Kurki, czyli inaczej pieprznik jadalny, liszka, stągiewka jadalna lub lisica to występujące na terenie całego kraju grzyby o charakterystycznym wyglądzie, kształcie, żółtawym kolorze i zapachu. Zaliczają się do grzybów o dużych wartościach odżywczych.

Kurki są stosunkowo popularne w polskiej kuchni. Występują na terenie praktycznie całej Europy, na całej półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, a także w Australii. Przyrządzać można je na wiele sposobów, ale zdaje się, że daniem z ich dodatkiem, które króluje na stołach, jest jajecznica. Grzyby, w tym również kurki, są niezbyt cenione jeśli chodzi o ich właściwości odżywcze. Czy słusznie twierdzi się, że jedyne, co powinno czy co może skłaniać nas do ich jedzenia, jest ich smak ...?

   Kurki mogą mieć kapelusze o średnicy nawet do 8 cm. Ich smak jest lekko korzenny, pieprzny. Pieprznik jadalny to grzyb w kolorze żółtawym lub pomarańczowym, w kształcie trąbki, którego charakterystyczną cechą jest to, że część blaszek (listewek) jest rozgałęziona i tworzy jakby literę Y. Miąższ jest zwarty, koloru białego do bladożółtego.

   „Sezon” na kurki trwa zwykle od czerwca do października, ale, jak w przypadku innych grzybów, wszystko zależy od pogody (już tej, z którą mamy do czynienia zimą poprzedzającą sezon). Kurki rosną najczęściej w lasach iglastych (sosnowych i świerkowych), na glebach kwaśnych, piaszczystych. Zazwyczaj występują w skupiskach.

Jak to się je ?

   Kurki są wspaniałym składnikiem jajecznicy oraz bazą do śmietanowego sosu. Stosunkowo popularne są również kurki marynowane.

   Jak przygotować kurki do zjedzenia? Przede wszystkim należy dokładnie je umyć i obrać (przepłukujemy je również podczas obierania oraz po jego zakończeniu). Wszystkie uszkodzone fragmenty kurek należy odciąć, końcówki ogonków również.

   Jeśli chcemy kurki zamarynować, przez 10 minut gotujemy je w wodzie, a następnie przekładamy do słoików i zalewamy zalewą, którą przygotowujemy ze 150 ml octu i 350 ml wody, a przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem (w ziarenkach). Słoiki zakręcamy szczelnie i ustawiamy dnem do góry. Gotowe!

   Kurki, które chcemy zjeść „na świeżo” również dusimy czy gotujemy około 10 minut. To optymalna dla otrzymania ich prawidłowej struktury, twardości i smaku długość. Smaży się je za to najlepiej na maśle.

   By móc rozkoszować się smakiem kurek poza sezonem, możemy je zamrozić. Należy je najpierw, co ważna, zblanszować, gdyż w przeciwnym razie mogą mieć po rozmrożeniu gorzki smak. Pamiętajmy jednak, że kurki można przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 3 miesiące. Większą trwałość i dłuższy okres przydatności kurek do spożycia zapewni nam natomiast ich suszenie.

Właściwości odżywcze

   Kurki, tak jak inne grzyby, składają się w niemal 90% z wody. Reszta ich masy to białka, węglowodany oraz tłuszcze.  Z tego względu należą do produktów niskokalorycznych - 100 g świeżych kurek to 38 kcal.

   Grzyby, w tym również kurki, powinny być włączone do diety wegetarian, gdyż są źródłem, choć niezbyt bogatym, to prawda, aminokwasów egzogennych, czyli tych, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam.

   Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B (kurka dostarcza stosunkowo duże ilości witaminy B2, PP i kwasu pantotenowego) oraz co ciekawe witaminy D, składników mineralnych: żelaza, potasu, cynku, miedzi, manganu. Dostarczają również błonnik (a dokładniej - fungin) i tym samym powodują uczucie sytości. Na marginesie warto dodać, iż nóżki mają go zdecydowanie więcej niż kapelusze. To właśnie fungin nadaje grzybom charakterystyczną sztywność - zawiera on białko i jest bardzo zbliżony pod względem budowy z chityną owadów i pancerzem skorupiaków.

  Kurki są zdecydowanie ciężkostrawne, a więc wszyscy, którzy cierpią na problemy trawienne, osoby starsze i małe dzieci etc. raczej nie powinni ich jeść. Osoby z problemami z wątrobą również.

   Jeśli ochota na kurki nie chce nas opuścić, nawet pomimo świadomości zagrożenia dyskomfortem trawiennym, możemy skusić się na mała ich porcję, ale pamiętać należy, by po posiłku wypić naturalne termogeniki np. filiżankę czerwonej herbaty czy też zielonej herbaty lub herbatę ze świeżym imbirem, co wspomoże trawienie.

   Grzybem najczęściej mylonym z kurką jest lisówka pomarańczowa. Na szczęście zjedzenie tylko większej ilości lisówek może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Lisówki są zdecydowanie drobniejsze niż kurki, intensywnie pomarańczowe, a blaszki gęste w kolorze kapelusza.

   Kurki może i nie są, słusznie z powszechnym mniemaniem, produktem o magicznych właściwościach prozdrowotnych ale można jednak uznać, że spokojnie znajdą swoje miejsce w prawidłowo zbilansowanej diecie - zawierają błonnik (którego wciąż jest przecież w diecie współczesnego Polaka za mało), potrzebne aminokwasy, trochę witamin i minerałów ale co ważne, są przepyszne...

   Kurki nie są produktem wysokoglikemicznym, więc mogą być spożywane przez osoby dbające o utrzymaniu poziomu cukru we krwi na prawidłowym poziomie, w tym też osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli jednak się odchudzamy, warto zwrócić uwagę na serwowane do kurek dodatki oraz sposób ich przygotowywania.

jk/odzywianie.pl

 <<< NIEZWYKŁA KSIĄŻKA PAPIEŻA FRANCISZKA - BAT NA LEWAKÓW, GENDER I INNYCH >>>