Przyczyny powstawania miażdżycy:
Czynniki genetyczne:
- mutacje genomu – zaburzenia DNA,
- choroba niedokrwienna serca u krewnych pierwszego stopnia.
Czynniki biochemiczne:
- upośledzenie fibrynolizy (nadmiar fibrynogenu),
- zwiększona aktywność płytek,
- hipercholesterolemia,
- hipertriglicerydemia,
- upośledzenie tolerancji glukozy,
- insulinooporność komórkowa,
- mikroalbuminuria, białkomocz,
- zaburzenia w budowie serca (przerost lewej komory).
Czynniki środowiskowe:
- palenie tytoniu,
- choroba alkoholowa,
- przewlekający się stres,
- otyłość WHR > 0,9,
- brak aktywności fizycznej,
- nadciśnienie tętnicze,
- cukrzyca typu I i II.
Inne:
- płeć (mężczyźni częściej chorują niż kobiety przed menopauzą),
- wiek (przede wszystkim osoby powyżej 35 r.ż.),
- grupy etniczne.
Czynniki zagrożenia miażdżycą wynikające z nieprawidłowego żywienia:
- dieta o zbyt dużej wartości energetycznej,
- zawartość tłuszczów w diecie przekraczająca 30% dziennego zapotrzebowania,
- udział tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (nasycone) powyżej 15%,
- spożywanie cholesterolu ponad 300 mg/dobę,
- zawartość cukrów prostych powyżej 10%,
- niedobór miedzi, żelaza, chromu, selenu, magnezu,
- niedobór witamin antyoksydacyjnych (A, C, E, beta-karotenu),
- niedobór błonnika w diecie.
Naturalne środki przeciwmiażdżycowe
Flawonoidy występują w roślinach jako barwniki i chronią je przed szkodliwymi czynnikami. Badania wykazują, że działanie antymiażdżycowe mają: grejpfrut, cebula, karczochy, czerwone winogrona, czarna i zielona herbata, kora wierzby, pomidory, kakao i czekolada, głóg. Pamiętajmy, by spożywać je w umiarkowanej ilości.
Czerwone wino
Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.
Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.