Kawa do kawy mrożonej to podstawa
Kawa rozpuszczalna może przez ciebie zostać wykorzystana do przygotowania kawy mrożonej, ale jeśli tylko masz taką możliwość, warto postawić na tę świeżo mieloną i parzoną w ekspresie. Po ekspresy do kawy warto sięgać zarówno, kiedy marzy ci się mocne i dobre gorące espresso, jak i wtedy, kiedy chcesz przygotować naprawdę dobrą kawę mrożoną. Kawę rozpuszczalną oczywiście także możesz wykorzystać, szczególnie jeśli planujesz napój z dużym dodatkiem mleka. Ale jeśli marzy ci się kawa z dodatkiem zimnego toniku, warto pokusić się o podstawę w postaci gorącego aromatycznego espresso z ekspresu do kawy, które następnie schłodzisz z pomocą lodu. Sprawdź ekspresy do kawy DeLonghi, które w domowym zaciszu pomogą ci przygotować pyszne kawowe napoje.
Kawa mrożona — ale jaka?
Zanim zaczniesz się zastanawiać, jak zrobić kawę mrożoną, zdecyduj, na jaki rodzaj napoju masz ochotę. Także i domowa kawa mrożona może mieć wiele różnych oblicz:
-
Kawa mrożona w swojej najbardziej popularnej wersji to kawa lodowa / frappe: jej podstawą jest espresso lub mocny napar z kawy rozpuszczalnej, mleko, lód i ewentualnie słodziwo (cukier, syrop cukrowy, słodzik, stawia itd.). Wszystkie składniki się blenduje, a następnie podaje razem z bitą śmietaną i posypką (np. cynamonową, ale i czekoladową).
-
Mocha frappe: tutaj także możesz postawić na espresso lub kawę rozpuszczalną, do której dodasz kostki lodu i mleko. Przepis uzupełnia się jednak o czekoladę, w postaci kakao lub czekoladowego syropu.
-
Kawa mrożona z karmelem: zamiast cukru dodaje się tutaj syrop karmelowy i oczywiście bitą śmietanę, która przy tej wersji jest absolutnie obowiązkowa,
-
Kawa mrożona z lodami: do podstawowej wersji frappe dodaje się gałkę lodów, którą miksuje się razem z pozostałymi składnikami. To także jedna z najbardziej słodkich wersji kawy mrożonej.
-
Espresso tonic to zupełnie inna wersja zimnej kawy: espresso (tutaj raczej rezygnujemy z wersji, gdzie wykorzystujemy łyżeczki kawy rozpuszczalnej) łączymy z kostkami lodu, a dopełniamy zimnym tonikiem, całość uzupełniamy dodatkiem w postaci plasterka cytryny, niektórzy dodają także małą gałązkę rozmarynu. To zupełnie niesłodka, ale bardzo orzeźwiająca wersja zimnej, letniej kawy.
Zupełnie osobną kategorię stanowi cold brew — napój, który dla sporej grupy ludzi zastępuje tradycyjną domową kawę mrożoną. Cold brew to tzw. zimne parzenie, metoda polegająca na parzeniu kawy na zimno przez dłuższy czas. Do przygotowywania napoju wykorzystuje się zimną wodę. Oznacza to także długotrwałe parzenie, zazwyczaj trwające od 12 do 24 godzin. Do zaparzenia kawy najlepiej przygotować się więc dzień wcześniej, aby kolejnego dnia można było cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy.
Przygotuj kawę mieloną i zimną wodę, najlepiej w stosunku 1:4 lub 1:5 (kawy do wody). Wodę wlej do kawy, upewnij się, że wszystkie wiórki kawy są dobrze nasączone, wymieszaj, a następnie zakryj pojemnik i zostaw go w lodówce na kilkanaście godzin. Im dłużej potrwa parzenie, tym kawa będzie miała głębszy smak. Po odpowiednim czasie odcedź kawę i delektuj się napojem. Możesz uzupełnić go o kostki lodu, ale niekoniecznie o bitą śmietanę, która do cold brew niezbyt pasuje. Warto podkreślić, że taka mrożona kawa jest delikatniejsza, ale ma znacznie więcej kofeiny niż tradycyjna kawa. Wiele osób uważa ją więc za zdrowszy zamiennik dla tej wersji kawy, którą piją przez większą część roku.
Dodatki do kawy mrożonej
Tak, jak nie ma jednego przepisu na mrożoną kawę, tak nie ma także jednego zestawu dodatków do niej. W klasycznej wersji najczęściej sięgamy po mleko, syrop cukrowy i bitą śmietanę. Z tej ostatniej możesz bez problemu zrezygnować, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność napoju. Jeśli zaś chcesz, aby był on bardziej słodki, możesz uzupełnić całość lodami albo syropem karmelowym, waniliowym, które wyróżnia bardzo słodki smak.
Osoby, które nie tolerują mleka krowiego, bez problemu mogą przygotować kawę na mleku bez laktozy lub mleku roślinnym. Bardzo ciekawą propozycję stanowi na przykład frappe migdałowe na odpowiedniej odmianie mleka roślinnego z dodatkiem syropu migdałowego.
Wystudzoną kawę z powodzeniem możesz jednak dopełniać wodą, samym lodem albo tonikiem. Wszystko zależy od tego, na jaką wersję tego kawowego napoju masz ochotę. Pamiętaj, że kawa mrożona nie zawsze musi być słodka. Masz co najmniej kilka propozycji, które świetnie sprawdzą się w przypadku miłośników zimnej, ale gorzkiej kawy.
Kawa mrożona w domu — jak podawać?
Sposobów podawania mrożonej kawy jest wiele, natomiast najpopularniejsze, szczególnie w przypadku tradycyjnej frappe, jest podawanie tego typu napoju w wysokiej przezroczystej szklance. Jedynie espresso tonic podaje się inaczej. Tutaj najchętniej sięga się po niską, szeroką szklankę.