31.10.19, 21:52Zdj. Pxhere, CC0, domena publiczna

Węgierski rząd odrzuca kuriozalną opinię TSUE

Rząd w Budapeszcie odrzucił czwartkową opinię prawną Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, ogłoszoną przez rzecznik generalną tej instytucji. 

Według TSUE, Polska, Czechy i Węgry złamały unijne prawo, nie godząc się na obowiązkowe kwoty przyjmowania migrantów.

"Niezliczoną ilość razy Węgry jasno deklarowały, że nie chcą stać się państwem imigracyjnym. Węgierski rząd będzie nadal walczył o urzeczywistnienie woli Węgrów"-zadeklarował w rozmowie z agencją MTI sekretarz stanu w resorcie sprawiedliwości Węgier, Pal Voelner.

Według niego powodem działania TSUE było to, że w 2015 roku Węgry nie zgodziły się podporządkować „jednorazowej obowiązkowej kwocie wmuszanej chyłkiem”, której efektem byłoby przyjęcie 1 294 migrantów. Rząd Viktora Orbana złożył w TSUE pozew o uznanie unijnego rozdzielnika za nielegalny i wstrzymanie stosowania we Wspólnocie podwójnych standardów. Według władz w Budapeszcie, przejawem tychże było wszczęcie przeciwko trzem państwom, w tym Węgrom, postępowań o naruszenie prawa unijnego, choć z kwot nie wywiązało się także kilka innych krajów. 

We wrześniu 2017 roku Trybunał orzekł, że działania, jakie podjęły na jego forum Węgry i Słowacja, były pozbawione podstaw prawnych. Jak wskazał Voelner, Węgry od tamtego czasu ani razu nie zgodziły się na przyjęcie migrantów- upłynął bowiem ostateczny termin wprowadzenia kwot w życie, zaś "ich wyegzekwowania nie da się uzyskać poprzez wsteczne działanie prawa”.

yenn/PAP, Fronda.pl

Komentarze

Anarchosyndykalistyczna Internetowa Partyzantka2019.11.1 11:25
Faszysta Orban znowu łamie prawa człowieka. Przydałoby się drugie Trianon.
Beno2019.11.1 16:20
Czerwony, zawszony kundlu, wara od Węgier. Zajmij się swoim podwórkiem.
Furc 2019.11.1 9:47
JONASIK to zwykły manipulant zakompleksiony w umyśle ograniczony.
JONASIK2019.11.1 10:40
Znamy się? Taki trafny opis, że myślę ... może razem do podstawówki chodziliśmy? No te pierwsze dwa lata, zanim mnie wywalili?
JONASIK zwyrodnialcu spierdalaj do swoich2019.11.1 9:42
Ja zrobiłem szybkie badania w rodzinie na głowę. Tak to brzmi lepiej w stosunku do ciebie janosik :-)
Dr Aloha2019.11.1 8:32
Wyroki sądu się odrzuca, uchwał się nie publikuje a konstytucja to też tylko jakaś opinia. Potem będzie płacz i zgrzytanie zębów jak się reszta świata nie pozna na tych dobrozmianowych standardach.
Zenon2019.11.1 0:07
Brawo Orban! To jest mój prezydent!
Trójoka wrona2019.11.1 1:21
Ale on jest premierem, a nie prezydentem.
alex2019.10.31 23:20
Bardzo bym prosil nie odpisywac na odpowiedzi P.JANOSIKA bo to ESBEK
JONASIK2019.10.31 23:39
Dodatkowo to żyd, pedał, pedofil i cyklista. Nie odpisujcie, bo z waszych odpowiedzi JONASIK robi sobie macę mieszając ją z krwią katolickich niewiniątek. Ale fajnie alex, zaczynam lubić ten portal :))
Portofino2019.11.1 14:33
Wszystko sie zgadza.
JONASIK2019.10.31 23:54
aaaa zapomniałem napisać, że nawet czytanie moich komentarzy może spowodować ... myślenie, a z tego to będziecie musieli się wyspowiadać, więc lepiej w ogóle nie czytać. I tak nie warto, zwykle piszę tylko oczywiste oczywistości.
mirek2019.11.1 8:06
JONASIK lecz się na nogi bo na rozum niestety już się nie wyleczysz
Małgorzata2019.10.31 23:18
Brawo Węgry ! Brawo Orban ! Tak należy postępować z idiotami w togach. Gdyby każda organizacja na świecie powołała sobie swój sąd, to na ziemi byłoby jedno piekło ! Po drugie to oświadczenie dotyczy sprawy nieaktualnej ! Po trzecie Polska przyjęła więcej uchodzców niż inne kraje europejskie ! Po czwarte, to nie UE czy RE czy ich urzędnicy zapraszali imigrantów do Europy, ale robiła to Niemka Merkel i nie w imieniu UE, bo nie ma do tego prawa. Po piąte , Polsce chciano wcisnąć tych, których Niemcy nie potrafili zidentyfikować, to znaczy potencjalnych terrorystów !!!
Piotr Nowak2019.10.31 23:09
Do JONASIKA powyżej: Ty JONASIK, ta twoja rodzina jest tak samo PO-je-bana jak ty !!! To całe lewactwo z wami razem to tępota, głupota i nienawść - nic więcej !
JONASIK2019.10.31 23:36
No pewnie. A szczególnie nienawiść do: - innej wiary, nawet podobnej (dzisiejszy art. o Lutrze), artykuły o Islamie. Jawna niechęć do Pastafarian - mniejszości seksualnych - uchodźców - własnego (sic!) papieża - nauki - wolności - edukacji - potwora Gendera.... no właśnie, wszystko rozumiem, ale jak można nie lubić pluszowego, przytulaska Gendera??? No jak?
Miro2019.10.31 23:51
Apap już nie pomoże to może plastry na odciski .
JONASIK2019.11.1 0:00
Zanim zdechnie w Polsce struty pisiem Gay ostatni A ostatnie drzewo wytnie Szyszko, Zanim w Leśniczówce Pranie gigantyczny motel stanie ( dwie wieże ), Zanim ciszę leśną zmąci jazgot pił, Zanim zniknie pod betonem osiedlowych skwerków reszta, A w piwnicy odda ducha szara mysz, Zanim wszystko co zielone, co w pachnącej trawie mieszka Na podeszwach rozniesiemy wzdłuż i wszerz. Do serca przytul Gendera, Weź na kolana Gay'a, Weź lupę popatrz - prezes! Daj spokój, prezes to też istota. Za oknem zasadź bluszcz, Niech się gadzina wije, A kiedy ciemno już i wszyscy śpią, I matka śpi, ojciec śpi, babcia śpi, córka śpi, żona śpi - Zapylaj georginie. Nim zatruje aerozol do cna życie pisiowym świnkom I przesłoni góry ciąg dymiących hałd, Nim słowiki i skowronki stracą głosy i umilkną W metalicznym ryku rozwydrzonych aut Beaty. Nim karmiona sztucznie krowa da zielone, chude mleko, Zanim wzruszysz się wąchając sztuczny kwiat. Zanim naturalny erzac w krew ci wejdzie tak daleko, Że polubisz plastykowy, śmieszny świat. Do serca przytul Gay'a, Weź na kolana Gendera, Weź lupę, popatrz - prezes! Daj spokój, prezes to też istota. W jeżyny nura daj Lub usiądź na mrowisku. To może nie jest raj, lecz trwaj tam, trwaj, w jeżynach trwaj, Wiosna, maj, a ty trwaj! A ty trwaj, a ty trwaj! Bo to jest w końcu - wszystko...
JONASIK2019.10.31 22:25
Ja zrobiłem szybkie badania w rodzinie. Jasno wyszło na to, że nie chcemy płacić podatków. Muszę więc podjąć walkę o urzeczywistnienie woli Rodziny. A jak przyjdzie KURIOZALNA opinia z urzędu skarbowego, że niby muszę, to ją sobie odrzucę. I jakby co, to nic nie zapłacę, bo jakaś tam decyzja nie działa wstecz (prawo nie działa wstecz). Taki mam piśśśny plan.
zaq2019.10.31 22:58
Zrób jeszcze badanie czy jesteś idiotą.
anonim2019.11.1 1:56
Logiczny wywód , ale dodaj tam jedno słowo i będzie to zgodne z prawdą . Jasno wyszło na to, że nie chcemy płacić NIEMIECKICH podatków. A jak przyjdzie KURIOZALNA opinia z urzędu skarbowego NIEMIEC, że niby muszę, to ją sobie odrzucę.
Dr Aloha2019.11.1 17:46
Towarzyszu nie pieprz bez sensu. Przyjmowanie emigrantów było oparte o prawo uchwalone przez PE w 2013 roku. Ostatnio jak sprawdzałem PE to nie Niemcy.