Sól powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się też między innymi do powstawania otyłości i cukrzycy typu II. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę. Czym ją zastąpić?
Jeszcze w latach 80. dzieci uczyły się, że sól jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia i sił. To wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie. Większość z nas nie wyobraża sobie kanapki, sałatki, zupy czy ziemniaków bez słonego dodatku. Przecież to jeden z czterech podstawowych smaków. Jednak naukowcy coraz częściej przestrzegają przed szkodliwością soli. Najwięksi przeciwnicy nazywają ją nawet "białym śmieciem".
Sól nie jest jednak niezastąpiona! Zamiast doprawiać nią potrawy, można używać ziół! To zdecydowanie tańsze rozwiązanie, bo zioła, które doskonale ją zastępują, z powodzeniem można uprawiać w domu!
Estragon, tymianek i lubczyk to podstawowe zioła, których można używać zamiast soli. Zwłaszcza z lubczykiem warto się przeprosić (został nie wiedzieć czemu zapomniany), bo naprawdę nie służy tylko do wątpliwego wprawiania kogoś w stan zakochania! Nie co innego, ale właśnie lubczyk nadaje specyficzny i przez wielu uwielbiany smak przyprawie maggi z przemysłowej produkcji!
Z ziół można też robić mieszanki – zamiast soli dobrze się sprawdzi mieszanka bazylii i rozmarynu, a także wszelkie mieszankowe kombinacje ze wspomnianych wcześniej ziół.