zależności od upodobań, czy woli napój bardziej esencjonalny czy mniej.

Teraz wystarczy wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, zalać je imbirową herbatką i delektować się smakiem przywodzącym na myśl dalekie wakacyjne podróże do egzotycznych krain.

kol/za: http://w-spodnicy.ofeminin.pl/