Owies od tysięcy lat stanowił istotny składnik diety człowieka. Nic dziwnego, że produkty zawierające ten składnik uchodzą za zdrowe.

Według badań archeologicznych owies stanowił ważny składnik diety człowieka jaskiniowego. Oznacza to, że owo zboże od zarania dziejów towarzyszy ludzkości. Nietrudno się temu dziwić. Owies może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Znaczenie tego zboża zmalało w Europie w XVII wieku, gdy na nasz kontynent z odległej Ameryki Południowej dotarły ziemniaki.

Obecnie nad Wisłą do celów konsumpcji wykorzystuje się jedynie od 3 proc. do 5 proc. owsa. A szkoda!

Jak dowiedziono, produkty owsiane obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Wynika to z obecności błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w tego typu produktach. Składa się on w dużej mierze ze składnika zwanego beta-glukanem, który ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

Glukan stanowi węglowodan koloidalny zbudowany z cząsteczek glukozy. W przypadku beta-glukanu jest on mieszaniną cząsteczek glukozy - nierozgałęzionych łańcuchów beta-D glukozy połączonych wiązaniami chemicznymi β-1,3, β-1,4, α-1,4 i β-1,6 glukozydowymi.

Ziarno owsa i produkty z tego zboża, a zwłaszcza otręby, są znacznie bogatsze we frakcję rozpuszczalną błonnika niż inne zboża. Ziarno owsa (całe nieobłuszczone) zawiera przeciętnie 32% błonnika, zaś płatki owsiane około 14%, w tym frakcji nierozpuszczalnej ponad 6%, a rozpuszczalnej blisko 8%. Tak wysoki poziom frakcji rozpuszczalnej jest wśród zbóż charakterystyczny tylko dla owsa.

Obecność glukanu sprawia, że owies ma wpływ na system immunologiczny człowieka i zwiększa naszą odporność na wirusy, bakterie i patogeny. 

Jednym z najbardziej wartościowych produktów produkowanych z owsa są płatki owsiane. Owsianka to jeden z bardziej pożywnych posiłków, jakie można zjeść na śniadanie.

Połowa szklanki suchych płatków owsianych zawiera 230 kalorii, 3,5 g. tłuszczów, 7 do 8 g. białka i ok. 30 g. węglowodanów.

Szczególnie istotna jest tu obecność błonnika, którego jest niemal tyle samo, co białka. To bardzo duża zawartość procentowa tego składnika.

Płatki owsiane zawierają wiele witamin z grupy B. Znajduje się w nich także wiele ważnych minerałów, m.in. mangan, fosfor i magnez.

Dzięki magnezowi płatki owsiane mają pozytywny wpływ na poziom stresu. Dobrze wpływają też na odporność naszego organizmu. To jednak nie wszystko. Stanowią bowiem naturalny lek na cukrzycę typu 2. Z przeprowadzonych badań wynika, że cukrzycy chorujący na ten typ choroby po regularnym spożywaniu tego posiłku mogli obniżyć poziom przyjmowanej insuliny aż o 40 proc. 

To wszystko sprawia, że owies nie tylko obniża cholesterol, ale także przyczynia się do polepszenia funkcjonowania układu pokarmowego.

ds/onet.pl