Przyczyny powstawania miażdżycy:

Czynniki genetyczne:

  • mutacje genomu – zaburzenia DNA,
  • choroba niedokrwienna serca u krewnych pierwszego stopnia.

Czynniki biochemiczne:

  • upośledzenie fibrynolizy (nadmiar fibrynogenu),
  • zwiększona aktywność płytek,
  • hipercholesterolemia,
  • hipertriglicerydemia,
  • upośledzenie tolerancji glukozy,
  • insulinooporność komórkowa,
  • mikroalbuminuria, białkomocz,
  • zaburzenia w budowie serca (przerost lewej komory).

Czynniki środowiskowe:

  • palenie tytoniu,
  • choroba alkoholowa,
  • przewlekający się stres,
  • otyłość WHR > 0,9,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • cukrzyca typu I i II.

Inne:

  • płeć (mężczyźni częściej chorują niż kobiety przed menopauzą),
  • wiek (przede wszystkim osoby powyżej 35 r.ż.),
  • grupy etniczne.

Czynniki zagrożenia miażdżycą wynikające z nieprawidłowego żywienia: 

  • dieta o zbyt dużej wartości energetycznej,
  • zawartość tłuszczów w diecie przekraczająca 30% dziennego zapotrzebowania,
  • udział tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (nasycone) powyżej 15%,
  • spożywanie cholesterolu ponad 300 mg/dobę,
  • zawartość cukrów prostych powyżej 10%,
  • niedobór miedzi, żelaza, chromu, selenu, magnezu,
  • niedobór witamin antyoksydacyjnych (A, C, E, beta-karotenu),
  • niedobór błonnika w diecie.

Naturalne środki przeciwmiażdżycowe

Flawonoidy występują w roślinach jako barwniki i chronią je przed szkodliwymi czynnikami. Badania wykazują, że działanie antymiażdżycowe mają: grejpfrut, cebula, karczochy, czerwone winogrona, czarna i zielona herbata, kora wierzby, pomidory, kakao i czekolada, głóg. Pamiętajmy, by spożywać je w umiarkowanej ilości.

Czerwone wino

Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca.

Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu.