Pozytywne właściwości zielonej herbaty znane są już od wieków. Specjalne wyłapywacze wolnych rodników w zielonej herbacie nazywają się katechinami (EGCG galusan epigallokatechiny). W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że EGCG hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet uruchamia ich program samozniszczenia.

Właściwości

Swoje prozdrowotne właściwości zielona herbata zawdzięcza przede wszystkim bogatej palecie polifenoli, wykazujących silne działania antyoksydacyjne. Zawiera też lipidy, garbniki, alkaloidy i aminokwasy. Jest źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz mikroelementów (potasu, miedzi, cynku, fluoru, manganu). Wszystkie te składniki wywierają pozytywny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.

Międzynarodowe badania nad właściwościami zielonej herbaty wykazały jej antynowotworowe działanie. To zasługa m.in. bardzo silnych przeciwutleniaczy, które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych i zmianami mogącymi prowadzić do rozwoju nowotworów. Dobrze udokumentowane jest zwłaszcza ich ochronne działanie przed rakiem skóry, wywoływanym głównie przez promieniowanie UV. Stwierdzono, że regularne picie zielonej herbaty wyraźnie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania, a ponadto zapobiega poparzeniom słonecznym.

Dzięki jednemu z polifenoli krążenia (EGCG) zielona herbata może bardzo skutecznie pomóc w pozbyciu się nadwagi, ponieważ hamuje on wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasila ich zużycie przez organizm. Ponadto zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu, korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy, nasila termogenezę i przyśpiesza utlenianie tłuszczów. I jeszcze na koniec – picie zielonej herbaty podczas stosowania diet odchudzających uzupełnia niedobór witamin i minerałów.

Parzenie

Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. 

dam